Atvira jaunimo erdvė veiklą vykdys ir Kiduliuose

Paskelbti naujos atviros jaunimo erdvės gyvavimo pradžią buvo patikėta Šakių rajono savivaldybės merui Raimondui Januševičiui, Šakių viešosios bibliotekos direktorei Kristinai Lebedžinskienei (dešinėje) ir Kidulių seniūnei Renatai Švelnytei-Mykolaitienei. D. Pavalkio nuotr.

Praėjusį ketvirtadienį Kiduliuose duris atvėrė dar viena atvira jaunimo erdvė mūsų rajono jaunimui. Jos iniciatorė Šakių viešosios bibliotekos Kidulių padalinio bibliotekininkė Marija Mikutaitė tapo ir šios erdvės darbuotoja, nes buvo įsitikinusi, kad darbui su jaunimu vienos dienos neužtenka – jiems reikia veiklos ir užsiėmimų kiekvieną dieną. 

Pasak Šakių viešosios bibliotekos direktorės Kristinos Lebedžinskienės, atviros jaunimo erdvės visoje Lietuvoje veikia įvairiais formatais – ir prie bibliotekų, ir prie kultūros centrų, ir prie socialinių paslaugų centrų.

„Visai nesvarbu, kur formaliai ta erdvė veikia ir kam ji priklauso, svarbiausia, kad yra tokia galimybė, kad vyksta tokios veiklos, ir labai džiaugiuosi ir didžiuojuosi, kad ši erdvė atsiveria po bibliotekos sparnu“, – kalbėjo K. Lebedžinskienė, pristatydama jau keletą metų Kidulių bibliotekoje dirbančią veiklią ir iniciatyvią darbuotoją M. Mikutaitę, kuri ir iki šiol daug laiko skyrė darbui su jaunimu, kvietė juos bendroms veiklos ir užsiėmimams. 

M. Mikutaitė patikino, kad bibliotekos erdvė atvira įvairių pomėgių jaunuoliams, kiekvienas čia galės realizuoti savo idėjas, užsiimti tuo, kas patinka, atsivesti ir savo draugus. 

„Kiekvienas čia gali jaustis ir, manau, jaučiasi kaip namuose – pasidaro arbatos puodelį, po pamokų paruošia namų darbus, randa mėgstamą knygą ar žurnalą paskaityti. Tai išskirtinė bibliotekos vieta, kurioje yra visiška laisvė būti savimi, užsiimti kūrybine veikla ir, žinoma, pamilti knygą“, – įsitikinusi jaunimo darbuotoja.

Pasak K. Lebedžinskienės, bibliotekos jau seniai išėjusios už tradicinių bibliotekų rėmų, o paslauga jaunimui – dar vienas žingsnis į žmones ir dar vienas žingsnis laužant rėmus bei nusistovėjusias tradicijas. Ji pasidžiaugusi, kad idėją Kidulių bibliotekoje įsteigti erdvę jaunimui jai pasiūlė Judita Ambrasienė, prieš 10 metų pirmoji rajone pradėjusi dirbti su jaunimu.

Nors J. Ambrasienė pernai atsisveikino su Šakių atviru jaunimo centru, tačiau vis dar palaiko ryšį tiek su jaunimu, tiek ir su buvusiais kolegomis. Ji pasidžiaugė, kad truputį ir pati prie šios jaunimo erdvės atsiradimo prisidėjo, nes apie tokią galimybę su K. Lebedžinskiene kalbėjosi dar 2020 m., kai su mobilia komanda pradėjo važinėti po seniūnijas. Tačiau tuomet tokių idėjų įgyvendinti dar nebuvo galimybės, nes reikėjo pakeisti Šakių viešosios bibliotekos nuostatus, o M. Mikutaitė, pasak J. Ambrasienės, buvo tas žmogus, kuris iš karto parodė darbui su jaunimu iniciatyvą ir tam labai tiko. 

Į šventinį renginį atvyko gausus būrys svečių. Ir ne tuščiomis, o su dovanomis jaunimui, kad laikas šioje erdvėje būtų malonus, prasmingas ir produktyvus. Sveikinimo žodį taręs savivaldybės meras Raimondas Januševičius džiaugėsi bibliotekos iniciatyva į savo patalpas priimti jaunimą.

Šakių viešosios bibliotekos Kidulių padalinyje oficialiai atidaryta jau trečioji atvira jaunimo erdvė rajone. Jos iniciatorė bibliotekininkė Marija Mikutaitė (kairėje) patikino, kad jaunimas čia galės rasti daug  įdomių veiklų. D. Pavalkio nuotr.

Vicemeras Darius Jakavičius, skaičiuodamas, kad Kidulių atvira jaunimo erdvė bus trečioji rajone, vylėsi, kad galbūt po metų ar dar net šį rudenį kuriame nors kitame bibliotekos padalinyje atsiras ir nauja erdvė.

Savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas sakė, kad vien pamačius šventinį atviros erdvės atidarymo renginį, supranti – jaunimo reikalai yra tikrai rimtose rankose. 

Naują kolegę sveikino Šakių atviro jaunimo centro darbuotojos Zita Jakaitienė ir Miglė Mačiulskaitė, pabrėždamos, kad konkurencijos tarp jaunimo erdvių nėra ir negali būti, nes juos visus vienija bendri tikslai, tad žadėjo pagelbėti plėtojant įvairias veiklas ir iniciatyvas. 

Gražių žodžių Marijai negailėjo ir visokeriopą paramą žadėjo visa to krašto bendruomenė – Kidulių seniūnė Renata Švelnytė-Mykolaitienė, Kidulių pagrindinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Gražina Bartkuvienė, Kidulių bendruomenės centro pirmininkė Zita Janulaitienė ir rajono savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė Danutė Jurgutienė, atvykusi su Jaunimo reikalų tarybos pirmininke Jolita Matusevičiene ir jos pavaduotoju Gyčiu Matusevičiumi.

Paskutinis šventinio renginio akcentas – simbolinės juostelės perkirpimas, be kurio neapsieina nė vienos įkurtuvės. Paskelbti naujos atviros jaunimo erdvės gyvavimo pradžią buvo patikėta rajono savivaldybės merui, Šakių viešosios bibliotekos direktorei ir Kidulių seniūnei. Po oficialiosios dalies jaunimas ir svečiai apžiūrėjo naujai įkurtos erdvės patalpą, paliko savo palinkėjimus svečių knygoje ir bendravimą pratęsė prie kavos puodelio. 

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.