Zanavykų muziejus vakar, šiandien ir rytoj

zanavyku muziejus90
Nuotr. Zanavykų muziejaus direktorė Rima Vasaitienė (sėdi) dėkojo kolektyvui už nuoširdų darbą ir iniciatyvas, nes kas būtų muziejus be jame dirbančių žmonių...


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Ketvirtadienio popietę visi skubėjo į Zyplius. Čia vyko Zanavykų muziejaus įkūrimo 90-mečio paminėjimas. Ne veltui juo pradėtas grandiozinis renginių ciklas – didysis pasaulio zanavykų susibūrimas „Apkabink savo kraštą“, sukvietęs į Zanavykiją tūkstančius kraštiečių iš viso pasaulio, – Zanavykų muziejuje saugoma ne tik šio krašto praeitis, bet gyva ir dabartis.

Zanavykų muziejus buvo atidarytas 1928 m. birželio 21 d. Šakių „Žiburio“ gimnazijoje, minint jos įkūrimo dešimtmetį. Dviejuose kambariuose buvo eksponuojami dailės kūriniai, numizmatikos rinkiniai, etnografiniai daiktai, rankdarbiai. Muziejaus įkūrėjai buvo zanavykų ateitininkai, o pirmasis direktorius – studentas medikas Antanas Pavalkis.

Vėlesniais metais muziejumi rūpinosi gimnazijos mokytojas Vincas Liulevičius ir jo vadovaujamas istorikų būrelis. Kai Antrojo pasaulinio karo metais, 1944-ųjų rugsėjį, gimnazijos pastatas ir jame įsikūręs muziejus sudegė, vietos kraštotyrininkų iniciatyva jis buvo atkurtas tik 1986 m. Girėnuose. Jo administratore, o vėliau ir direktore dirbo Bronė Sakalauskienė.

1992 m. spalio 30 d. kraštotyros muziejui buvo suteiktas savivaldybės įstaigos statusas ir jis pavadintas Zanavykų krašto muziejumi. Nuo 1996 m. jam vadovavo muziejininkas Vidmantas Dėdynas. 2005 m. balandžio 1 d. muziejus tapo Šakių rajono savivaldybės biudžetine įstaiga.

2013 m. Zanavykų muziejaus direktoriaus vairą į savo rankas perėmė Rima Vasaitienė, o 2014 m. muziejus buvo perkeltas į restauruotas Zyplių dvaro vežiminės pastato patalpas.

Zanavykų muziejaus kolektyvas ir direktorė R. Vasaitienė jubiliejinio renginio svečius sutiko su Šakių pučiamųjų instrumentų orkestro, vadovaujamo Einaro Martinaičio, nuotaikinga muzika ir nuoširdžiais apsikabinimais. Po Kazlų Rūdos savivaldybės kultūros centro teatro „Žalvarinis“ (vadovė Virginija Samuolienė) ištraukos iš spektaklio apie Kazį Grinių „Nerimstanti širdis“ renginio vedėjas Martinas Eimutis pakvietė šventės dalyvius diskusijai „Muziejus vakar, šiandien ir rytoj“.

Pirmieji muziejininkai buvo dvarininkai, kurie ir sudarinėjo kolekcijas, rūpinosi jų priežiūra bei atnaujinimu. Muziejininko profesija Lietuvoje atsirado maždaug XX a. trečiajame dešimtmetyje, kai formavosi kraštotyros draugijos. Tokios draugijos, veikusios beveik visoje Lietuvoje, nebeapsiribojo vien senienomis, tačiau domėjosi ir etnografija, ir dvarų eksponatais. Muziejininkystės kūrimosi pradžioje muziejininko darbas buvo rinkti senienas, o XX a. 8 -ame dešimtmetyje pradėtas dirbti ir tiriamasis darbas, muziejai prilyginti mokslo įstaigoms, o muziejininkai – mokslo darbuotojams. Šiandien muziejininkystėje atsirado ypač svarbi sritis – edukacija. Muziejui nebeužtenka laukti savo lankytojų, juos reikia pasikviesti. Perteikti ekspozicijų dvasią, vykdyti praktinius užsiėmimus, mokymus įvairaus amžiaus ir poreikių lankytojams.

Iš praeities sugrįžus į dabartį, galime pasidžiaugti, jog šiuo metu Zanavykų muziejuje yra sukaupta apie 50 tūkst. eksponatų, vedama mokslinė rinkinių apskaita, organizuojamos parodos, seminarai, edukacinė veikla, kalendorinių ir tradicinių švenčių renginiai, vykdomi projektai. Pastaruoju laikotarpiu ypač madingi tampa interaktyvūs žaidimai. Be to, ir patys lankytojai šiandien jau nėra tokie, kokie buvo prieš dešimtmetį – žmonės atsigręžia į praeitį, į savo šaknų ir istorijos pažinimą.

Tai parodo ir muziejaus lankytojų knygose palikti įrašai, kurių tik nedidelę dalelę perskaitė renginio vedėjas.

Ypatingą nuotaiką šventei suteikė profesionalių muzikantų – kanklininkės Aistės Bružaitės ir birbynininko Egidijaus Ališausko atliekami muzikos kūriniai, sužavėję ir palietę visus iki širdies gelmių. Rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis džiaugėsi, jog viską, ką turi pasaulis, turime ir mes – mūsų birbynės yra atitikmuo toną simfoniniams orkestrams paduodantiems obojams, o kanklių skambesys niekuo nesiskiria nuo arfų.

Jubiliejinio renginio metu Zanavykų muziejaus kolektyvui ir jų direktorei išsakyta daug gražių žodžių, nepagailėta nuoširdžių padėkų. Juos sveikino asociacijos „Savivaldybių muziejų bendrija“ pirmininkė Birutė Vagrienė ir valdybos narys Zigmas Kalesinskas, Druskininkų muziejaus direktorius Gintaras Dumčius, Lietuvos prezidento Kazio Griniaus memorialinio muziejaus direktorė Raimonda Alesienė ir vyr. fondų saugotojas Tomas Kukauskas, Etninės kultūros globos tarybos pirmininkė Dalia Urbonavičienė, tarybos narys Juozas Šorys  ir Kauno tautodailininkų sąjungos Kauno bendrijos pirmininkas Valentinas Jazerskas, Prienų krašto muziejaus direktorė Lolita Batutienė, Kauno zanavykų bendrijos atstovė Rasa Duobaitė-Bumbulienė, vietinių muziejų, įstaigų ir organizacijų vadovai.

Diskusijos netilo ir prie kavos puodelio, pokalbiai tęsėsi apžiūrint muziejaus ekspozicijas ir parodas. R. Vasaitienė neslėpė, jog šiandienos muziejininkų tikslas – pritraukti į muziejų kuo daugiau jaunų žmonių ir jaunų šeimų, kad muziejuje šurmuliuotų vaikai. To tikrai šventiniame renginyje netrūko, ypač Šakių kultūros centro vaikų dainavimo grupės „Šmiki šmaki“ (vadovai Aušrinė Stankaitienė ir Jevgenijus Rutkauskas) pasirodymo metu. Renginį vainikavo dueto „Baltos varnos“ gyvo garso koncertas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.