Pertvarkos laukia ir savivaldybės administracija

savivaldybe rodykle
Nuotr. Jei penktadienį pritars savivaldybės taryba, administracijoje bus ne 13, o 11 skyrių.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Artimiausiame rajono savivaldybės tarybos posėdyje bus tvirtinama savivaldybės administracijos struktūra. Nors detalių ir konkrečių pavardžių administracijos vadovai nelinkę atskleisti, akivaizdu, kad pokyčių bus.

Mažiau skyrių

Šiuo metu savivaldybės administracijoje yra 13 skyrių, pakeitus struktūrą jų numatyta 11. Tačiau ir meras Edgaras Pilypaitis, ir administracijos direktorius Dainius Grincevičius tikina, kad skyriai ne apjungiami, o sujungiami, kad būtų lygios teisės pagal funkcijas. Būtent funkcijas bei jų užtikrinimą abu vadovai ir pabrėžia. Jie sako: „Nėra savivaldybėje savo darbo – yra bendras darbas ir funkcijų užtikrinimas, derinant visas turimas kompetencijas.“ Vadovams nesuprantama, kad kai kurie darbuotojai tikina esą padarę savo darbą ar apskritai atsisako atlikti tam tikras funkcijas, motyvuodami, kad pagal pareigybes jiems tai nepriklauso. Pavyzdžiui, atsisako būti komisijos pirmininku. Kas tie nepaklusnieji, nei E. Pilypaitis, nei D. Grincevičius atskleisti nenorėjo.

„Jei nevyksta darbas, tai ką reikia daryti? Mes vietoje stovėti nelinkę. Sako – taip, padarysiu po savaitės, o po savaitės sako, kad nespėjo. Yra darbų, kurie nevyksta nuo pernai birželio“, – kalbėjo meras, patikinęs, kad su kai kuriais administracijoje dirbančiais žmonėmis per jo kadencijos pusmetį nelabai ir pavyko rasti bendrą kalbą.

D. Grincevičius aiškino, kad buvo tokių, kurie rodė iniciatyvą bei stengėsi, bet buvo ir tokių, kurie „ėjo net ne šalia traukinio, bet į priešingą pusę“.

Į klausimą, ar bus specialistų, kurie po pertvarkos gali likti be darbo, D. Grincevičius sakė: „Manau, taip, bet jų nedaug, vienetai“.

Pertvarkos viražai

Daugiausiai diskusijų, kaip sakė meras, buvo dėl Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus. Jis kuriamas sujungus Architektūros ir urbanistikos, kuriam vadovauja Vita Valaitienė bei Kęstučio Kuncaičio vadovaujamą Ūkio skyrių. Pasak mero, būtent šie skyriai savo darbe vadovaujasi panašiais dokumentais, teisės aktais, tačiau tarpusavy faktiškai nebendraudavo.

„Nežinau, ar tai asmenybių problema, ar kaip, bet turi būti bendras šių skyrių požiūris“, – sakė rajono vadovas.

Jis sutinka, kad naujojo skyriaus funkcijos gana plačios, tad neatmeta galimybės, jog skyrius gali turėti ne tik vedėją, bet ir pavaduotoją.

Po pertvarkos visai nelieka Regioninės plėtros skyriaus, kuriam vadovauja Vitas Girdauskas. Šio skyriaus funkcijos sujungiamos su jau minėto Ūkio, architektūros ir investicijų skyriumi, o strateginio planavimo specialistę planuojama perkelti į Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyrių.

Steigiamas visiškai naujas Teisės, personalo ir civilinės metrikacijos skyrius, į kurį bus perkeltos personalo, teisinės pagalbos ir viešųjų pirkimų specialistės iš dabar dar esamo Bendrojo skyriaus (po pertvarkos vadinsis Bendrųjų reikalų). Tad naujasis skyrius bus atsakingas už juridinius dalykus bei viešuosius pirkimus. Tai, kad Civilinės metrikacijos skyrių sudarė vos dvi darbuotojos, pasak mero, taip pat nelabai logiška, tad ir imamasi permainų.

Prie Socialinės paramos skyriaus bus prijungiama savivaldybės gydytojo funkcija ir skyrius vadinsis Socialinės paramos ir sveikatos. Į Švietimo ir sporto skyrių planuojama perkelti jaunimo reikalų koordinatorių ir iš pavadinimo išbraukti žodį „sporto“, nes ši funkcija perduota Jaunimo kūrybos ir sporto centrui. Turėtų keistis Žemės ūkio skyriaus pavadinimas bei prie jo atsirasti „kaimo reikalų“. Meras mano, kad ateityje galėtų plėstis žemės ūkio specialistų funkcijos, jie galėtų atlikti ir daugiau ūkinių dalykų.

Visiškai nesikeistų Centralizuotos buhalterijos, Centralizuoto vidaus audito bei Kultūros ir turizmo skyriai. Pertvarka nepalies ir Vaiko teisių apsaugos skyriaus, nes nuo liepos 1 d. šis skyrius bus pavaldus centrinei institucijai. Tiesa, atsiranda visiškai nauja tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatoriaus pareigybė, kuri bus pavaldi tiesiogiai administracijos direktoriui. Beje, tai valstybės deleguota funkcija, tad ir lėšos atlyginimui bus mokamos ne iš savivaldybės biudžeto.

Proceso nevilkins

Žinoma, įdomiausia, kas kuriems skyriams vadovaus, tačiau nei meras, nei administracijos direktorius neatskleidžia.

„Žinoma, yra minčių, galvoje dėliojasi, bet kol kas apie konkrečias asmenybes nekalbėkime“, – sakė D. Grincevičius, atkreipęs dėmesį, kad pirmiausiai dėl struktūros pertvarkos žodį turės tarti taryba.

Po to, kaip sakė meras, administracijos direktorius kalbėsis su žmonėmis, vertins jų tinkamumą, užduotis gaus ir skyrių vedėjai. Be to, rajono vadovo nuomone, nemažai kas paaiškės ir po darbuotojų vertinimo, ir kaip jie pristatys savo per metus nuveiktus darbus. Abu vadovai patikino, kad tam tikros pareigos gali būti siūlomos ir konkretiems specialistams, tačiau abu ne kartą pabrėžė, kad naujų darbuotojų nebus priimama, biurokratinis aparatas nedidės, visa pertvarka bus vykdoma iš esamų resursų.

Tų skyrių, kurie pertvarkomi, žmonės gaus atleidimo lapelius, tačiau, administracijos direktorius atviras: „Netampysime nervų ir nevilkinsime.“

E. Pilypaitis ir D. Grincevičius sako, kad nors iki jų kadencijos pabaigos laiko nėra daug, tačiau matant, kad yra negerai,taip,  kaip yra, ir nieko nedaryti – ne jiems.

„Taip, mes nežinome, ar viskas bus gerai, ar pavyks, bet stovėti ir nieko nedaryti nenorime“, – sakė D. Grincevičius.

Tarybos nariai jau šį penktadienį tvirtins ne tik struktūrą, bet ir didžiausią leistiną administracijos valstybės tarnautojų pareigybių ir darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis ir gaunančių užmokestį iš savivaldybės biudžeto, skaičių. Iš viso – 307 žmonės, iš kurių valstybės tarnautojų 75, dirbančių pagal darbo sutartis – 230.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.