Turistus vilios kariljono varpai ir žiemos sporto atrakcijos

gelgaudiskio dvarasVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Artimiausiu metu turėtų prasidėti renovacijos darbai Gelgaudiškio dvaro prieigose. Čia bus įgyvendinamas dar vienas naujas rajono savivaldybės Regioninės plėtros skyriaus administruojamas Gelgaudiškio dvaro sodybos kompleksiško aplinkos pritaikymo turizmo reikmėms investicinis projektas.
 
Tai - jau trečiasis tęstinio Gelgaudiškio dvaro komplekso rekonstrukcijos darbų etapas. Kaip sakė projekto vadovas, savivaldybės Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas, šiuo metu jau restauruoti centriniai dvaro rūmai, rekonstruota oranžerija ir kumetynas. Įgyvendinant naująjį projektą, kuriam skirta beveik 900 tūkst. eurų ( beveik 3 mln. litų), pirmiausia bus tvarkoma visa dvaro teritorija prieš centrinių rūmų fasadą. Neliks nesutvarkyta ir už pagrindinių rūmų į Nemuno pusę esanti erdvė,- čia numatyta įrengti vietą, kur galėtų vykti įvairūs kultūriniai renginiai. „Be to, Nemuno šlaitu bus įrengti laiptai Nemuno link. Planuojame įrengti badmintono bei teniso aikšteles, šaudyklą šaudyti iš lanko“,- numatytus darbus vardino projekto vadovas V. Girdauskas. Iš  Taikos gatvės pusės bus sutvarkytas šoninis įvažiavimas į dvaro teritoriją ir įrengta automobilių stovėjimo aikštelė. Prie visų pėsčiųjų takų ir dvaro teritorijoje numatytas apšvietimas. Ketinama sutvarkyti senąsias kaštonų alėjas ir įrengti želdinių terasas. Renovuotame buvusio kumetyno pastate turėtų atsirasti turistų apgyvendinimo patalpos, o pagrindiniuose dvaro rūmuose - kavinė.
 
Skambės varpų muzika

Gelgaudiškio bendruomenės centro „Atgaiva“ pirmininkas, Kultūros centro vadovas Edgaras Pilypaitis, ant kurio pečių gula visa ūkinė ir kultūrinė veikla, susijusi su Gelgaudiškio dvaro eksploatacija ir priežiūra, neabejoja, kad įgyvendinus šį naująjį projektą, turistų srautai į Gelgaudiškio dvarą turėtų tikrai padidėti. „ Sutvarkyta aplinka, be abejo, padarys šį kultūrinį objektą dar patrauklesniu. Rūmai jau restauruoti, o aplinka iki šiol dvaro lankytojams dar  nepritaikyta,- nėra nei takelių, nei privažiavimų. Žinoma, ne visos problemos įgyvendinus projektą bus išspręstos. Nėra tiek lėšų, kiek turime norų ir poreikių dvaro aplinkai sutvarkyti“,- sakė dvaro šeimininkas. Projektuotojai numatė restauruoti buvusį vandens bokštą ir čia įrengti kariljoną. Pasak E. Pilypaičio, kariljonas ne tik vizualiai pagyvins dvaro aplinką, bet ir džiugins įspūdinga varpų muzika. Ji turėtų skambėti ne tik švenčių metu, bet galbūt net pasitikti vestuvininkus, dvaro svečius. Darbus vykdysianti rangovų organizacija, UAB „Irdaiva“, visus projekto renovacijos darbus turi užbaigti iki šių metų birželio 30 dienos. Deja, darbų pradžia nusikėlė dėl nesėkmingų „derybų“ su Kultūros paveldo departamentu.
 
Kentės moterų aukštakulniai

„Rengiant šį projektą susikirto mūsų ir Kultūros paveldo departamento specialistų nuomonės. Mes dvaro prieigose norėjome įrengti akmens grindinio takus, tačiau paveldosaugininkai nesutiko, nes istoriškai negalime įrodyti, jog čia ir anksčiau buvo grindinys. Tarybiniais laikais dvaro teritorijoje buvo nutiestas asfaltas, tad, suprantama, po juo neliko jokių įrodymų apie buvusį grindinį. Žinoma, tai ne esminis dalykas, tačiau tikrai žvyruota skalda nebus patogi, ypač į dvarą atvykstantiems žmonėms“,- sakė E. Pilypaitis. Anot jo, stengtasi įvertinti ir kelio dangos praktiškumą. Deja, vietoj planuoto grindinio turės būti išpilta skalda, - to kategoriškai reikalauja departamento atstovai. „Moterų avalynė juk pasikeitė, - anksčiau dvaruose su aukštakulniais nevaikščiojo. Tad į renginius ateinančioms pasipuošusioms moterims suplūkta skaldelė tikrai nepatiks, nes tokiu taku bus sunku eiti, - aukštakulniai bateliai tikrai nukentės. Ką gi, damoms teks pasidomėti devynioliktojo amžiaus avalyne...“,- pastebėjo E. Pilypaitis.
 
Lankytojų netruks ir vasarą, ir žiemą

Gelgaudiškio dvaro komplekse už centrinių rūmų esančioje teritorijoje žiemą veiks rogučių nusileidimo trasa, o kiek tolėliau - ir slidinėjimo trasa. Projekte numatyta, jog investicijos turėtų atsipirkti per 25 - erius metus. „Rogučių trasa, badmintono aikštelė ir kitos numatytos pramogos tik dar daugiau pritrauks turistų. Vieną kartą apsilankę dvare ir susipažinę su jo istorija, čia vykdomomis edukacinėmis programomis, manau, turistai atvažiuos ir dar kartą, bet jau pasportuoti, papramogauti. Tokios įvairios veiklos sumažins sezoniškumą. Vasarą turistų srautai būna didžiausi. Esant įvairioms žiemos atrakcijoms, turėtume sulaukti daugiau lankytojų ir žiemą. Svarbu ir tai, kad nauda bus ir vietos verslui,- plėsis aptarnavimo, maitinimo, apgyvendinimo paslaugos“, - kalbėjo gelgaudiškietis E. Pilypaitis. Na o  pasak Regioninės plėtros skyriaus vedėjo, projekto vadovo V. Girdausko, kalbant apie turizmo plėtrą rajone, nors kol kas ir gana utopiniai, tačiau visgi kuriami ir kiti planai, - ateityje nuo Gelgaudiškio pusės turėtų būti nutiestas lynų kelias į kitą Nemuno pusę, sujungsiantis Šakių ir Jurbarko rajonus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.