Biblioteka lyg šventovė, bibliotekininkas – tradicijų ir modernumo sankirtoje

biblioteka usiene
Nuotr. Dėkodami už indėlį į rajono kultūrą, šventės dalyviai direktorei Reginai Ūsienei plojo atsistoję.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Šakių rajono savivaldybės viešoji biblioteka paminėjo veiklos 80-metį. Sintautų Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje aukotos šv. Mišios už bibliotekininkus. Į užtarnautą poilsį išleista bibliotekos direktorė Regina Ūsienė.

Pradžia kur kas ankstėliau

„Pradžioje buvo Žodis“, – skelbia Biblija. Šalia Pradžios knygos rikiuojasi ir kitos knygos.

Biblioteka – tai šventovė, kurioje sukaupti žinių lobynai, skirti visų laikų žmogaus dvasiai ir protui.

Koks buvo Šakių bibliotekos 80-ies metų kelias? 1937 m. Lietuvos Prezidentas Antanas Smetona ir ministras pirmininkas Juozas Tūbelis pasirašė viešųjų bibliotekų įstatymą. Tais pačiais metais sausio 1 d. buvo įsteigta ir Šakių valstybinė viešoji antros eilės biblioteka ir skaitykla.

„Tačiau šiandien aš drįstu teigti, kad biblioteka atsirado anksčiau, jos pirmosios užuomazgos prasidėjo XIX a. pabaigoje, kada knygnešiai vėlyvais vakarais per Šešupę nešė knygas, tik tuomet ne visiems jos buvo prieinamos. Šakiuose veikė pradžios mokyklos ir „Žiburio“ gimnazijos bibliotekos, kurių skaitytojai buvo mokiniai ir mokytojai. Nepriklausomos Lietuvos metais fonduose jau buvo keliolika tūkstančių knygų“, – pasakojo bibliotekos direktorė R. Ūsienė. Ji prisiminė ir 1940-uosius, kuomet karas sunaikino didžiausią turtą – knygas. Ir tik 1990-aisiais, atgavus Lietuvos nepriklausomybę, į Šakių bibliotekos lentynas pamažu sugrįžo senoji literatūra, užmiršti autoriai, išeivių kūryba, karo ir okupacijos metų, tremtin išvarytų žmonių tiesa.

Bibliotekos direktorė R. Ūsienė perbėgo per bibliotekos gyvavimo metus, išskirdama šiuos svarbiausius faktus: 1999m. pradėtas bibliotekų kompiuterizavimas, 2002m. įkurta interneto skaitykla, bene svarbiausias įvykis – 2006-aisiais, kuomet biblioteka persikėlė į naujas, erdvias ir modernias patalpas. 2008 m. meno parodoms atidaryta Žiemos sodo galerija, 2015 m. atidaryta Saviugdos studija. Pasak bibliotekos direktorės, per metus biblioteka sulaukia 9 tūkst. 200 skaitytojų, bibliotekų fonduose sukaupta 185 tūkst. dokumentų: knygų, vaizdo ir garso įrašų, rankraščių ir kt. Viešoji biblioteka turi 22 padalinius, kuriuose skaito apie 10 tūkstančių rajono gyventojų. Džiugu, kad rajono bibliotekose apie 40 proc. skaitytojų – vaikai.

Biblioteka – tai ne tik knygų saugykla, čia vykdomi projektai, čia gimsta kasmet rajono gyventojų laukiamas „Šakių kalendorius“, rengiami literatūriniai vakarai, knygų sutiktuvės, konferencijos, seminarai, meno parodų atidarymai, susitikimai su įdomiais žmonėmis ir kt.

Meilė knygai

Bibliotekoje susitinka dvi asmenybės – ieškantis skaitytojas ir padedantis bibliotekininkas. Juos abu suveda meilė knygai. „Jūs saugot lobynus, kuriuos mėginat įteikti greitam, lekiančiam pasauliui. Jūs esat tarsi žodžio bankininkės ir linkiu, kad tie procentai pasiektų kiek įmanoma daugiau žmonių“, – bibliotekininkėms linkėjo kraštietis Arvydas Vidžiūnas.

„Mes dažniausiai iš darbo vaisių atpažįstame, kas yra bibliotekininkas. Rajono bibliotekininkų surengti renginiai, kuriuose man teko dalyvauti, paliečia kiekvieno žmogaus širdį. Žmogus pasijunti pabrandintas, paaugęs, sužinojęs dar vieną žodį, frazę, naujieną“, – kalbėjo Slavikų parapijos klebonas Donatas Rolskis. Šventėje dalyvavusi kraštietė, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Informacijos išteklių departamento direktorės pavaduotoja Alma Masevičienė kalbėjo, kad biblioteka – tai ne tik knygos. Pasak jos, be čia dirbančių bibliotekininkų, biblioteka būtų tik pastatas.

