Atgyja Užgavėnių kaukių tradicijos

uzgavenesVasario 21 dieną nušurmuliavo Užgavėnės – žiemos išvijimo diena, tradiciškai švenčiama likus 7 savaitėms  iki Šv.Velykų. Ta proga Šakių „Varpo“ vidurinėje mokykloje Zanavykų krašto muziejaus specialistė etnografijai Rima Vasaitienė surengė Užgavėnių kaukių, kurias sukūrė jos vadovaujamo etnokultūros būrelio nariai,  parodėlę. Į ją buvo pakviesta ir mokykloje veikianti „Zanavykų mokyklėlė“.

Nuotr. Etnokultūros būrelio nariai ne tik surengė Užgavėnių kaukių parodą Šakių „Varpo“ vidurinėje mokykloje, bet ir gerokai pašėlo.

R.Vasaitienė džiaugėsi, kad atgyja senosios tradicijos, kurių ištakos glūdi pagonybėje, šiandien glaudžiai susijusios ir su krikščionybe. Per Užgavėnes leidžiama paskutinį kartą gausiai ir riebiai pavalgyti, o jau kitą dieną prasideda Gavėnia, trunkanti iki Šv.Velykų. Šiuo laikotarpiu skatinama pasninkauti, nevalgyti mėsos, nesilinksminti ir laukti Prisikėlimo šventės.

Kadangi kaukės bei persirenginėjimas – vienas pagrindinių Užgavėnių šventės atributų, mokiniai etnokultūros būrelio užsiėmimų metu buvo mokomi pasidaryti jas patys. Užgavėnėms anksčiau buvo ruošiamasi lyg didelei šventei. Svarbiausia – persirengti kitoms dienoms neįprastais rūbais, veidą paslėpti po kauke. „Ir ne tik todėl, kad niekas nepažintų, bet ir kad galėtų atsiriboti nuo šio ir dvasių pasaulio“, - pasakojo etnografijos specialistė, kviesdama persirengėlius eiti aplankyti savo kaimynų, draugų ar visai nepažįstamų žmonių, išsidūkti, sėkmės ir gerų metų palinkėti, padainuoti ir galų gale sniege išsivolioti.
 
R.Vasaitienė atkreipė dėmesį, kad vaikams reikia akcentuoti, jog Užgavėnės yra šėlimo, užsigavėjimo, Kanapinio ir Lašininio tarpusavio kovos, o ne ubagavimo diena. „Tad persirengėliai turėtų tik su gerais palinkėjimais užsukti pas žmones, o ne pinigų prašinėti. Mokytojai turėtų tai priminti vaikams“, - teigė etnografijos specialistė.

Savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vyriausioji specialistė Aurelija Papievienė etnokultūros būrelio narius pavadino senųjų tradicijų nešėjais ir puoselėtojais. Ji džiaugėsi įspūdingomis, pačių vaikų padarytomis kaukėmis, turinčiomis bauginančių bruožų su išryškinta nosimi, iškreipta retadante burna, asimetriškomis akimis. Tačiau kokios bebūtų baisios, visos Užgavėnių kaukės šypsojosi. Tad nei šėliojimo, nei geros nuotaikos tą dieną tikrai netrūko.

Daugiau Užgavėnių kaukių, kurias pagamino Lukšių Vinco Grybo gimnazijos ir Šakių „Aukuro“ pagrindinės mokyklos moksleiviai, galima pamatyti Zanavykų krašto muziejuje veikiančioje parodoje.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.