Vileikių dvaras

vileikiu dvaras
Jei upės vandens čiurlenimas būtų kalba, mes sužinotume daug daugiau nei dabar žinome. Išsaugojęs savitą kilpų bei vingių grožį, pro Baisogalos ir Sidabravo miestelius, keliolika kaimų ir keletą dvarų sodybų sruvena senolis Kiršinas.

Šimtmečius be poilsio klajodamas beveik penkiasdešimt km ilgio Nevėžio intakas pasitiko marą, regėjo švedų karą, degančius kaimus. Senovėje jis žymėjo nuo Vileikių apylinkių link dabartinio Panevėžio rajono keletą kilometrų ėjusią Žemaičių kunigaikštystės ribą. Pamena Kiršinas prie jo buvusią vaitiją, per laiką žmonių iškraipytu juokingu Ančiakerznos pavadinimu. Kad ir jo paties vardas! Ankstesnais amžiais jis keistai vadintas Kirše ar Kiršu...
 
Upės pakrantėse susipina ne tik gamtos grožis, bet ir šio krašto istorijos įvykiai. Atsisveikinęs su Margių mišku, Kiršinas keliauja pro Vileikių kaimą. Kaimo laukuose upė pasuka į rytus, Vileikių dvaro link...

Išlikęs dvaras vienas įspūdingiausių mano matytų medinių statinių. Architektas, paruošęs namo projektą, veikiausiai net nepagalvojo, kiek meistrai išlies prakaito, puošdami raižiniais dviaukštę rūmų verandą. Taip, neapsirikote! Dviaukštė veranda labai retas architektūrinis variantas. Ją puošianti ornamentika primena rytietiškus motyvus.

Man pavyko sužinoti, kad XVII amžiuje dvaras priklausė Bychovų giminei. Ar ši giminė buvo pirmieji Vileikių dvaro statytojai ir valdytojai, sunku pasakyti, tačiau labai tikėtina... Bychovai jame gyveno iki XVIII amžiaus. Vėliau, jau XVIII–XIX a. dvaro valdytojais įvardinami Bartkevičiai.

1940 metais Vileikių dvaras nacionalizuojamas, dvaro savininkais tuo metu minimi Deveikiai, turėję 210 ha žemės...

Gaila, kad šis įdomaus architektūrinio sprendimo statinys istorijos apie save paliko tiek mažai. Sodyboje dar pastebimi buvusio parko fragmentai su želdiniais ir atskirais medžiais. Visų įdomiausias medinis dvaras, tiesa, šiuo metu užkonservuotas. Viduje, ačiū Dievui, išlikę kelios autentiškos krosnys, puošybos elementai... Dvaro žemėse smūgso buvusi kalvė, ūkio pastatų griuvėsiai. Gamtovaizdį puošia šalia vingriuojanti Kiršino upės vaga su senvage.

Todėl, mieli skaitytojai, keliaukite į Vileikius. Keliaudami palei Kiršiną ir grožėdamiesi upės vingiais atrasite šio nedidelio kaimo neįkainojamą istorinį perlą. O gal Kiršinas jums pakuždės dar vieną dvaro istoriją...Paskubėkite...

Jolanta Garkauskaitė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.