„Manau, kad bibliotekininko tikrojo darbo niekas nemato, juk kiek pastangų reikia, kad ta knyga iš leidėjo pakliūtų pas skaitytoją, ne tik ją aprašant, padedant į lentyną, bet sudominant skaitytoją, kad jis imtų ir knygą skaitytų“, – kalbėjo viešnia ir linkėjo bibliotekininkams kūrybiškumo, optimizmo, nebijoti pokyčių. Renginyje dalyvavęs rajono meras Edgaras Pilypaitis pripažino, kad ne visuose Šakių bibliotekos filialuose materialinė bazė yra gera, bet linkėjo, kad ir čia kūrybinė ugnelė neužgestų ir pažadėjo, kad galbūt šiais metais Šakių bibliotekoje turėtų atsirasti kondicionieriai. Rajono savivaldybės padėkos raštais bibliotekos 80-mečio proga buvo apdovanotos Šakių rajono savivaldybės Viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja Dalija Jasaitienė, Liepalotų padalinio bibliotekininkė Teresė Ulinskienė bei Barzdų padalinio bibliotekininkė Birutė Grajauskienė.

Nusilenkta direktorei

R. Ūsienė 39-erius metus atidavė darbui ir 32-ejus vadovavo bibliotekai. Jai buvo įteiktas Lietuvos Respublikos Kultūros Ministrės Lianos Ruokytės-Jonssons padėkos raštas už ilgametį, atsakingą ir profesionalų darbą. Pasak kalbėjusios rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėjos Augenijos Kasparevičienės, nuo bibliotekos gyvavimo pusiaukelės gražiai vedė biblioteką į priekį R. Ūsienė.

„Ji niekada netriukšmavo dėl problemų, bet ji kantriai jas kėlė, kovojo dėl savo žmonių, o kiek Regina pramynė kelių į įvairias institucijas dėl naujos bibliotekos pastatymo... Mane visada žavėdavo Reginos ir jos kolegių noras neatsilikti nuo naujovių“, – sakė A. Kasparevičienė.

Klebonas D. Rolskis padėkojo bibliotekos direktorei R. Ūsienei už jos indėlį į Sintautų parapijos gyvenimą.

„Jeigu manęs paklaustų, kuo ją laikyti,  aš atsakyčiau, kad tai ramus, geras žmogus, gerosios žinios nešėjas“, – apibūdino direktorę klebonas.

Šiltų žodžių negailėjo ir rajono literatai: „Jūs esate tarsi meilės šviesa, šildanti kiekvieno žmogaus kūrybinę iniciatyvą, skatinanti ir vedanti juos į viešumą. Tolerancija, vidinė erudicija, gražus ir prasmingas bendravimas su literatais, skaitytojais.“
„Kiekviena pabaiga yra kažko naujo pradžia“, – sakė susirinkusieji ir linkėjo R. Ūsienei prasmingos pradžios atverčiant kitą gyvenimo puslapį. Gražiai buvo pasakyta Šakių ligoninės vyr. gydytojo Algirdo Klimaičio, palinkėjusio, kad R. Ūsienė dabar jau rastų laiko pasivaikščioti tėviškės takeliais Aukštaitijoje.

Vienas lauke ne karys

„Ne mūsų bibliotekos pastatu, knygomis, kompiuteriais esame didingi, bet čia dirbančiais žmonėmis. Dirbdama čia 39-erius metus, sutikau daug puikių žmonių ir sakau jiems nuoširdų ačiū: rajono savivaldybės administracijai, bibliotekos darbuotojams, skaitytojams, mokykloms, draugams ir bičiuliams, nes mus visus lydi žinių, tikėjimo, tiesos ir grožio siekis. Nes tik visi kartu pasiekėme, kad šiandien turime tokią biblioteką“, – kalbėjo R. Ūsienė ir padėkojo visiems, kurie kuria biblioteką.

Sintautų bažnyčia vos talpino visus, norinčius pasveikinti rajono šviesuolius – bibliotekininkus, linkėta, kad nebūtų uždaromi vieninteliai kaimo žiburėliai – bibliotekos, kad ir toliau bibliotekininkai augintų žodžio, knygos ir žmogaus bendrystę.

Dainomis prie sveikintojų prisidėjo Mamų ir dukrų kvartetas (vad. Violeta Simonavičienė) ir solistė Vismantė Vasaitytė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.