„Ačiū“ ištartas besisukantiems muziejaus bei savojo krašto istorijos gijose

aciu muziejus
Zanavykų muziejaus direktorė Rima Vasaitienė dėkojo nuolatiniams muziejaus rėmėjams ir geradariams. Vienas jų – Lukšių ŽŪB ir jos vadovas Kastytis Krištolaitis. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Gruodžio 6 d. Zanavykų muziejus savo draugus, rėmėjus, bendraminčius, kurių dėka per metus nuveikta išties prasmingų darbų, pakvietė į tradicinį renginį „Ačiū, kad šalia esi“. Į geradarių rankas iškeliavo simbolinės verpstės-statulėlės“, o kerinti kanklių muzika smelkėsi tiesiai į vakaro dalyvių širdis.

Metų darbų ratas, kuriame sukasi ir Zanavykų muziejus, greitai apsisuko ir muziejaus darbuotojai  savo geradarius pakvietė į septintąjį padėkos renginį „Ačiū, kad šalia esi“. Jie visiems susirinkusiems dėkojo už gerumą, istorijos paveldo ir kultūros puoselėjimą. Šiais metais muziejininkams pavyko savo lankytojams sukurti daug ir įsimintinų dienų. Organizuota daug veiklų: sėkmingai vykdytos ekspedicijos, projektai, pristatytos profesionalaus ir mėgėjiško meno parodos, vyko seminarai bei šventės, muziejuje įgyvendinama ir kultūros paso programa. Užsimezgė graži draugystė su Lietuvos dailės muziejumi, todėl neseniai muziejuje buvo atidaryta garsaus lietuvių išeivijos dailininko Vytauto Kasiulio litografijos darbų paroda „Lietuvis Paryžiuje“. Ištisus metus muziejininkai dirbo ir vieną pagrindinių savo darbų – toliau kaupė, restauravo ar konservavo eksponatus. Šiemet muziejuje vykusi tradicinė, jau septyniolikta edukacinė Duonos šventė sulaukė rekordinio dalyvių skaičiaus.

„Tai yra mums kaip paskatinimas, kad einame teisingu keliu“, – kalbėjo muziejaus edukatorė Renata Kutkienė.

Pasak jos, vienas svarbiausių ir reikšmingiausių įvykių muziejaus gyvenime šiais metais buvo rugsėjo mėnesį Sankt Peterburgo valstybiniame religijos istorijos muziejuje atidaryta Zanavykų muziejaus fondinė paroda „Tekstilės lobiai Zanavykų krašto bažnyčiose“.

Už finansinę paramą rengiant šią parodą ir prasmingą bendradarbiavimą padėkos raštai ir specialios muziejaus padėkos statulėlės-verpstės įteiktos šiems geradariams: Lukšių ŽŪB, UAB „Uriga“, UAB „Gulbelė“, J. Dainelienės įmonei, Griškabūdžio ŽŪB, Andriui Bieliukui, Plokščių mokyklai-daugiafunkciam centrui, Lietuvos Respublikos generaliniam konsului Sankt Peterburge Dainiui Numgaudžiui bei Lietuvos Respublikos Seimo nariui Linui Balsiui. Nuoširdus „ačiū“ ištartas dar būreliui žmonių, kurie padeda muziejui įgyvendinant įvairias veiklas – tai Šakių seniūnui Daliui Jasevičiui, Barzdų seniūnui Remigijui Naujokaičiui, Arvydui Javaičiui, Aidai Olensevičienei, Viktorui Vilčinskui, Irenai Sakalauskienei, Vilniaus zanavykų bendrijos pirmininkui Kęstučiui Vaičiūnui. Muziejininkai taip pat dėkojo ir Amatininkų namo tvarkybos darbus atliekančiai UAB „Vidara“, kurios darbuotojai, pasak R.Vasaitienės, lopo ankstesnių rangovų padarytas spragas.

„Mes turime labai gerą kaimyną – muziejų. Man šis pastatas kelia sentimentus, džiaugiuosi, kad važiuodamas pro muziejų matai, kad čia puoselėjamas menas, liaudies išmintis. Ačiū, kad jūs esate šalia, ačiū už tikrai parsmingą darbą“, –  kalbėjo Juozas Dainelis.

Apžvelgdama bepraeinančius metus, muziejaus direktorė Rima Vasaitienė pasidžiaugė tais žmonėmis, kurie kartu puoselėja, kuria etninę kultūrą, saugo tradicijas.

„Kiekvienam iš jūsų sakau – ačiū, kad šalia esate. Kiekvieną apkabinu ir kiekvienam dėkoju, lai šis Advento metas įprasmina jūsų gyvenimą džiugiomis spalvomis. Ačiū dar kartą už draugystę, bendrystę, už gražius darbus, kuriuos kuriame ir dirbame kartu“, – kalbėjo R. Vasaitienė.

Stabtelėti bėgančio laiko tėkmėje, susimąstyti šiuo adventiniu laikotarpiu kvietė ir šventėje dalyvavęs Lukšių parapijos klebonas Vytautas Juozas Insoda.

„Ieškokime tos tikrosios Advento dvasios – susivaldymo, susilaikymo“, – linkėjo klebonas.

Renginio metu po rožės žiedą, kaip padėkos ženklą, iš muziejaus direktorės rankų iškeliavo ir į buvusių kolegų bei esamų muziejaus darbuotojų rankas.

Padėkos vakare užburiančių kanklių stygų garsų, birbynės muzikos kvietė pasiklausyti tarptautinių konkursų laureatai – kanklininkė Aistė Bružaitė, birbynininkas Egidijus Ališauskas, dainas dovanojo sopranas Milda Baronaitė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.