Aplinkosauginiai reikalavimai mažų degalinių įrengimui

degalaiŠakių rajono ūkininkai ūkyje naudojamų degalų laikymui turi įsirengę daugiau kaip 300 degalinių ir talpyklų, kiekvienoje vienu metu talpinančių daugiau kaip 1 m³ degalų.  2006 m. rugsėjo 29 d. LR aplinkos ministras įsakymu Nr. D1-434 patvirtino asmeninio naudojimo skystojo kuro degalinių bei asmeninio naudojimo skystojo kuro talpyklų įrengimo ir naudojimo aplinkos apsaugos reikalavimus. Šie reikalavimai taikomi mažoms ne komercinės paskirties degalinėms ir talpykloms, kuriose sandėliuojama iki 30 m³ degalų ir metinė apyvarta yra ne daugiau kaip 200 m³. Dokumentas skelbtas 2006 metų Valstybės žiniose  Nr.107-4064.
 
Šakių rajono aplinkos apsaugos darbuotojų atliekamų patikrinimų, kaip laikomasi minėto dokumento reikalavimų, rezultatai rodo, kad  dažnas ūkininkas jų laikosi tik iš dalies, o pasitaiko atvejų, kai degalų cisterna pastatyta atvirame lauke be jokių būtinų aplinkosauginių priemonių.

Pagrindiniai reikalavimai esamoms ar rengiamoms degalinėms ir talpykloms yra:

Prieš pradedant naudoti degalines, turi būti išbandomas rezervuarų ir sistemų sandarumas, vėliau šie bandymai atliekami periodiškai, kaip nurodoma ankstesnio išbandymo  dokumente.
 
Vietoje, kurioje vykdomas (numatomas vykdyti) degalų pylimas į transporto priemonių  ar kitų mechanizmų bakus  ar kilnojamąsias talpyklas (kanistrus), turi būti įrengta ne mažesnio kaip 10 m² ploto padengta kieta danga aikštelė su paviršinių nuotekų surinkimo ir organizuoto nuvedimo per kontrolinį šulinį sistema. Degalų perpylimo operacijos gali būti vykdomos tik aikštelės teritorijoje.

Antžeminių rezervuarų, išskyrus rezervuarų su dvigubomis sienelėmis ir konteinerinių degalinių, kurių konstrukcijoje yra numatytos avarinės talpos, aikštelė turi būti nelaidi kurui ir apipylimuota arba numatytos kitos priemonės, užtikrinančios, kad  išsiliejęs kuras nepatektų už aikštelės ribų. Apipylimavimo tūris turi būti ne mažesnis kaip didžiausio rezervuaro tūris su 0,2 m pylimo aukščio atsarga. Aikštelėje susidarančių paviršinių nuotekų išleidimui turi būti skysčių nuvedimo įranga su techniškai tvarkinga uždarymo armatūra, kuri turi būti atidaroma tik išleidžiant susikaupusį švarų kritulių vandenį, o išsiliejusiam kurui surinkti aikštelėje turi būti įrengtas šulinėlis su nuolydžiais į jį.

Požeminio rezervuaro projektinė dugno altitudė turi būti virš gruntinio vandens aukščiausiojo lygio. Po vienasieniu rezervuaru turi būti įrengtas kurui nelaidus lovys su skysčių nuvedimo per kontrolinį šulinį sistema. Lovys ir skysčių nuvedimo sistema turi būti suprojektuota ir įrengta taip, kad iš rezervuaro ištekėjęs kuras negalėtų patekti į aplinką ne per kontrolinį šulinį. Po rezervuarais su dvigubomis sienelėmis įrengti nelaidų lovį nebūtina.

Degalinėse turi būti absorbentų ar kitų priemonių, kuriomis galima lokalizuoti ir surinkti ne mažiau kaip 0,1 m³ išsiliejusio bet kurio degalinėje laikomo kuro.

Asmenys už šių reikalavimų pažeidimą atsako Lietuvos Respublikos įstatymų ir kitų teisės aktų nustatyta tvarka. Pagal administracinių teisės pažeidimų kodeksą administracinė bauda piliečiui gali būti nuo 200 iki 1500 litų ir pareigūnui iki 3000 litų.    

Šakių rajono aplinkos apsaugos agentūros vyresnysis inspektorius Stanislovas Pocevičius

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.