Dviračių takai Šakiuose – misija (ne)įmanoma?

dviraciaiAgnė NAUMAVIČIŪTĖ
 
Birželio 6 d. rajono dviratininkų surengtoje akcijoje atkreiptas dėmesys į itin didelę dviračių takų problemą mūsų rajone. Važinėjančių dviračiais žmonių daugėja, bet jie turi rinktis kitus miestus, kad galėtų pasivažinėti dviračių takais.
 
Nuotr. Daugiau nei 120 dviratininkų akcijos „Saugus ant dviračio“ metu įrodė, jog dviračių takai Šakiuose būtini!
 
Takus įrengti nesudėtinga
 
Sporto ir laisvalaikio klubo „Vėjas“ prezidentas Mindaugas Balčiūnas teigė, kad dviračių takų trūkumas – įsisenėjusi problema, kuria žmonės pasipiktinę.
 
„Infrastruktūriniuose planuose, kai klojami šaligatviai, įrengti dviračių takus būtų vienas menkniekis – tereikia pažymėti dalį šaligatvio raudonomis plytelėmis kaip dviračių taką. Bet tokių minčių net nėra“, – kalbėjo klubo prezidentas.

Anot jo, palyginti su kitais rajonais, kur permainos dėl dviračių takų akivaizdžios, mūsų rajonas atrodo „liūdnai“.

„Bendrauju su Lietuvos dviratininkų asociacijos nariais, jie praneša, kas vyksta Lietuvoje – matau, kad Šakiai stovi vietoje“, – teigė pašnekovas.
 
Riba, kai kažkas turi pasikeisti

Sveikos gyvensenos šalininkas sakė, kad dviratininkų daugėja, todėl dviračių takai būtini. Klubo prezidentas teigė, kad ir kaip gaila, mūsų rajone dviračiu važinėja retai, nes nėra kur.

„Vežamės dviračius į kitus regionus, savo vaikus dažnai vežuosi į Jurbarką. Visi suprantame, kad tai sveikas laisvalaikio praleidimo būdas, bet Šakiams tikriausiai reikia kažko kito. Važinėjančių dviračiais daugėja, jeigu propaguojame sveiką poilsį, tai tam ir turime sudaryti sąlygas“, – nuomone dalijosi M. Balčiūnas.

Pasak pašnekovo, jei dėl dviračių takų greitu metu nebus teigiamų sprendimų, vėl bus buriami žmonės.

„Tikrai nebūsime pasyvūs ir tokius renginius, kaip praeitą savaitgalį, kartosime. Priėjome ribą, kai reikia permainų“, – kalbėjo dviračių entuziastas.

„Vėjo“ prezidentas turi dviračių parduotuvę. Joje įsigiję dviračių žmonės teiraujasi, kur Šakiuose galėtų su jais nuvažiuoti.

„Dažnai jiems rekomenduoju, kokias vietas galėtų aplankyti, bet ne aplink Šakius. Paskambina žmonės ir iš kitų rajonų, klausia, kur galima su dviračiais nuvažiuoti, bet neturiu ką pasiūlyti. Na, nebent, jei turi rimtus MTB kalnų dviračius, Panemunės trasą, kuria pravažiuoji su „ekstrymu“, – juokaudamas kalbėjo M. Balčiūnas.

Anot jo, yra planų dviračių taką įrengti iki Valiulių tvenkinio.

„Tikrai tam pritarčiau. Ten šiuo metų laiku juda didelis vaikų srautas, bet jiems nesaugu. Be abejo, pirmiausiai turėtume pagalvoti apie lankytinas vietas, pavyzdžiui, Zyplių, Gelgaudiškio dvarus. Kaip dažniausiai ir būna, kalbame, bet nieko nedarome, o kalbomis rezultatų nepasieksime“, – teigė klubo prezidentas.  
 
Pritaria dėl dviračių takų

Pasak Šešupės euroregiono turizmo informacijos centro direktorės Eglės Plančiūnienės, dviračių takų trūkumas – ne tik mūsų rajono, bet ir Lietuvos problema.

„Kai buvo įrengtas Panemunės dviračių takas, visi sutikome, kad mintis – gera“, – kalbėjo E. Plančiūnienė. Tačiau antrindama M. Balčiūnui, E. Plančiūnienė teigė, jog šis dviračių takas nėra iš geriausiųjų.

„Tikrai nesakau, kad jis blogas, juo galima smagiai važiuoti. Tik šis dviračių takas tarsi „žvyrkeliukas“, yra duobių, bet, suprantama, takus reikia prižiūrėti ir tvarkyti“, – pasakojo direktorė.

E. Plančiūnienė mano, kad pirmiausiai dviračių taką vertėtų įrengti link Zyplių dvaro. „Nes artimiausia seniūnija, judriausias kelias, ypatingai daug žmonių važiuoja maršrutu Šakiai–Lukšiai. Dviračių takų reikėtų ir į Sintautus bei Gelgaudiškį“, – kalbėjo direktorė.
 
Šiais metais bus pokyčių

Rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus specialistė Rima Mozūraitienė teigė, kad tik pradėjusi dirbti savivaldybėje „mynė“ visų skyrių kabinetus dėl dviračių takų įrengimo.

„Šis klausimas jau sprendžiamas ir manau, kad šiemet bus imtasi veiksmų“, – kalbėjo R. Mozūraitienė.

Ji mano, kad dviračių takas pirmiausiai turėtų atsirasti ties Jaunimo kūrybos ir sporto centru, sutvarkant pasiesartį. „O nuo Siesarties keliaujant link Zyplių būtų fantastika pasiekti ir Plokščius, nes ten yra gražių vietovių. Po to nuo Plokščių jis galėtų tęstis link Gelgaudiškio dvaro. Nežinau, ar šios svajonės įgyvendinamos, bet būtų smagu, jei taip nutiktų“, – svarstė Švietimo ir sporto skyriaus specialistė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.