Tyrė etninės kultūros būklę atskiruose regionuose

Etninės kultūros globos taryba, siekdama išsiaiškinti etninės kultūros būklę savivaldybėse, praėjusiais metais atliko tyrimą, kurio rezultatai jau paskelbti ir Tarybos svetainėje.

Pranešime spaudai skelbiama, kad tyrimo metu įvykdyta visų savivaldybių ir regionuose dirbančių etnokultūros specialistų apklausa, kurioje buvo prašoma pateikti duomenis apie etninės kultūros plėtrai skirtas priemones,  jų įgyvendinimui skiriamas lėšas, savivaldybių administracijose ir pavaldžiose įstaigose dirbančius etninės kultūros specialistus. Surinkta informacija apie svarbiausias etnokultūrines įstaigas, etnokultūrinės krypties nevyriausybines organizacijas, etnokultūrinį ugdymą ir etninės kultūros specialistų rengimą, ryškiausius etnokultūrinius kolektyvus. Taip pat surinktos žinios apie svarbiausius etnokultūrinius renginius, etninės kultūros įtraukimą į turizmą, 2021 m. išleistus etnokultūrinius leidinius, etninės kultūros sklaidą regioninėje žiniasklaidoje.
 
Gauti duomenys buvo apibendrinti suskirstant savivaldybių atsakymus pagal etnografinius regionus bei išskiriant didžiuosius miestus – Vilnių ir Kauną.

Tyrimas atskleidė, kad savivaldybių strateginiuose planavimo dokumentuose etninė kultūra reglamentuojama labai skirtingai. Pavyzdžiui, net pusė tyrime dalyvavusių Žemaitijos savivaldybių turi atskirą etninės kultūros programą, o Aukštaitijoje tokios programos neturi nė viena savivaldybė. Šakių r. savivaldybė yra tarp tų, kurios etninę kultūrą  įtraukusios į Bendrąją kultūros programą. Kalbant apie šios srities specialistus, mūsiškė savivaldybė neturi etnokultūros specialisto, tai kaip papildoma funkcija pavesta kitam specialistui. Tokių savivaldybių yra 13, keturios turi atskirus specialistus, bet 29 savivaldybės išvis šios funkcijos nepavedusios niekam. Kalbant apie svarbiausias etnokultūrines įstaigas, pas mus nėra atskirų šią veiklą puoselėjančių įstaigų, bet tyrime minimas užsiimantis etnine veikla Šakių kultūros centras, šią veiklą populiarina ir Zanavykų muziejus. Ugdymas tiek ikimokyklinio ugdymo įstaigose, tiek mokyklose rajone vykdomas. Darželiuose įgyvendinamos etnokultūrinės programos, atskirose grupėse vykdomas ir kryptingas ugdymas, o mokyklose etnokultūrinio ugdymo programa integruojama į kitus mokomuosius dalykus, tačiau kaip atskiro dalyko mūsų rajone nemoko nė viena įstaiga, regione yra dvi mokyklos (Kalvarijoje ir Prienuose), mokinius etnokultūros mokančius kaip atskiro dalyko.

Apibendrinant etninei kultūrai savivaldybėse skiriamas lėšas, pastebėti didžiuliai skirtumai, kurie atsiskleidžia nagrinėjant net ir vieno etnografinio regiono savivaldybių duomenis. Pavyzdžiui, Neringos savivaldybėje etninei kultūrai  skirta 0,05 proc. savivaldybės biudžeto lėšų, o Šilutės savivaldybėje – 0,53 proc. Mūsiškėje skiriamos lėšos nedetalizuotos.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.