Miesto erdvėse planuojamas muziejus po atviru dangumi

igem
Šakiuose, lankomiausiose miesto vietose, planuojama įkurti papildytos realybės eksponatus, susijusius su sveikata bei gyvybės mokslais, juos bus galima išvysti tik mobiliojo telefono kamera nuskaičius QR kodą.

Raminta MAJAUSKAITĖ

Praėjusią savaitę vykusiame nuotoliniame Šakių rajono savivaldybės Jaunimo reikalų tarybos posėdyje buvo svarstytas Lithuania iGEM 2021 komandos pasiūlymas dėl bendradarbiavimo įgyvendinant projektą „6-asis SinBio pojūtis“. Tai idėja įkurti interaktyvų muziejų po atviru dangumi lankomiausiose Šakių miesto erdvėse.

Bendradarbiaudama su Šakių rajono savivaldybe, Lithuania iGEM 2021 komanda nori įkurti interaktyvų muziejų po atviru dangumi lankomiausiose erdvėse arba miesto žaliosiose zonose. Muziejaus eksponatai/stotelės – tai papildytos realybės modeliai, kurie pasirodo mobiliojo telefono ekrane nuskaičius QR kodą ir AR žymeklį.

Išmanaus telefono kamera nuskaitęs šiuos kodus, asmuo gali perskaityti arba išklausyti trumpą informaciją apie nagrinėjamą objektą. Visi eksponatai yra susiję su šiuo metu aktualia sveikatos tema, gyvybės mokslais ir šios srities inovacijomis, pavyzdžiui, ekrane pasirodanti DNR struktūra, informacija apie baltymus, GMO, sintetinę biologiją, vakcinas. Lithuania iGEM 2021 siekia pateikti informaciją taip, kad ji būtų puikiai suprantama tiek moksleiviams nuo 5 klasės, tiek vyresniems žmonėms ar šeimoms, norinčioms susipažinti su gyvybės paslaptimis iš arčiau. Informacija prie modelių pateikiama raštu bei garso įrašais, yra išversta į anglų kalbą, tokiu būdu įtraukiant į šį projektą ir miestą lankančius turistus.

Komanda siūlo konkrečių modelių stoteles, kaip, pavyzdžiui, vakcinos ar viruso modelio, įkurti specifinėse vietose kaip poliklinikos ar ligoninės ir taip edukuoti žmones aktualiomis temomis.

„Asmeniškai aš aktualumu neabejoju. Kuo daugiau galimybių sudarysime žmonėms, jaunimui domėtis gyvybės mokslais, tuo daugiau bus susidomėjusių gyvybės mokslų studijomis ir šioje srityje tamsumas prašalinsime. Neretai pasitaiko iškreiptų požiūrių dėl vakcinavimo bei kitų gyvybės mokslų procesų. Tereikia pasirinkti, kuria forma šį projektą įgyvendinsime“, – sako Jaunimo reikalų tarybos pirmininkas Martinas Eimutis.

„Mes galime pasiūlyti komandos sukurtą nemokamą intelektinę nuosavybę bei jau įkurto interaktyvaus muziejaus viešinimą tam, kad žmonės sužinotų apie tokią galimybę ir nekiltų problemų naudojantis. Savivaldybės ar Jaunimo reikalų tarybos indėlis turėtų būti pirmiausia leisti įgyvendinti projektą, tuomet pasirinkti vieną iš trijų įrengimo variantų ir pasirūpinti ekspozicijų pastatymu“, –  supažindina su bendradarbiavimo sąlygomis komandos atstovė Greta Zaburaitė.

Pirmasis siūlomas variantas – metalinė lentelė su stulpeliu, kita alternatyva – metalinė lentelė, kurią galima pritvirtinti ant mieste esančių objektų. Paskutinis siūlymas – lipdukas. Šie trys variantai skiriasi patogumu, matomumu bei patvarumu.

Jaunimo reikalų tarybos narė Giedrė Jasevičiūtė siūlo lipdukus panaudoti mokyklose, pavyzdžiui, biologijos kabinetuose. Tai padėtų tiek vaikams, tiek mokytojams, lipdukai taptų įdomesnių biologijos pamokų dalimi.

Šakių seniūnas Dalius Jasevičius pritarė kolegų mintims ir pastebėjo, jog ateityje tokių iniciatyvų, susijusių su Šakių krašto istorija, svarbia informacija turistams ar vietiniams gyventojams, gali atsirasti ir daugiau, tad pasiūlė pasvarstyti apie modernias skelbimo lentas.  

Jaunimo reikalų tarybai palaikant projektą nuspręsta greitu metu pasidomėti metalinių lentelių gamybos kainomis, įrengimo darbais bei išrinkti tinkamas vietas, kur dvejiems metams bus įrengti ir vis atnaujinami, papildomi nauja informacija modeliai.

Vilnius-Lithuania iGEM – vienintelė nuo 2015m. Vilniui ir Lietuvai atstovaujanti komanda didžiausiame pasaulyje sintetinės biologijos konkurse iGEM (angl. International Genetically Engineered Machine competition). Konkurso tikslas – sukurti mokslinį projektą, skirtą realių ekologinių, energetikos, maisto ar medicinos pramonės problemų sprendimui. Komanda kasmet iš konkurso grįžta su aukso medaliais bei įvairių nominacijų gausa ir net dukart buvo pripažinta geriausia pasaulyje. Šiais metais jie vėl ketina dalyvauti iGEM konkurse bei, kaip ir anksčiau, siekia skatinti Lietuvos mokslo ir konkrečiai sintetinės biologijos plėtrą aktyviai organizuodami diskusijas visuomenei, prisidėdami prie socialinių akcijų bei organizuodami kitas visuomenines veiklas, o Šakiams pateiktas projektinis pasiūlymas – konkurso dalis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.