Aiškėja politinės dėlionės detalės ir pagrindinės jos figūros

pilypaitis edgaras
Nuotr. Rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis antradienį viešai įvardijo, kokie kandidatai bus teikiami į pagrindinius postus, ir patikino, kad pasirinkti buvo iš ko.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Naujosios koalicijos savivaldybės taryboje sutartis dar nepasirašyta, tačiau tai planuojama padaryti artimiausiu metu. Antradienį tarybos nariai rinksis į tarybos posėdį, kurio metu rajono meras Edgaras Pilypaitis teiks mero pavaduotojo, administracijos direktoriaus kandidatūras. Paslapties skraistė pagaliau praskleista ir meras viešai įvardija ne tik šias, bet ir administracijos direktoriaus pavaduotojo kandidatūrą, numatytus komitetus bei jų pirmininkus.

Rinkosi stabilumą

Iš pradžių su visomis frakcijomis vyko politinės konsultacijos apie rajone susiklosčiusios politinės situacijos matymą, paskui ir personalijų į svarbiausius postus siūlymai, atrankos ir tik antradienį, prie bendro stalo susėdus dviejų rajoninių laikraščių redaktorėms, meras praskleidė dėliojamos piramidės kontūrus. Žinoma, kalbų bei spėliojimų, kas galėtų užimti pagrindinius valdžios postus, netrūko, tačiau meras iki tol kalbų nei patvirtindavo, nei paneigdavo, o visi vykę posėdžiai buvo už uždarų durų. Po to, kai paskutiniame tarybos posėdyje gegužės pabaigoje meras pasiūlė bendradarbiauti socialdemokratams, aišku tai, kad valdančiąją daugumą sudarys Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Socialdemokratų partija bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

„Gal kai kuriuos kandidatus atbaidė nepilna kadencija, gal politinis darinys, bet jis nors ideologiškai skirtingas, bet ideologiškai stabilus ir aš ją žinau. Zanavykų frakcijoje keturi susistabdę narystę, du ėję po viena vėliava, sėdėję prie kitos ir perbėgę į trečią, viena partinė ir du visai nepartiniai. Kadangi šitas darinys ideologiškai sunkiausiai identifikuojamas, mes pasirinkome būtent tokią tarybos daugumos dėlionę ir galvojame, kad mums seksis“, – vylėsi meras, patikinęs, kad dabar mato, jog šnekėjimosi yra, tas jį ir džiugina.

Kandidatūros į postus

„Kad neturėtume iš ko rinktis, tai tikrai nebuvo. Į kiekvieną postą faktiškai iš keturių rinkomės“, – dar pokalbio pradžioje patikino rajono vadovas, nes nuo kiekvienos politinės jėgos buvo siūloma po du galimus pretendentus.

Jau anksčiau buvo įvardijama, kad į mero pavaduotojo pareigas bus teikiama socialdemokrato Bernardino Petro Vainiaus kandidatūra.

„Taip susidėliojo, kad socialdemokratai atėjo su viena B. P. Vainiaus kandidatūra. Jam siūlėme, gal jis, kaip gamybininkas, norėtų užimti administracijos direktoriaus pareigas, tačiau atsisakė. Galbūt išnaudodami ir savo politinę patirtį mus pastatė į tam tikrą kampą, nes jie turi vieną kortą ir ta kozerna, tai tą kozerną ir priėmėm“, – sakė E. Pilypaitis, patikinęs, kad antradienį vicemero pareigoms slaptam balsavimui ir bus teikiama ši kandidatūra.

Administracijos direktoriaus pareigoms meras teiks bendrapartiečio, verslininko Dainiaus Grincevičiaus kandidatūrą. Jis, kaip numato įstatymas, taip pat bus renkamas slaptu tarybos narių balsavimu. Pats D. Grincevičius merui buvo atradimas ir kaip kolega, ir kaip žmogus.

„Vieną rytą paskyrėm susitikimą trumpam, kuris užsitęsė beveik tris valandas, ir man tai buvo atradimas, nes artimiau nesame bendravę. Labai sutiko požiūriai, matymas, bendrų problemų identifikavimas ir galvojimas, kaip ieškoti joms raktų“, – apie kandidatą į administracijos direktoriaus postą kalbėjo E. Pilypaitis.

Pasak jo, D. Grincevičiaus kandidatūra, jo nekategoriškas požiūris įspūdį paliko ir koalicijos partneriams.

Administracijos direktoriaus pavaduotojo postas atiduotas „valstiečiams“, kurie į jį delegavo Gelgaudiškyje gyvenančią ir dirbančią socialinio darbo organizatorę Iloną Šeflerienę. Nors jos kandidatūra įvardijama viešai, tačiau antradieniniame posėdyje ji nebus tvirtinama, nes tai bus administracijos direktoriaus prerogatyva, pritariant merui. Tad jos kandidatūrai galėtų būti pritarta kitame, birželio 29 d. vyksiančiame tarybos posėdyje. Meras mano, kad jos kompetencija pakankama, o jei žmogus nori dirbti, – viskas įmanoma. Be to, kaip tikino rajono vadovas, yra ir bus komanda, į kurią visuomet galima remtis.

„Ką aš pats pastebėjau, ko mums labiausiai trūko savivaldybėje, tai kalbėjimosi tarp skyrių ir kontrolės pavestų darbų tiek laiko, tiek kokybės atžvilgiu. Tuo administracija tikrai turėtų užsiimti. Tad pirmiausiai reikia identifikuoti problematiką“, – kalbėjo meras, pabrėžęs ir tai, kad reikalui esant administracijos direktoriaus pavaduotoja turės gebėti visiškai pavaduoti direktorių – pagrindinės funkcijos visuomet turės būti užtikrinamos.

Mažiau komitetų

Aiški ir komitetų sudėtis. Anksčiau jie buvo penki, dabar lieka trys. Kaip buvo, taip ir liks Kontrolės komitetas.

„Galima sakyti kad du ir du bus apjungti ir vienas išplėstas“, – supažindino meras.

Nuo šiol turėtų būti Finansų ir rajono plėtros komitetas, kuriam vadovautų socialdemokratė Raminta Bastytė, Ūkio ir verslo komitetui vadovautų „valstietis“ Valdas Stankūnas bei Švietimo, kultūros ir socialinių reikalų komitetas, prie kurio vairo būtų konservatorius Arvydas Šlėderis. Komitetų aprašymuose, pasak mero, bus aiškiai nubrėžtos veiklos sferos. Pavyzdžiui, nors paskutiniojo komiteto pavadinime nėra žodžio „sveikata“, su ja susiję reikalai priskiriami būtent šiam komitetui. Galima prisiminti, kad iki šiol buvo Finansų, Ūkio, Regioninės plėtros, Švietimo, kultūros ir sporto bei Sveikatos ir socialinės politikos komitetai.

Didėjant komitetų apimčiai, šalia pirmininko bus siūloma po du pavaduotojus, po vieną iš jų atiduodant opozicinei Zanavykų frakcijai. Taip pat bus praplėstas Kontrolės komitetas, kuris pagal reglamento nuostatas turi proporcingai susidaryti iš visų frakcijų. Iki šiol buvo trys frakcijos ir jam priklausė šeši nariai, dabar yra keturios frakcijos, bus aštuoni nariai, tad opozicija du narius turės deleguoti ir į šio komiteto sudėtį. Esant šiems pokyčiams tarybai bus teikiama ir pagrindinio savivaldybės tarybos darbą įforminančio dokumento – reglamento – korektūra.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.