Kristaus gimimo istorija – gyvai

prakartele sudarge
Sudargiečių atkartota Kristaus gimimo istorija gyvai – Sudargo dramos būrelio ir bažnyčios choro kūrybos vaisius. L. Poškevičiūtės nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Gruodžio 22-osios vakarą Sudargo Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje parodytas unikalus Sudargo dramos būrelio vaidinimas „Kaip atverti širdis Kalėdoms“. Režisierės Irmos Svetlauskienės suburti aktoriai atkartojo Kristaus gimimo istoriją.

Palengva Sudargo Šv. Jono Krikštytojo bažnyčią užpildo muzikos garsai. Pasirodę trys išminčiai pradeda šventą istoriją apie jauną merginą, vardu Marija, ir dievišką valią, kuri visam laikui pakeitė jos asmeninį gyvenimą bei visos žmonijos istoriją. Pasakojamas Marijos gyvenimas Nazarete, jos sužieduotuvės su Juozapu, angelo Gabrieliaus apsireiškimas, stebuklingas Marijos nėštumas ir sunki jos ir Juozapo kelionė iš Nazareto į Betliejų, kur ir gimsta Dievo sūnus.

Kristaus gimimo istoriją, be abejo, daugelis žino, tad smalsu, kodėl Sudargo dramos būrelis pasirinko suvaidinti prakartėlę gyvai.

„Kalėdų laukimas – tai susikaupimo, rimties, vilties, maldos metas. Kad įprasmintume tą laukimą, ir kilo mintis suvaidinti Kristaus gimimo istoriją“, – pasakojo Šakių kultūros centro Kidulių salės kultūrinių renginių organizatorė, vaidinimo režisierė I. Svetlauskienė, įkūnijusi Angelą.  

Pasak I. Svetlauskienės, ji kurdama scenarijų rėmėsi tekstais iš Evangelijų pagal Matą ir Luką, skaitė nemažai straipsnių, kunigų pasisakymų. Vaidinime buvo panaudota malda Juozapui.

Pagrindinius personažus Mariją ir Juozapą įkūnijo Itana Dirvelienė ir Ričardas Lekavičius, režisierė  taip pat pasidžiaugė, kad į dramos būrelio gretas įsiliejusi miestelio seniūnė Rita Grigaitienė, bibliotekininkė Valerija Endriukaitienė, kiti. Spektaklis perpintas giesmėmis, kurias atliko Sudargo bažnyčios choristai (vad. Jolita Lekavičienė).  

Anot I. Svetlauskienės, repeticijos prasidėjo maždaug gruodžio pradžioje, teko atsiklausti ir parapijos klebono Zenono Stepanausko dėl leidimo vaidinti bažnyčioje.

„Iš pradžių mintis buvo vaidinti lauke, buvusios bažnyčios vietoje. Tačiau dėl oro sąlygų teko šios minties atsisakyti, visgi vaidinimas užtrunka apie valandą“, – sakė I. Svetlauskienė.

Jėzaus gimimo istoriją perteikiantys aktoriai buvo pasipuošę mėlynos ir aukso spalvos rūbais, tai dar labiau padėjo įprasminti Biblijos vaizdinius.

„Vaizduojant sceną, kur Marijai grėsė užmėtymas akmenimis, teko ieškoti režisūrinio sprendimo, kaip šią sceną perteikti subtiliau“, – pasakojo I. Svetlauskienė.

Ji interpretavo ir dar vieną biblinį vaizdinį, kuriame Viešpaties angelas skelbia apie Išganytojo gimimą žmonėms:  „Moterie, mesk darbus, sužibo žvaigždė, gimė kūdikėlis Jėzus, visų žmonių vaduotojas, tai eik ir nusilenk jam.“

„Įtraukdama sceną, kai Angelas pasirodo moteriai, plaunančiai indus ir ravinčiai daržą, bei valgančiam turtuolių, kuris negalėjo liautis nei valgyti, nei pinigus skaičiuoti, subuitinau šią istoriją, sušiuolaikinau kostiumus bei rekvizitą, tuo norėdama pasakyti, kad ir tada, ir šiandien ne visi randame laiko paprastiems, o kartais ir dideliems, svarbiems dalykams“, – sako I. Svetlauskienė.

Dramos būrelio vadovė sutinka, kad šis vaidinimas labiau vienkartinis pasirodymas, kol kas buvo parodytas tik kartą, nes yra pririštas prie konkrečios datos, skirtas labiau Kalėdų laikotarpiui. I. Svetlauskienė atskleidžia, kad nori tęsti religinę temą, tiksliau, Kristaus istoriją, ir galbūt nauju spektakliu nustebins jau per Velykas.

Anot režisierės, labai norėjosi Jėzaus gimimo istoriją suvaidinti bažnyčioje Kūčių vakarą, tačiau dėl to, kad ne visi aktoriai galėjo, vaidinimas parodytas porą dienų iki Kūčių.

„Tiesą pasakius, nesitikėjome, kad tame šventiniame sujudime sulauksime tiek žiūrovų. Vadinasi, yra žmonių, kuriems vis dar reikia to dvasinio peno ir bendrystės jausmo“, – jau po spektaklio kalbėjo I. Svetlauskienė.

„Dėkoju teatro aktoriams ir jų režisierei, išlaikiusiems tinkamą pagarbą Gimimo slėpiniui“, – po vaidinimo kalbėjo Sudargo Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios klebonas Z. Stepanauskas.

Tiek dramos būrelio aktoriams, tiek visiems susirinkusiems vaidinimą stebėjęs rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas linkėjo, kad viltis, tikėjimas ir gerumas lydėtų žmones ne tik per didžiąsias šventes, bet ir visus metus.

Kristaus gimimo istorija nepaprastai daug reiškia viso pasaulio žmonėms. Sudargiečiai tikisi, kad kiekvienas, atėjęs ir stebėjęs vaidinimą, ją atras asmeniškai ir bus įkvėptas kovoti su savo gyvenimo iššūkiais ir sunkumais.

Sudargo dramos būrelis gyvuoja vos dveji metai, per pandemiją sudargiečiai džiugino Užgavėnių šėlionėmis, pernai į spektaklį sudėjo pagarbą ir meilę kunigui Martynui Sederevičiui.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.