Įvertintos restauruotos Prano Sederevičiaus skulptūros

jakstieneGiedrė PLEČKAITYTĖ

Praėjusį antradienį Kudirkos Naumiestyje lankėsi Kultūros ministerijos restauravimo tarybos nariai bei kiti kultūros darbuotojai. Viešnagės tikslas – įvertinti vos prieš mėnesį laiko baigtas restauruoti liaudies kūrėjo Prano Sederevičiaus sukurtas skulptūras. Vietos tautodailininkės Birutės Jakštienės darbą komisija įvertino puikiai. Jai buvo pasiūlyta įgyti restauratoriaus licenciją.

Nuotr. Naujai restauruotoms P. Sederevičiaus skulptūroms suteikta penkerių metų garantija. Puikiai restauravimo darbus atlikusiai dailininkei B. Jakštienei buvo pasiūlyta įgyti restauratoriaus licenciją.

Restauravimą iniciavo vietiniai

Pranas Sederevičius Kudirkos Naumiesčio gyventojams paliko ypač vertingą palikimą. Palikimą, kuris į miestą pritraukia vis daugiau turistų. „Reikia pasidžiaugti, kad skulptūros - didelis traukos objektas. Tai vienintelis tokio dydžio primityviojo liaudies meno objektas. Vienintelis Lietuvoje tokio liaudies meno pavyzdys“,- priminė Šakių rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė. Žinoma, kaipgi nesistebėti, nesižavėti įspūdingo dydžio skultūromis, kurias savo rankomis pastatė paprastas, bet neprastas naumiestietis. Kaip žinia, liaudies menininko skulptūrų ansamblis įrašytas į Kultūros vertybių registrą. Taigi, savivaldybės ir seniūnijos iniciatyva prieš keletą metų buvo susirūpinta P. Sederevičiaus skulptūrų ansamblio atnaujinimu.
 
Kultūros paveldo departamento Marijampolės teritorinio padalinio vedėją vaduojanti vyr. specialistė Nijolė Kryžanauskienė pasidžiaugė, kad Marijampolės apskrityje Šakių rajono savivaldybė. Labiausiai stengiamasi deramai išsaugoti kultūros paveldo objektus. Kitose apskrities savivaldybėse kultūros paveldo klausimai sprendžiami kur kas vangiau.

Darbas įvertintas puikiai

Jau šios vasaros pabaigoje buvo baigti P. Sederevičiaus skulptūrų restauravimo darbai. Kaip žinia, šį darbą atliko tautodailininkė Birutė Jakštienė. „Skulptūras restauruoti buvo labai sunku. Iš išorės jos atrodė geresnės. Kai nuplovėme dažus, pasirodė, jog jos labai sutrūkinėjusios, reikėjo specialiu glaistu nuglaistyti skulptūras. Darbo buvo žymiai daugiau nei buvo manyta iš pradžių, bet rezultatai nudžiugino“,- kalbėjo B. Jakštienė.

Rugsėjo 21 dieną Kudirkos Naumiestyje viešėjo Kultūros ministerijos restauravimo tarybos pirmininkė Dalia Krūminienė ir tarybos nariai Nijolės Tumėnienė, Alfonsas Šaulys, Elvyra Telsknienė, Kultūros paveldo departamento Marijampolės teritorinio padalinio vyr. specialistė N. Kryžanauskienė ir vyresnysis specialistas Egidijus Zykas bei Šakių rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja A. Kasparevičienė. Kompetentinga komisija apžiūrėjusi B. Jakštienės darbą, jį įvertino puikiai. Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja A. Kasparevičienės patvirtino, kad darbai atlikti kokybiškai.

Kadangi skulptūros įtrauktos į Kultūros vertybių registrą, tai dailininkė B. Jakštienė negalėjo atlikti šių darbų be specialios priežiūros. „Ir anksčiau buvo tekę restauruoti įvairius objektus. Dirbti prie P. Sederevičiaus skulptūrų, nebuvo naujiena. Dirbau pagal specialistų pateiktas rekomendacijas, medžiagos ir visa atlikimo technika buvo aprašyta. Atlikdama darbus griežtai laikiausi technologinių reikalavimų ir nuolat konsultavausi“,- sakė B. Jakštienė. Darbus prižiūrėjo, konservavimo ir restauravimo darbų programą parengė aukščiausios kategorijos polichroninės skulptūros restauratorius Alfonsas Šiaulys.

Pasak Kultūros ir turizmo skyriaus vedėjos A. Kasparevičienės, B. Jakštienė dirbo labai patikimai. Tai ne pirmas jos gerai atliktas darbas. Komisijai įvertinus puikiai B. Jakštienės atliktą darbą, dailininkei buvo pasiūlyta įgyti restauratoriaus licenciją. Artimiausiu metu galima tikėtis, jog rajone turėsime savo restauratorę.

P. Sederevičiaus skulptūrų restauracija atsiėjo 57,5 tūkst. litų. Iš jų 39 tūkst. litų buvo skirtis iš savivaldybės Kultūros rėmimų fondo bei 18,5 tūkst. litų skyrė Kultūros rėmimo fondas. „Restauruotas visas ansamblis. Apie 20 skulptūrų. Pavyzdžiui, V. Kudirkos paminką restauravo Kauno ir Vilniaus restauratoriai. Tai kainavo tiek pat, kiek visas P. Sederevičiaus skulptūrų ansamblis“,- sakė A. Kasparevičienė. P. Sederevičiaus atnaujintoms skulptūroms suteiktas penkerių metų garantinis laikas. Per tą laiką, jeigu kas nors skulptūroms atsitiks, darbų atlikėja turės jas patvarkyti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.