Apgailėtinos būklės name: ir kairė, ir dešinė

bendrabutis
Nuotr. Nuo lubų besisunkiantis vanduo, kibirkščiuojantys laidai ir nuolatinė drėgmė tapo daugiabučio penkto aukšto gyventojų kasdienybe.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ  

Šakių centre V. Kudirkos gatvėje 21 numeriu pažymėtas priešais paštą esantis daugiabutis namas akis bado tiek išore, tiek vidumi. Vieni namo gyventojai šaukiasi pagalbos, nes per stogą vanduo bėga į butus, kiti gyvena nekreipdami dėmesio į telkšančias balas ir apšiurusias laiptines. Ko reikia, kad šis namas būtų šiltas, patogus ir pigiai išlaikomas? Atsakymas paprastas – vieno ūkiško šeimininko.

Likviduoti bendriją

Dalį namo administruojančios įmonės UAB „Šakių komunalinis ūkis“ direktorius Darius Mikelionis sako, kad šiame name problemų tikrai daug.

„Namas yra tragiškos būklės, žmogų gali sužeisti plytos, krisdamos nuo namo stogo ar kita nelaimė atsitikti. 1996 m. kažkokiais būdais savivaldybė leido vienai pusei namo gyventojų įkurti bendriją, kuri tik yra registrų centre, bet realiai nefunkcionuoja. Manau, kad namo valdymą turėtų perimti vienas administratorius“, – kalbėjo D. Mikelionis. Pasak jo, vienintelė išeitis yra likviduoti merdėjančią bendriją, o likusią namo dalį perduoti administruojančiai įmonei. Šiuo metu yra parengtas šio namo renovacijos investicinis planas ir laukiama rudenį Aplinkos ministerijos kvietimo dalyvauti ketvirtajame renovacijos etape. Pasak įmonės atstovų, nors per kviečiamus daugiabučio namo gyventojų susirinkimus nepavyksta surinkti kvorumo, bet ir šiame name yra norinčių gyventi patogiau ir gražiau.

Apšiuręs namas

Žvelgdami į pastatą matome pajuodusį namo fasadą, aptriušusius balkonus, laiptai į namą vietomis ištrupėję. Vaizdas namo viduje taip nedžiugina – fojė sienos dažų, matyt, nematė jau senokai, visose laiptinėse atšokęs sienų tinkas. Bene visos sienos ir lubos išvagotos elektros laidų „voratinkliais“.

Penktame aukšte situacija išties apgailėtina: permirkusios koridoriaus lubos ir atšokę dažai, greta išvedžioti elektros laidai atrodo labai nesaugiai. Pakalbinta šio aukšto gyventoja Rita pasakojo, kad užėjus lietui ima bėgti vanduo, tenka koridoriuje statyti voneles. Gyventoja pakviečia užeiti į butą, kuris tvarkingai jaunos šeimos suremontuotas.

„Mes prašėme komunalininkų, kad tvarkytų stogą, nes jo būklė yra avarinė Bute pas mus ant spintų bliūdai sudėti, mes pasisakome tik už namo renovaciją, nes į vaikų lovas vanduo bėga. Mes elektros koridoriuje neturime, nes nuolat dėl drėgmės kibirkščiuoja elektros laidai, plytelės vonioje atšokinėja, atsirado pelėsis, sprogo vonioje pakabintas šviestuvas, po remonto kambariuose tapetai nuolat atsiklijuoja“, – neslėpė nepasitenkinimo gyventoja.

Moteris patikino, kad kai kurie gyventojai piktybiškai nenori vienytis, jog daugiabutį administruotų viena įmonė.

Patekti ant šio namo stogo gali kiekvienas kopėčiomis, atvira išlipimo ant stogo anga yra vaikams ypač nesaugi šio namo vieta. Plokščias šio namo stogas taip pat apleistas: vietomis nesandarus, susidėvėjusi hidroizoliacinė danga, netvarkingai sumontuotos antenos, nestebina ir ant stogo želiantys medeliai. Bene didžiausią pavojų kelia apirusios pastogės plytos. Tad plyta gali nukristi bet kada ir sužeisti praeivius ar apgadinti automobilius.

Nieko keisto, kad pastatas taip atrodo – nėra vieno šeimininko, o ir patys kalbinti gyventojai pripažįsta, kad daugeliui name gyvenančių žmonių tiesiog trūksta sąmoningumo.

Kairė ir dešinė

„Kairė ir dešinė“ – taip šiame name susiskirstė gyventojai pagal namo valdymą: vienus administruoja UAB „Šakių komunalinis ūkis“, kiti priklauso bendrijai.

Name gyvenanti ir bendrijai nepriklausanti senolė Aldona atviravo, kad nesitiki jau sulaukti namo renovacijos. Pasak jos, name gyvena ir daugiau vyresnio amžiaus žmonių. Ji pasakojo, kad koridorių paremontavo kaimynai, o kai jos bute prakiuro radiatorius, teko patiems jį nusipirkti, komunalininkai tik prijungė.

Kitoje namo pusėje gyvenanti bendrijai priklausanti gyventoja Vida vardijo savo aukšto gyvenimo kasdienybę, pasak moters, ji su kaimynais gražiai sugyvena, pasiremontavo koridorių, šventėms pasipuošia balkoną.

„Čia niekas netvarko, viską daromės patys. O dėl namo išorės... tai net būna gėda pasakyti, kur gyveni. Dabar, kaimynystėje įsikūrus policijos pareigūnams, namo fojė liovėsi lankytis parūkyti ar išgerti norintys pašaliečiai“, – kalbėjo šio namo gyventoja ir parodė dar vieną bėdą – namo kieme esančias duobes, todėl vairuotojams, norintiems įvažiuoti į kiemą iš Bažnyčios gatvės, tenka ne tik jas aplenkti, bet ir išlaviruoti tarp pristatytų automobilių.

Kalbinti gyventojai teigė, kad nėra kam ir šildymo normaliai sureguliuoti – kartais butuose žiemą būna per karšta. Kiti džiaugėsi, kad prieš dvejus metus duris pavyko įsidėti, pirmame aukšte užmūryti langą, kuris dažnai būdavo išdaužytas, įrengti laiptų turėklus.

„Manau, kad bendriją reikia panaikinti, dauguma gyventojų pritaria namo renovacijai, viena problema, kad daug gyventojų yra išvykę, butai išnuomoti, todėl pradėti tvarkyti bet kokius dokumentus yra sunku. Bendrijos pirmininkės neturim, aš renku mokesčius už elektrą, nes kitaip ją atjungs. Vienuolika metų gyvenu čia, jau nebežinau, kokia įmone pasitikėti. Pas vienus gyventojus buvo trūkęs vamzdis ir vanduo kliokė tualete, tai vandens įmonė pasiuntė pas komunalininkus, šie irgi atsainiai į situaciją pažiūrėjo, tik tiek, kad pinigus susirenka“, – atviravo šio namo gyventoja Rūta Užupienė.

Šiame daugiabutyje yra keturi socialiniai būstai, tiek jų, tiek kiti gyventojai turi įsiskolinimų už komunalines paslaugas. Name yra įsikūrusios ir kelios privačios įmonės, štai pakalbintas verslininkas Vaidas Šedbaras mano, kad renovuotas pastatas prisidėtų prie miesto įvaizdžio gerinimo, tačiau kaip realiai tai pasiekti – kitas klausimas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.