Gelgaudiškis – tarp dešimties Mažųjų Lietuvos kultūros sostinių

kulturos sostineAsta GVILDIENĖ

Liepos 11–12 d. į Naisius, Mažąją Lietuvos kultūros sostinę, šeštą kartą šeimas sukvietė didžiausias blaivus festivalis Lietuvoje „Naisių vasara 2015“. Festivalio dalyviai galėjo pasidžiaugti ne tik išskirtine programa, kurioje daug puikios muzikos, edukacinių veiklų, kokybiško šeimų užimtumo, įspūdingų parodų ir mugių, bet ir stebėti Mažųjų Lietuvos kultūros sostinių regalijų įteikimo ceremoniją dešimčiai šalies bendruomenių. Tarp jų – ir gelgaudiškiečiams.
 
Nuotr. Mažosios Lietuvos kultūros sostinės vėliavą į Gelgaudiškį parvežė bendruomenės centro „Atgaiva“ atstovai Edgaras Pilypaitis ir Artūras Varankevičius.
 
Pavyzdys kitiems kaimams

Naisių pavadinimą jau esame girdėję - čia šeštus metus filmuojamas populiarusis TV serialas „Naisių vasara“. Tačiau šio kaimo sėkmės istorija gimė toli gražu ne filmavimo aikštelėse. Jos pradžia - sąmoningų, iniciatyvių, draugiškų ir nuoširdžių pačių Naisių gyventojų širdyse.

Tai jie pradėjo mažosios kultūros Lietuvoje atgimimą ir patys - vos per keletą metų - susikūrė gyvenimą, kurį drąsiai galima laikyti sektinu pavyzdžiu ne tik kitiems Lietuvos kaimams, bet ir daugeliui mūsų miestų. Kaip jiems tai pavyko? Jokio stebuklo. Truputis asmeninės iniciatyvos, tarpusavio supratimo ir palaikymo, dėmesio krašto tradicijoms bei tikrosioms žmogiškoms vertybėms.

Naująją tradiciją pradėję ir pirmąja Mažąja Lietuvos kultūros sostine nuo š. m. sausio 1 d. tapę Naisiai šią estafetę kitąmet perduos dešimčiai bendruomenių. Mažosiomis 2016 m. Lietuvos kultūros sostinėmis tapo: Josvainiai (Kėdainių r.), Gelgaudiškis (Šakių r.), Miežiškiai (Panevėžio r.), Žemaičių Kalvarija (Plungės r.), Šeduva (Radviliškio r.), Pagramantis (Tauragės r.), Juknaičiai (Šilutės r.), Merkinė (Varėnos r.), Alanta (Molėtų r.) ir Vepriai (Ukmergės r.).

Perdavė regalijas

Bendruomenėms, prisijungusioms prie mažosios kultūros judėjimo ir perėmusioms šį šviesų titulą į savo rankas, per regalijų įteikimo ceremoniją buvo perduotos vėliavos. Vieną jų iš Kultūros ministerijos atstovų ir šiųmetės Mažosios Lietuvos kultūros sostinės mecenato bei idėjos sumanytojo Ramūno Karbauskio rankų perėmė buvęs Gelgaudiškio bendruomenės centro „Atgaiva“ pirmininkas Edgaras Pilypaitis ir dabartinis bendruomenės pirmininkas Artūras Varankevičius.

Naujai išrinktų Mažųjų Lietuvos kultūros sostinių bendruomenės iki rugsėjo 1 d. turi sudaryti visą kultūrinių renginių programą, o nuo ateinančių metų sausio 1 d. organizuoti prisistatymą. Tad laiko liko ne tiek daug.

Kartelė iškelta labai aukštai

„Mažosios Lietuvos kultūros sostinės vardas – ir garbė, ir didžiulis įpareigojimas, nes valstybinės programos tikslinio finansavimo joms nenumato. Šiek tiek baiminamės, nes kartelė iškelta labai aukštai ir mes tokio masto kultūros sostinės renginių, kokie vyksta Naisiuose, tikrai neįstengsim organizuoti, – teigė E. Pilypaitis. – Tačiau grįžom pilni ambicijų. Aišku, pasistengti teks ir vietos bendruomenei, ir verslininkams, mecenatams, kuriems rūpės mažo miestelio pavyzdžiu parodyti viso krašto išskirtinumą ir kultūros turtus, nes į mus žiūrės ne tik regiono, bet ir visos šalies žmonės.“

Pasak gelgaudiškiečių, Naisiai ne tik pateisina mažosios Lietuvos kultūros sostinės vardą, bet ir yra puikus pavyzdys kitoms bendruomenėms. Visi renginiai čia vyksta be alkoholio – draudžiama ne tik prekyba, bet ir vartojimas. Šiaulių rajono savivaldybė jau priėmė įstatymą, kad nuo šiol visos rajone vykstančios šventės bus blaivios.

„Įspūdis didžiulis. Žmonės aukštos kultūros. Niekas nesistumdo, nekonfliktuoja, nešiukšlina. Iš tiesų taip ir turėtų būti, nes kultūra ne tik tai, kas vyksta scenoje, bet ir tai, kas vyksta šalia jos“, – įspūdžiais dalijosi E. Pilypaitis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.