XX a. pradžios skonio pojūtis Šakių krašto dvaruose

navlickieneAgnė NAUMAVIČIŪTĖ
 
Rugsėjo 18-20 dienomis Šakių rajone Gelgaudiškyje, Lukšiuose ir Kiduliuose vyks Europos paveldo dienų renginiai. Trys rajono dvarai bus „sujungti“ į vienumą. Pati idėja rengti Europos paveldo dienas gimė Prancūzijoje 1984 metais.
 
Nuotr. Kultūros ir turizmo skyriaus vyresnioji specialistė I. Navlickienė mano, jog jaunimas šiais laikais daugiau keliauja po užsienio šalis, o ne po savo kraštą ir todėl daug ko apie jį nežino.
 
Šis renginys per keletą metų išplito po daugelį Vakarų Europos šalių ir tapo toks populiarus, jog nuo 1991 metų, Europos Tarybos iniciavimo ir Europos Sąjungos parėmimo dėka, Europos paveldo dienos vyksta visoje Europoje. Europos Tarybos programą „Europos paveldo dienos” Lietuvoje Kultūros paveldo departamentas kartu su miestų ir rajonų savivaldybėmis bei aktyviais paveldo objektų valdytojais įgyvendina nuo 1995 metų. Šių metų renginių tema - „XX a. pradžios skonis“.

„Šios Europos paveldo dienos yra ilgiausiai trunkanti paveldo edukacinė programa, kuri leidžia atskleisti daugiasluoksnio paveldo prasmę“,- kalbėjo Kultūros ir turizmo skyriaus vyresnioji specialistė Inga Navlickienė.

Šiais metais renginių cikle pagrindinis akcentas yra su XX amžiaus pradžia susiję dalykai, kuriuos galime atpažinti gatvėse, teatruose, kavinėse, fabrikuose bei kaimo trobose. Visi šie reiškiniai susipina į bendrą kultūrinių, architektinių kūrinių vienumą. Pagrindinis tikslas organizuojant tokio tipo renginius - siekis supažindinti visuomenę su kultūros paveldu bei didinti jos sąmoningumą kultūros paveldo objektų vertės suvokimo ir išsaugojimo atžvilgiu. „Šakių rajone Europos paveldo dienas stengiamasi surengti kiekvienais metais. Gelgaudiškiečiai nuo pat šio renginio gyvavimo pradžios jį sėkmingai ir organizuoja“,- pasakojo I. Navlickienė.  

Džiugins renginių gausa

Šiemet Europos paveldo dienų renginiuose planuojantys dalyvauti svečiai neturėtų aplenkti Gelgaudiškio, kuris šiemet gali pasigirti šių renginių gausa. Rugsėjo 18-ąją čia vyks koncertas, o 20-ąją dieną - kūrybinės dirbtuvės, koncertai, konferencija, Kidulių krašto vyno pristatymas ir degustacija, ugnies ir pirotechnikos šou. Kidulių dvare ruošiamas renginys – „Užmiršta Sūduva“, kurio metu bus galima daugiau sužinoti apie užsienio politikus Užnemunės dvaruose, taip pat pasisemti istorijos žinių apie Sūduvos vardą. Zyplių dvare vykstantys renginiai maloniai stebins originalumu: tai ir baldininkų darbų paroda bei pasakojimai apie kilnojamąjį interjerą. Išalkusieji ir besidomintys kulinarija, turės puikią galimybę paragauti patiekalų „kaip dvarų laikais“.

„Dvariški“ patiekalai

I.Navlickienė kaupia visą rastą informaciją apie kulinariją, kuri šiais metais naudinga ruošiant dvarų tematiką atspindinčius patiekalus. Vykdant paieškas renginio organizatoriams pavyko rasti Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto vykdomą projektą, kuris tęsis penkerius metus. Projekto esmė – propaguoti maisto ir gėrimų kultūrą bei supažindinti visuomenę su kulinariniu paveldu. Šio projekto vadovė - Ingrida Vosyliūtė, kuratorius ir idėjos autorius – Rimvydas Laužikas, kuris yra išleidęs knygą „Istorinė Lietuvos virtuvė“. Europos paveldo dienų rengėjams Šakių rajone pavyko susisiekti su projekto organizatoriais. Jie mielai sutiko atvykti į Lukšius, kur kavinėje „Modėja“ darbuotojams stengsis pateikti informaciją apie patiekalus, kurie būtų įdomūs mūsų regiono gyventojams ir reprezentuotų Lietuvos dvarų kultūrą.

Zypliuose taip pat vyks baldų paroda, bus kalbama apie Sūduvos dvarų kilnojamąjį interjerą. Renginio organizatoriams tokia idėja kilo, nes turime kelis atgimstančius dvarus, todėl įdomu apie tai daugiau sužinoti. Į Zypliuose organizuojamų renginių ciklą atvyks restauratoriai iš Panevėžio ir Marijampolės, kurie atsiveš baldų ir šventės dieną jais bus apstatytos kelios dvaro erdvės. Renginyje taip pat dalyvaus „Lauksvos“ baldų atstovai. I.Navlickienės teigimu, bus įdomu sužinoti, ką šiuolaikinių baldų gamintojai gali pasiūlyti dvarams.

Istorija „iš pirmųjų lūpų“

Europos paveldo dienų renginiai bus edukaciniai - viską bus galima pamatyti, išvysti patiems ne iš knygų ar istorinių šaltinių. Renginiai bus įdomūs, nes savo rajono istoriją bus galima sužinoti „iš pirmųjų lūpų“, taip pat susipažinti su pačiais naujausiais duomenimis. Kultūros ir turizmo skyriaus vyresnioji specialistė I.Navlickienė mano, jog jaunimas šiais laikais daugiau keliauja po užsienio šalis, o ne po savo kraštą ir todėl daug ko nežino. Kiekvienais metais į paveldo renginius aktyviai kviečiami rajono mokyklų moksleiviai. Dažniausiai atvyksta tam tikrus būrelius lankantys mokiniai. Juk tokių renginių metu istorijos pamokos vyksta „gyvai“ – atvykus apie viską sužinoma ne iš vadovėlių, tačiau matoma iš tikrųjų, kas yra aktualu, atrasta, kokie yra naujausi duomenys, pavyzdžiui, apie tai, jog istorikai bevažinėdami po įvairias vietas vis dar randa tam tikru laikotarpiu sukurtų baldų. Zypliuose vyksiančiuose renginiuose bus kalbama apie baldų išsaugojimo galimybes, apie restauravimo darbus, o moksleiviams, kurie svarsto užsiimti panašiu amatu, tai būtų taip pat naudinga sužinoti.

Europos paveldo dienų renginiai bus dalinai nemokami, tačiau už kai kuriuos gali tekti susimokėti. Išvada viena – galima džiaugtis renginių gausa, belieka spėti visur apsilankyti ir naudotis puikia proga sužinoti, patiems pajusti, koks gi iš tikrųjų yra XX amžiaus pradžios skonis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.