Valiulių tvenkinio poilsiavietė pasiruošusi vasarai

pliazasSima KAZARIAN
 
Šakiai šią vasarą pasitinka turėdami kultūringą maudymosi vietą. Tai prie Valiulių tvenkinio esantis pliažas, sutvarkytas VšĮ „Motorsport“ iniciatyva ir aukojant geradariams. Kalbamės su įstaigos vadovu Valdu Stankūnu.
 
Nuotr. Valiulių tvenkinio pliažo vizija – poilsiautojams sukurti patogią infrastruktūrą – šią vasarą virsta tikrove.
 
„Žmonės sako: „Kokia tau iš to nauda?“ Aš jiems atsakau, kad man iš to jokios naudos, man dūšioj smagu“,- pradeda pokalbį V. Stankūnas, sėdėdamas prie ąžuolinio masyvaus stalo, kurį poilsiavietėje pats su bičiuliu surentė per pusantros dienos.

„Žmonės aukoja, duoda technikos, visko. Pavyzdžiui, padovanojo 10 maišų vejos sėklos. Maišas kainuoja 200 litų. Smagu, užsėjome, žolytė dygsta“,- kalbėjo V. Stankūnas, akimis matuodamas dviejų hektarų ploto teritoriją, kurioje išgenėjo senus medžius, pasodino naujų.

Pernai į pakrantę buvo supilta beveik 5000 kubų smėlio, su ilgastrėliu ekskavatoriumi iškabintas dumblas iš tvenkinio pakrantės nuo pat užtvankos iki rekreacinės zonos pabaigos. Įrengta ir tinklinio aikštelė. „Iškabinome gal metro gylio duobę, pagal pliažo tinklinio išmatavimus padarėme aikštelę, kurią išpylėme smėliu. Beje, visur smėlis yra plautas“,- pažymėjo V. Stankūnas.

Kiekvieną dieną prie Valiulių tvenkinio vyksta darbai. Pasak V. Stankūno, jau šią vasarą nuo poilsio zonos bus atitverta automobilių aikštelė, aplink tualetą išklotos plytelės, įrengtas antras dvigubas tualetas, pastatyta daugiau stalų su pavėsinėmis, šiukšlinių. Netrukus turėtų atsirasti ir persirengimo kabina, manoma, kad šiemet pavyks pakloti ir taką nuo užtvankos iki pliažo, nes būtent pro ten eina daugelis atvykstančiųjų išsimaudyti.

„Motorsport“ planuose – įrengti valčių garažą, galbūt nupirkti vandens dviračių, bet tada reikėtų ir nors puse etato įdarbinti žmogų. Norima nutiesti ir didžiulį taką iš medinių kaladėlių, jungiantį pliažą su pagrindiniais rekreacijos zonos taškais.

Susiduria su biurokratinėmis kliūtimis

V. Stankūnas prasitarė, kad niekaip negali pabaigti įrengti tvenkinio lieptelio. „Kai pradėjome domėtis jo statybos galimybėmis, nereikėjo jokių dokumentų. Atėjo žiema, gavome iš rėmėjų vamzdžių, rėmų, dalį jų pirkome, darėme talkas, gręžėme ledą, kalėme rankiniu būdu su kuvaldomis vamzdžius. Dirbome ne vieną dieną. Sukalėme kuolus ir staiga man skambutis: „Valdai, sustok. Viskas, jau nuo dabar reikia projekto.“ Aplinkos apsaugos ministerijoje išleistas įsakymas, kad visiems lieptams reikia projekto. Kai nuėjau į savivaldybę prašyti projekto, manęs paklausė, kas už jį mokės. Pasakiau, kad aš nemokėsiu, nes neturiu iš ko mokėti, o be to, kodėl turiu tai daryti? Juk naudosis visi šakiečiai. Dabar Architektūros ir urbanistikos skyriui pavesta lieptelį suprojektuoti. Pats nubraižiau viską ant lapo, tereikia perbraižyti ir patvirtinti. Tai buvo sausio mėnesį, tačiau kol kas dar nesulaukiu“,- pasakojo V. Stankūnas.

Vis tik didžiausią galvos skausmą jam kelia tai, kad kol kas nėra kelio, kuriuo būtų galima pasiekti paplūdimį. Dabartinis yra neišvažiuojamas, palijus čia įklimpsta mašinos. „Laukiu tarptautinio skandalo. Jau pernai ūkininkai turėjo traukti kelis užsieniečius. Žmonės pamato, kad yra aikštelė, apsistoja, apsinakvoja. Naktį palyja, ir ryte atsikėlus išvažiuoti neina“,- pasakojo V. Stankūnas. Privažiavimas nuo pagrindinio kelio iki vandens tęsiasi 420 metrų. Tikimasi, kad lėšų privažiavimui prie vienintelės Šakių rajono maudymvietės suras savivaldybė. „Ar „Motorport“ įstaiga viena viską padarys, be lėšų, be nieko?“ – klausė V. Stankūnas. – Mano tarybos nario algos neužtenka, kiek aš čia sudedu. Mes verslo nedarome, čia ne kaimo turizmo sodyba.“

Pinigų neskaičiavo

Paklaustas, kiek pinigų jau investavo į pliažą, V. Stankūnas atsakė „skaičių nesiekiantis“: „Mes skaičių nesiekiame, todėl ir neskaičiuojame, kiek čia viskas kainavo. Mums reikalingas rezultatas. Kas iš to, kad pasiskaičiuosi. Kai prieš trejus metus įsigijome šį sklypą, jis buvo visiškai apleistas. Mūsų tikslas buvo padaryti čia poilsiavietę, patrauklią šakiečiams ir rajono svečiams.“

Bet kuriuo atveju, „Motorsport“ vadovas teigė, kad daryti patiems yra pigiau, nei per viešuosius pirkimus. „Kainos tuomet pasidaro kosminės. Užtenka kapinių takelių pavyzdžio. Atvažiavo savivaldybės darbuotojai, išmatavo centimetras į centimetrą, suvedė skaičius ir gavo gal 187 tūkst. litų sąmatą. O mes viską padarėme patys surinkę lėšas, aukas už panašiai 70 tūkst. litų.“,- pasakojo V. Stankūnas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.