Zanavykų muziejus pasipuošė nesuskaičiuojama daugybe juostų

juostos zan muziejuje
Lapkričio 15 d. Zanavykų muziejaus antro aukšto parodų salėje atidaryta kaunietės tautodailininkės Vilijos Ratautienės vytinių juostų paroda.

Vytinių juostų vijimas – vienas iš seniausių liaudies amatų. Vytinių juostų paskirtis ne tik sujuosti drabužius, jos turėjo ir mitologinę-sakralinę reikšmę. Pasak parodos autorės tautodailininkės V. Ratautienės, jomis puošdavo skrybėles, kiklikus, apsiūdavo drabužių kraštus. Plonesnes juosteles naudodavo parišimui įvairiems buitiniams rakandams. Naudodavo švenčių ritualų metu kaip apsaugą nuo viso pikto.
 
„Šiandieną vytinė juosta yra neatskiriama ir tautinio kostiumo dalis. Tačiau šiomis dienomis pati vytinių juostų technologija yra nykstanti. Labai nedaug Lietuvos tautodailininkų jas veja. Viena iš tokių yra V. Ratautienė“, – sako Zanavykų muziejaus specialistė etnografijai Renata Kutkienė.

Tautodailininkė į Zanavykų muziejų ne tik atvežė savo vytinių juostų parodą, bet ir susitiko su rajono moksleiviais. Buvo organizuotas edukacinis užsiėmimas, kurio metu Kidulių pagrindinės mokyklos moksleiviai apžiūrėjo autorės parodą, sužinojo ne tik apie praktinę, bet ir apie simbolinę bei apeiginę juostų paskirtį, juostų pritaikymą šiandieniniame gyvenime. Patys išbandė juostų vijimą.

V. Ratautienės vytos vytinės juostos prieš daugiau nei dešimtmetį sertifikuotos kaip tautinio paveldo produktas. Jai suteiktas tradicinių amatų meistrės vardas. 2013 m. sertifikuota jos mokymo „Vytinių juostų audimas“ programa, 2015 m. suteiktas kūrėjos statusas.

V. Ratautienės vytinių juostų paroda Zanavykų muziejuje bus eksponuojama iki kitų metų sausio 6 dienos.  

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.