Gelgaudiškio dvaras sulaukė savo palikuonio dėmesio

keudell
Buvusių šio krašto valdytojų baronų von Keudell palikuonį Robert III von Keudell (dešinėje) Gelgaudiškio dvare pasitiko kultūros centro Gelgaudiškio padalinio vadovė Diana Šležienė, svečią lydėjo ir evangelikų liuteronų kunigas Juozas Mišeikis. R. Januševičiaus nuotr.

Gegužės 6 d., šeštadienį, Šakiuose apsilankė ypatingas svečias. Vėlyvą popietę  Šakių evangelikų liuteronų bažnyčios kieme Šakių rajono meras Raimondas Januševičius ir kunigas Juozas Mišeikis pasitiko buvusių šio krašto valdytojų baronų von Keudell palikuonį Robert III von Keudell. Kadangi jis Lietuvoje lankėsi pirmą kartą ir turėjo vos vieną dieną iki skrydžio į namus Vokietijoje, svečias buvo pakviestas trumpam susipažinimui į senąją kleboniją, kuri, kaip ir bažnyčia bei šalia buvęs palivarkas, iškilo Šakiuose jo šeimos rūpesčiu tuomet, kai jie valdė ir rūpinosi šiuo kraštu.

Svečias domėjosi šių dienų Šakių krašto aktualijomis, su kuriomis supažindino meras, ypač pabrėždamas būtinybę pritraukti verslo investicijas, galimybę kurtis naujoms pramonės įmonėms. Kadangi paties Robert darbo sfera yra susijusi su produkcijos žemės ūkiui prekyba, jis puikiai supranta iškylančias problemas ir iššūkius.

Žinoma, svečiui svarbiausia buvo susipažinti su tuo, kas liko iš jo giminės paveldo, palikusio daugiau nei gilų pėdsaką ne tik šio krašto, bet ir Vokietijos ir visos Europos kontekste. Daug ką pasakantis faktas, jog svečias nešioja vardą savo proprosenelio Robert von Keudell, kuris buvo Vokietijos imperijos kanclerio Otto von Bismarko šeimos draugas, Prūsijos–Prancūzijos karo dalyvis, pagal kurio prisiminimus išleista knyga apie von Bismarko šeimą.  

Kiek vėliau pažintis tęsėsi evangelikų liuteronų bažnyčioje, kur svečiui didelį įspūdį paliko bažnyčios pastatas, kuris sovietmečiu buvo paverstas sporto sale, ir aplink esantys griuvėsiai – viskas buvo prikelta naujam gyvenimui, įkurti vaikų globos namai ir gyvybė grįžo ten, kur, regis, jau nieko negalėjo būti.

Viešnagės  tęsinys – kelionė į Gelgaudiškį, kur stovėjo von Keudell dvaras. Nors XIX a. viduryje jų šeima buvo priversta parduoti dvarą, nes caras draudė vokiečių kilmės aristokratams turėti dvarus pasienio regionuose, tačiau jų, kaip dvaro įkūrėjų ir puoselėtojų, vardas žinomas ir vertinamas iki šiol. Dvaro rūmuose Robert savo rankomis galėjo paliesti jo protėvių naudotus daiktus, nuo rūmų stogo apžvalgos aikštelės pažvelgti į kitą Nemuno pusę, didžiulį parką. Giminaičių namuose yra išsaugotas senas paveikslas, kuriame matyti, kaip žmonės šioje vietoje keliasi per Nemuną, todėl svečias šiltai priėmė mero mintį apie norą ir pažadą čia atkurti upių uostą.

Paskutinis kelionės etapas vedė į kiek giliau parko teritorijoje esančias von Keudell šeimos kapines. Nors šiuo metu išlikę tik keletas antkapinių plokščių ir nelikę buvusios koplytėlės, tačiau viduryje kapinaičių stovi jau po Lietuvos nepriklausomybės atgavimo pastatytas kryžius jų šeimos atminimui pagerbti. Ši žinia buvo kiek netikėta Robert, nes jis klausė, kodėl ši pagarba išlaikyta. Atsakymas, be abejo, peršasi pats: jo šeima kadaise čia padėjo pamatus  viso to, kas šiandien yra ir ką matome.
Šios, kaip pats svečias įvardijo, „kelionės į istoriją“ pabaigoje, leidžiantis saulei, rūmų terasoje svečias buvo paklaustas apie tai, kaip jaučiasi čia lankydamasis pirmą kartą ir viską matydamas savo akimis, o ne girdėdamas iš pasakojimų. Atsakymas buvo paprastas ir daug žadantis. Jis pasidžiaugė, kad jų plačioje giminėje net jaunoji karta labai gerai žino šią istoriją ir jiems tai savaime suprantama ir sava, todėl stengsis, kad kitas šeimos susitikimas įvyktų mūsų krašte.

„Draugo“  inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.