„Carpe diem“ – pajauskite akimirką!

carpe diem zypliai
Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Jau ketvirtą kartą į Zyplių dvarą sugrįžo tarptautinė paroda „Carpe diem“. Šį kartą eksponuojami net 15-os autorių iš Lenkijos, Ukrainos, Latvijos, Vokietijos ir Lietuvos darbai.
 
„Carpe diem“ – projektas apie draugystę, meilę, pilnatvę ir kasdienius džiaugsmus, todėl jo formatas alsuoja gėlėmis (gyvenimo džiaugsmu), moterišku įvaizdžiu (poezija ir svajomis), abstrakcija (aukščiausia emocine būsena). Šis projektas yra emocijų, pozityvios ir šviesios nuotaikos užtaisas. Labai malonu būti stiprių šiuolaikinių kūrėjų kompanijoje“, – parodos atidarymą vieno iš autorių, ukrainiečio Leonid Bagriy, atsiųsto laiško eilutėmis pradėjo Šakių kultūros centro Lukšių padalinio kultūrinių renginių organizatorė Inesa Bagdanavičienė, pakvietusi parodą pristatyti jos kuratorę, organizatorę, kaunietę tapytoją Živilę Vaičiukynienę, kurios dėka Zyplių dvaras kasmet tampa skirtingų šalių autorių susitikimo kryžkele. O besidomintiems menu Zypliuose suteikiama galimybė ne tik mėgautis kūryba, bet ir tiesiogiai susipažinti su autoriais.

„Šito projekto idėja ir buvo apjungti autorius, menininkus, kuriuos aš labai noriu parodyti jums ir kuriems labai noriu parodyti Lietuvą. Ši paroda – tai fantastiškų draugysčių tiltai, kiekvienais metais tampantys vis platesni, stipresni. Man šiandien taip gera, kad galime atvežti tokio lygio meną į Zyplius“, – kalbėjo Ž. Vaičiukynienė pasidžiaugdama dar ir tuo, kad dalyvauti parodos atidaryme menininkams pagaliau netrukdo jokie karantinai.

Tad kuratorė pirmiausiai arčiau kvietė į atidarymą atvykusius parodos dalyvius, tapytojus iš Lenkijos Bernadetą Sudnikowich ir Robert Bartel, dailininkus iš Ukrainos Alą Aleksejevą ir Petro Lebedynets, latvę Daigą Alisę Freimanę bei lietuvius menininkus – skulptorių Andrių Lik, tapytojus Liną Urbanavičienę, Vaidą Žvirblį.

„Kodėl „Carpe diem“ čia? Atvažiavusi Zyplius pamilau iš pirmo karto. Aš džiaugiuosi, kad šitos erdvės yra lankomos ir be mūsų, kad atvykę žmonės netikėtai randa tokią tapybą. Džiaugiuosi matydama daug draugų dailininkų. Jau šiandien susitariau su dailininku Vytautu Kaunu, kad kitais metais ir jis bus“, – kalbėjo Ž. Vaičiukynienė.

Šakių kultūros centro Lukšių padalinio vadovė Daiva Bukšnienė padėkojo parodos atidaryme dalyvavusiems autoriams, o kalbėjęs skulptorius, tautodailininkas, Zyplių dvaro atstatymo iniciatorius Vidas Cikana pasidžiaugė, kad jo idėja Zyplių dvare burti ne tik liaudies, bet ir profesionalius menininkus, tęsiama.

P. Lebedynets pasidžiaugė, kad padedant kultūros atašė Ukrainoje Tomui Ivanauskui visa ukrainiečių tapyba pasiekė Lietuvą.

Parodos atidarymą muzikiniais garsais praturtino klasikinės gitaros solistas, Kauno valstybinio muzikinio teatro gitaristas, džiazo grupės „B/Band“ lyderis Rokas Jurkus.

Išties „Carpe diem“ – tai momentas, kai nutrinami kalbos barjerai, visi kūrėjai tampa lygūs ir puikiai supranta vieni kitų meno kalbą.

Paroda veiks iki spalio 1 d.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.