Dainoje – 25-eri metai veiklos ir bendrystės

akordas25
Jau 25-erius metus jautrios ir melodingos Šakių kultūros centro vyrų vokalinio ansamblio „Akordas“ dainos skamba koncertuose ir konkursuose. Kolektyvas yra išleidęs dvi kompaktines plokšteles. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Šaltoką, visai nepavasarišką kovo 8-osios vakarą Šakių kultūros centro vyrų vokalinis ansamblis „Akordas“, vadovaujamas Astos Grigaitienės, savo gerbėjams dovanojo šiltą, kupiną dainų, muzikos, bendrystės vakarą ir pakvietė į kūrybinės veiklos 25-erių metų jubiliejų.

Šakių kultūros centro vyrų vokalinio ansamblio „Akordas“ kūrybinė veikla prasidėjo 1998 m. Prieš pat jubiliejinį koncertą užsukus į repeticiją, kolektyvo vadovė A. Grigaitienė kviečia pakalbinti vyrus, kol pati derina paskutines detales su jubiliejinio koncerto vedėju Vytautu Kursevičiumi.

akordas25 1
2017 metais „Akordui“ vadovauti pakviesta Asta Grigaitienė sako, kad visi vyrai myli dainą ir atsakingai, su atsidavimu dirba repeticijų metu. D. Pavalkio nuotr.

Vienas iš pirmųjų „Akordo“ dalyvių Pijus Tamašauskas pasakojo, kad nuo kolektyvo susikūrimo pradžios iki šiol dainuoja iš viso penki vyrai: be paties Pijaus, dar ir Elvydas Pauliukėnas, Vaidas Balčiūnas, Edmundas Rudzevičius, Juozas Jucaitis, vėliau prisijungė ir Vytautas Širvaitis, Sigitas Mockus, Jonas Kardauskas, Audrius Starkauskas bei kiti.

„Esu čia, nes tiesiog neina sustoti. Atvirai pasakius, smagiau dainuoti su kompanija nei vienam, – šypsosi P. Tamašauskas ir priduria: – Gerai sudainuoti reikalingos ir repeticijos, dainavimas tai darbas. O kai daina pradeda skambėti, tai atsiranda toks noras dar ir kažkur išvažiuoti, tą dainą kažkam dovanoti.“

Nuo pat pradžių „Akorde“ dainuojantis E. Pauliukėnas atvirauja – dainuoti traukia ir pomėgis dainai, tai ir geras laiko praleidimas bičiulių rate.

„Kažkaip mes net pasiilgstam vieni kitų. Kuomet vasarą repeticijos nevyksta, žiūrėk, jau kažko ir trūksta. Man asmeniškai labiau patinka humoristinės dainos, jas ir dainuoti smagiau“, – sako E. Pauliukėnas ir rodo ansamblio repertuarą, kuriame jau 128 dainos.

Maždaug prieš ketverius metus prie „Akordo“ prisijungė gelgaudiškietis Artūras Varankevičius, vyriškis tikino, kad mėgsta dainą, traukia puiki kolektyvo atmosfera.

„Kiekvieną kartą stovėdamas scenoje jauti ne baimę, o malonų jaudulį. Man arčiau širdies solidesnės dainos“, – tikino A. Varankevičius.

Ne vienas kalbintas „Akordo“ narys šypsodamasis pasakojo, kad tiek atlikėjams, tiek vadovei reikia vieniems kitus perprasti, prisiderinti. Prisipažįsta vyrai, kad nė vienas nėra profesionalus dainininkas, tad ir darbo su jais reikia nemažai įdėti, tad dabartinei vadovei A. Grigaitienei linkėjo didelės kantrybės.

Kalbintas septyniasdešimtmetis Vytautas Širvaitis svarstė, kad gal jau gana jam ansamblyje dainuoti.

„Parašykit, kad į „Akordą“ kviečiami ypač jauni žmonės“, – prašo sintautiškis J. Jucaitis, atviraudamas, kad tokiame amžiuje jam jau nelengva važinėti į repeticijas, o dar dalyvauja Sintautų bažnyčios choro veikloje.

Kad reikia jau kolektyve ieškoti pamainos, pritaria ir senbuvis V. Balčiūnas.

„Labai susigyvenęs kolektyvas. Manau, be meilės dainai, noro dainuoti nebūtume nė vienas čia atėjęs. Kolektyvas susilipdo iš daug dalykų: dainų, repertuaro, pabuvimo, bendravimo. Jau mes kai tokie seni vilkai, tai ir tos scenos baimės mažiau... Įsimintinas man buvo koncertas 2004 m. Goldape: kai grįžom į Lietuvą, jau buvom Europos Sąjungos nare...“ – prisiminė V. Balčiūnas.

Štai vienuolika „Akordo“ vyrų žengia į sceną, viena po kitos skamba dainos apie Sūduvą. Dainomis dėkojama buvusiems kolektyvo nariams, buvusioms kolektyvo vadovėms – įkūrėjai Daliai Zaleskienei, Ingirai Jakienei, Daliai Zokienei.

25-eri metai bendrystės įvairiose scenose, konkursuose, koncertuose. Tad nuskambėjusi daina „Tu ateik į pasimatymą“ kartu su Šakių kultūros centro moterų vokaliniu ansambliu „Gija“, kuriam taip pat vadovauja A. Grigaitienė, buvo tikras tos bendrystės įrodymas.

O koks gimtadienis be sveikinimų! Marijampolės kultūros centro vyrų vokalinis ansamblis „Sūduvietis“ (vad. Linas Gurevičius) dovanodamas koncertą ir sveikindamas šakiečius linkėjo, kad „Šakių „Akordo“ akordai, skambėtų kaip tikri rekordai...“, o atskubėjęs savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis įteikė kolektyvui savivaldybės sveikinimą.

„Akordo“ vyrai taip pat nuoširdžiai dėkojo visoms kolektyvo vadovėms, akompaniatorei Sonatai Povilaitienei, taip pat į sceną kvietė prie kolektyvo ištakų prisidėjusią Augeniją Kasparevičienę.

„Aš galvoju, kad ne vien laimėjimai, konkursai yra labai svarbu, bet kad jūs turite savo mažą bendruomenę, į kurią susirinkę gerai jaučiatės“, – kalbėjo A. Kasparevičienė.

Nuskamba „Akordui“ „Ilgiausių metų“, iš savivaldybės Kultūros ir meno tarybos pirmininkės Rimos Rauktienės rankų keliauja „valgoma nata“ bei kitų gerbėjų palinkėjimai – sudainuoti „Akordo“ vyrams dar daug daug dainų.

Jau užgesus scenoje šviesoms, emocijų neslėpė ir A. Grigaitienė sakydama, kad kolektyvas susiformavęs, turi savo branduolį, nors, kaip ir kiekvienam kolektyve, vyksta natūrali dalyvių kaita.

„Bet visi myli dainą ir atsakingai su atsidavimu dirba repeticijų metu. Net karantino metu jungėmės ir repeticijas vykdėme nuotoliniu būdu“, – džiaugėsi nuo 2017 m. „Akordui“ vadovaujanti A. Grigaitienė pridurdama, kad kolektyvas daug koncertuoja, dalyvauja konkursuose, vokalinės muzikos festivaliuose. Turi nemažą kraitį apdovanojimų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.