Šakių ir Jurbarko jaunieji dailininkai mokėsi ornamentikos subtilybių

menas muziejujeRugsėjo 23 dieną Zanavykų muziejuje vyko Šakių ir Jurbarko Antano Sodeikos meno mokyklų jaunųjų dailininkų pleneras. Apie trisdešimt moksleivių su dailės mokytojų Lolitos Rūgytės, Inesos Bosaitės ir Linos Rušienės pagalba įvairiais etnografiniais ornamentais ir simboliais dekoravo vaikiškus baldus – tumbas.  
 
Nuotr. Jaunieji dailininkai etnografiniais raštais ir simboliais dekoravo Zanavykų muziejaus būsimo edukacinio kampelio baldus.
 
Zanavykų muziejaus direktorės Rimos Vasaitienės teigimu,  čia ketinama vaikams įrengti edukacinį kampelį, kuriame muziejaus lankytojai galėtų ramiai palikti savo atžalas. „Taip ir kilo idėja senąsias tumbas, kurias parsivežėme iš Girėnų, dekoruoti įvairiais etnografiniais ornamentais ir simboliais, kad ant jų būtų galima sėdėti, žaisti, būtų malonu liesti, - pasakojo R. Vasaitienė. – Todėl į talką pasikvietėme Šakių meno mokyklos moksleivius, kurie savo ruožtu atsivežė ir draugus iš Jurbarko.“

Šakiečių ir jurbarkiečių draugystė užsimezgė praeitų metų pavasarį, kai Jurbarko senojoje cerkvėje buvo surengta bendra diplominių darbų paroda. Pasak Inesos Bosaitės, jų Dailės skyrius dar labai jaunas – praėjusiais metais išleido pirmuosius aštuonis diplomantus. „Ieškojome iš kur galėtume pasisemti patirties, drąsos ir įkvėpimo, todėl labai džiaugiamės galimybe bendradarbiauti su Šakių meno mokyklos  Dailės skyriaus mokytojais ir mokiniais, - teigė dailės mokytoja. – Praėjusių metų rudenį pakvietėme šakiečius į bendrą plenerą, kuris vyko Lidijos Meškaitytės sodyboje netoli Smalininkų. Dabar džiaugiamės galimybe dalyvauti pas jus, Zanavykų muziejuje, vykstančioje bendroje projektinėje veikloje.“

Apie trisdešimt jaunųjų dailininkų pasiskirstė nedidelėmis grupelėmis, kuriose kartu dirbo tiek šakiečiai, tiek ir jurbarkiečiai. Mūsų akyse senosios tumbos, išmargintos įvairiausiais etnografiniais raštais ir simboliais, virto tikrų tikriausiais meno šedevrais.  Dailės mokytojos savo mokiniams negailėjo patarimų, padėjo suderinti ir išgauti reikiamas spalvas.

Šiuo metu Zanavykų muziejuje eksponuojama Šakių meno mokyklos Dailės skyriaus moksleivių (mokytojai Lolita Rūgytė ir Kęstutis Dovydaitis) daugiausiai grafinėmis priemonėmis sukurtų darbų paroda „Ženklai“. Įkvėpimo jaunieji dailininkai sėmėsi iš įvairių šaltinių – vartydami senovės baltų užrašytą simboliką, domėdamiesi įvairių šalių ženklų sistemomis ar tyrinėdami garsiųjų siurrealistų (pvz. Ch. Miro) kūrybą. Šia paroda norima atkreipti dėmesį į grafikos žanrą, į raižybos meno subtilybes, į tiek daug reikšmių slepiančius ženklus, kuriuos iššifruoti tikrai nėra lengva. Paroda veiks iki šio mėnesio pabaigos.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.