Kiduliečiai neabejingi griūvančiam dvaro svirnui

kiduliaiAsta GVILDIENĖ

Sausio 19 dieną į Kidulių seniūniją gausiai rinkosi miestelio bendruomenė aptarti dvaro svirno restauravimo galimybių, padiskutuoti labiausiai įsiskaudėjusiais klausimais. Praėjusiais metais prie Dvarų išsaugojimo akcijos prisidėję kiduliečiai tvarkė Kidulių dvaro rūmus bei svirną: pataisė rūmų stogą, užsandarino stoglangį, atstatė svirno frontoną - trikampę viršutinę pastato dalį, šonais besiribojančią su stogu. Remontui reikalingas medžiagas ir techniką iš savo biudžeto skyrė Kidulių seniūnija.

Nuotr. Kiduliečiai neabejingi griūvančiam dvaro svirnui, todėl vienbalsiai pritarė pilnai svirno stogo restauracijai, o ne laikiniems darbams.

Šakių rajono savivaldybės administracija ir partneriai iš Lenkijos Suvalkų apskrities parengė projektą „XIX a. Lenkijos ir Lietuvos pasienio architektūros paminklų konservavimas ir restauravimas – I etapas“, finansuojamą iš Europos Sąjungos fondų. Projekto vadovė Inga Navlickienė informavo, kad pirmiausiai reikia įgyvendinti šį etapą. Iš projekto lėšų paruošta techninė dokumentacija „Svirno restauravimo galimybės“ ir už 106 tūkst. litų atlikta ekspertizė.
 
Planuojamas ir II projekto etapas, kurio metu, suradus finansavimo šaltinius ir galimybes, Kidulių dvaro svirne būtų galimybė įkurti etnografinį - ekologinį turizmo centrą, pritaikant vaikų ir jaunimo edukacinėms veikloms, svirno mansardoje įrengiant patalpas, pritaikytas seminarų ir konferencijų pravedimui, parodų eksponavimui, populiarinant tradicinį ir jau baigiantį sunykti šio krašto verslą – žvejybą. Visa projekto vertė siektų 3 794 464 litus.

Šakių rajono savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo skyriaus vyresniosios specialistės kultūros paveldui I. Navlickienės teigimu, daugiau nei 20 metų nenaudojamas dvaro svirnas yra avarinės būklės, kurią Kultūros paveldo departamento reikalavimu privaloma likviduoti iki  šių metų birželio mėnesio. Avarinės būklės likvidavimas rajono savivaldybei kainuotų 24 tūkst. litų, tačiau jis būtų laikinas, todėl rajono valdžios atstovai mano, kad reikėtų parengti dvaro svirno restauracijos projektą per Šakių krašto vietos veiklos grupę arba ieškoti kitų finansavimo šaltinių, kad nereikėtų mokėti du kartus.

Rajono savivaldybės meras Juozas Bertašius pripažino, kad Kidulių dvaras buvo paliktas likimo valiai, tačiau likviduoti svirno stogo avarinę būklę tik laikinai – neprotinga. Dvaro svirno restauracijai reikėtų skirti tiek pat dėmesio, kiek jo buvo skiriama kitiems mūsų rajono paveldo objektams: Zyplių, Ilguvos, Gelgaudiškio dvarams, Kaimelio Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčiai, Griškabūdžio Kristaus Atsimainymo bažnyčiai.

Kidulių miestelio bendruomenė vienbalsiai pritarė, kad svirno stogo perdengimas nebūtų daromas tik tam kartui, kad būtų paruoštas dvaro restauracijos projektas ir pritrauktos Europos Sąjungos lėšos, kurios išspręstų abiejų techninėje dokumentacijoje numatytų  etapų įgyvendinimą.

Labiausiai įsiskaudėję klausimai Kidulių seniūnijos gyventojams – šiukšlės ir keliai. Apie šiukšles rajone jau kuriami anekdotai. Žmonės, gyvenantys privačiuose namuose, kompostuodami visas organines atliekas, neturi kuo užpildyti tuščių konteinerių ir piktinasi, kad moka už šiukšlių, kurių nėra, išvežimą.  Salėje atsirado asmenų, kurie tikino, kad niekaip negali pasirašyti šiukšlių tvarkymo sutarčių, nes Sodų gatvėje įsikūrusioje Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro (MAATC) atstovybėje nesibaigiantis žmonių antplūdis iš visų rajono vietovių. Kai kurie gyventojai gavo nerealias sąskaitas už šiukšles pagal Registrų centro pateiktus duomenis ir dar už keturis mėnesius.

Pasak Kidulių seniūno Juozo Valaičio, mokesčiu už šiukšles labiausiai nepatenkinti tie, kurie už jas niekada ir nemokėjo. Tiems, kurie sutartis už šiukšlių sutvarkymą buvo sudarę ir anksčiau, problemų naujoji tvarka nesudarė. Be to, Kidulių seniūnijos sekretorė Erima Zita Antanaitienė patikino, kad prašymą dėl šiukšlių tvarkymo sutarties sudarymo galima pasirašyti seniūnijoje ir šiuo metu. Pasak sekretorės, senukus, kurie sunkiai vaikšto ar sergančius pensininkus, ji aplankė namuose ir pati surinko jų prašymus. Seniūnijos darbuotojai juos pristato MAATC atstovybei ir sutvarko sutartis.

Kitas bendruomenės skaudulys – snieginga šių metų žiema. Ne vienas skundžiasi nenuvalytomis ir slidžiomis miestelio gatvėmis, kai sunku ne tik prasilenkti dviems automobiliams, bet ir apvažiuoti keliu einantį pėstįjį. Tačiau retas kuris pats paima kastuvą į rankas, kad šalia savo namo nuvalytų nuo šaligatvio sniegą ar pabarstytų slidžią kelio dangą. Ne vienas galvoja, kad visus gerus darbus turi daryti kažkas kitas, tik ne mes patys.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.