Vilija Blinkevičiūtė: „Šiandien svarbu investuoti ne į asfaltą...“

blinkeviciute kukarske
Nuotr. Europos Parlamento narė Vilija Blinkevičiūtė rado laiko pabendrauti ir su Kukarskės globos namų gyventojais.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Penktadienį rajone sulaukėme garbios viešnios – praeityje ilgametės Lietuvos Respublikos socialinės globos ir darbo ministrės Vilijos Blinkevičiūtės, šiuo metu dirbančios Europos Parlamente. Ji lankėsi Ilguvos, Kukarskės ir Kudirkos Naumiesčio globos namuose ir domėjosi, kaip mūsų rajone veikia globos sistema.

Ją Kukarskės globos namuose pasitiko rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis ir administracijos direktoriaus pavaduotoja Ilona Šeflerienė. Svečiai susitiko ir šiltai pabendravo su globos namų gyventojais, kurie susirinkę lauko pavėsinėje kaip tik šventė dviejų savo bendruomenės narių gimtadienius.  

V. Blinkevičiūtė prisipažino, kad čia lankėsi labai seniai, dar dirbdama socialinės globos ir darbo ministre, todėl džiaugėsi ne tik gražiais globos namų pasikeitimais, bet ir šiltu čia gyvenančių žmonių bendravimu. Ji neslėpė, kad labiausiai jiems pavydi iš globos namų kiemo atsiveriančio nuostabaus Nemuno vingio.

„Čia ideali vieta oriai senti. Čia vyksta gyvenimas. Mes grybaujam, uogaujam, kartu švenčiam šventes“, – pritarė jai Kukarskės globos namų direktorė Asta Pranaitienė, pabrėždama, kad taip turėtų gyventi visi seneliai, kuriems jau yra sunku apie save susitvarkyti.

„Mes visi senstam. Tai reiškia, kad mūsų gyvenimo trukmė ilgėja. Skaičiuojama, kad per paskutinius 50 metų gyvenimo trukmė pailgėjo penkeriais metais. Tad ir Lietuvoje padaugėjo žmonių, gyvenančių daugiau nei 80 metų. Tačiau gyvendami ilgiau mes norime gyventi geriau, oriau, todėl šiandien taip svarbu investuoti ne į asfaltą, o į žmones, – įsitikinusi europarlamentarė. – Reikia, kad tai suvoktų ir mūsų politikai, nes ateityje reikės daugiau lėšų skirti senstančių žmonių globos namų išlaikymui.“

Pasak jos, šiandien Lietuvoje moterys gyvena 11 metų ilgiau nei vyrai, tad, galima sakyti, jie moteris palieka būtent tada, kai labiausiai jų reikia. Juk lengviau išgyventi iš dviejų pensijų nei iš vienos. Be to, moterims reikia vyro peties, kur galėtų atsiremti ir paverkti.

V. Blinkevičiūtė mano, kad investicijos į socialines paslaugas yra būtinos. Ji domėjosi kitų šalių patirtimi ir stebėjosi, kiek ten visko sukurta, kad žmogus nesijaustų vienišas, nebūtų visų apleistas.

„Šioje srityje Lietuvoje nuvertėm kalnus ir su labai mažom lėšom. 28-eri metai valstybės gyvenime yra labai mažai, nes kitos šalys savo socialines sistemas kūrė šimtmečiais, tačiau žmogaus gyvenime – tai labai daug. Todėl ne tik reikėtų, bet jau yra būtina daugiau investuoti į senstančių žmonių gyvenimą. Šiandien 300 tūkst. mūsų senjorų gauna pensijas mažesnes nei 300 eurų mėnesiui. Kaip išgyventi už 10 eurų per dieną, kur viskas yra įskaičiuota – ir maistas, ir buto išlaikymas, ir šildymo mokesčiai, ir galbūt į koncertą nueiti ar knygą nusipirkti, ir dar kad anūkams lauktuvėms liktų... Ar tai įmanoma?“, – svarstė V. Blinkevičiūtė.

A. Pranaitienė aprodė europarlamentarei globos namų patalpas, pasidžiaugė pokyčiais, išsakė šiuo metu iškilusias problemas – nėra patalpų multisensorinei įrangai, kurią globos namai netrukus turėtų gauti pagal projektą. Geriausia vieta būtų palėpėje, tačiau ją reikia remontuoti, o lėšų tam nėra.

„Esame puikioje strateginėje vietoje, šalia Jurbarkas, tad pas mus ne taip, kaip kituose šalies globos namuose, specialistų netrūksta, medikės ir kineziterapeutės laukia eilėje. Gausime įrangą, tačiau neturime, kur jos dėti“, – apgailestavo globos namų direktorė.

V. Blinkevičiūtė teigė suprantanti, kaip sunku prašyti, kaskart ieškoti rėmėjų su ištiesta ranka, ir pažadėjo padėti išspręsti šią problemą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.