Ir po perskaičiavimo Darbo partijai reikiamų balsų rasti nepavyko

balsu perskaiciavimas
Nuotr. Šakių rinkimų apygardos komisija antradienį perskaičiavo negaliojančius biuletenius ir galiojančiais pripažino 11, tačiau tarp jų nebuvo nė vieno Darbo partijos.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Suskaičiavus bei Vyriausiajai rinkimų komisijai paskelbus išankstinius Šakių rinkimų apygardos rezultatus paaiškėjo, kad Darbo partija liko už brūkšnio ir savivaldybės taryboje  negaus nė vieno mandato. Partijos Šakių skyriaus pirmininkė bei buvusi kandidatė į meres Dinara Gudaitienė siekė balsų perskaičiavimo. Antradienį Šakių rinkimų apygardos komisija perskaičiavo negaliojančius biuletenius, tačiau bent jau Darbo partijai šis perskaičiavimas rezultato nedavė.

Tam, kad D. Gudaitienė ir toliau galėtų tęsti darbą savivaldybės taryboje, jai trūko vos dviejų balsų. Dar pirmadienį ji surašė skundą rinkimų apygardai ir prašė perskaičiuoti balsus.

„Paprašiau perskaičiuoti tiek galiojančius, tiek negaliojančius. Be to, turiu informacijos, kad galbūt nelabai sąžiningai vyko skaičiavimas“, – motyvavo D. Gudaitienė.

Antradienį posėdžiavusi rinkimų apygardos komisija priėmė sprendimą skundą tenkinti ir perskaičiuoti tarybos narių rinkimuose negaliojančius 502 biuletenius. Komisija darbo ėmėsi tos pačios dienos pavakare, stebint skirtingų partijų penkiems stebėtojams.

Pirmiausiai Šakių rinkimų apygardos pirmininkė Lilija Sniečkuvienė susirinkusius supažindino su tvarka, kaip vyks darbas, bei ragino gerbti vieniems kitus ir netrukdyti. Nors perskaičiavime dalyvavo ir komisijos narė bei D. Gudaitienės sesuo Raslita Liudžiuvienė, buvo gautas socialdemokratų prašymas, kad dėl objektyvumo skaičiavime ji nedalyvautų. Tad ji atplėšinėjo užplombuotus apylinkių maišus ir ant stalo dėjo negaliojančius biuletenius.

„Čia bus proga pasitikrinti, kaip iš tikrųjų dirbo apylinkės“, – dar prieš balsų perskaičiavimą komentavo Šakių rinkimų apygardos pirmininkė.

Prieš pradedant perskaičiavimą vadovaujantis įstatymu priminta, kokie biuleteniai gali būti traktuojami negaliojančiais, mat, kaip kalbėjo ir stebėtojai, ir rinkimų dieną kai kuriose apylinkėse kilo diskusijų, ar laikyti galiojančiais biuletenius, kur tvarkingai pažymėta partija, tačiau reitingavimas pateiktas ne specialiuose langeliuose, bet kitoje vietoje. Iš principo, ką cituodama įstatymą priminė ir L. Sniečkuvienė, jei pagal žymas biuletenyje galima nustatyti rinkėjo valią, toks biuletenis turėtų būti laikomas galiojančiu. Žinoma, nekalbama, kai pažymėta po du kandidatus, nepažymėta nė vieno, biuletenis perbrauktas, jame prirašinėta kitų žodžių.

Komisijai perskaičiavus visų 34 apylinkių negaliojančius balsus buvo rasta 13 biuletenių, kurie, komisijos nuomone, galbūt galėtų būti laikomi galiojančiais, tad buvo balsuojama už kiekvieną atvejį atskirai. Nuspręsta 11 pripažinti galiojančiais, o du palikti negaliojančiais.

„Kaip bus su reitingavimo balsais, išsiaiškinsime“, – sakė L. Sniečkuvienė, nes visi duomenys turėtų būti perduoti VRK.

Tiesa, tarp pripažintų galiojančiais nebuvo nė vieno, kuriame būtų pažymėta Darbo partija, tad D. Gudaitienė į tarybą nepateks ir perskaičiavimas jai ir jos atstovaujamai partijai įtakos neturės. Po keletą papildomų balsų turėtų gauti Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, komitetas „Už vieningus zanavykus“, Lietuvos socialdemokratai, mat būtent šios politinės jėgos dominavo tarp galiojančiais pripažintų biuletenių.

Diskutuotinų biuletenių rasta Giedručių, Varpo, Išdagų, Girėnų bei Briedžių apylinkėse, taip pat išankstinio balsavimo metu. Kaip minėta, daugelyje reitingavimas sužymėtas ne tam specialiai skirtose vietose. Pavyzdžiui, Barzdų apylinkė protokole klaidingai nurodė negaliojančių biuletenių skaičių, nes atplėšus voką jų rasta daugiau.

Šie rinkimai Darbo partijai nesėkmingi ne tik dėl rezultatų – partijos kandidatas į tarybą Tautvydas Liudžius dar savaitgalį įsivėlė į nemalonumus sostinėje. Naktį iš penktadienio į šeštadienį policija gavo pranešimą, kad Vilniaus g. jaunuoliai sulaužė baro duris ir išvažiavo taksi automobiliu. Netrukus paaiškėjo, kad minėtieji jaunuoliai dalyvavo ir muštynėse prie baro „Drops“. Į pranešimą reagavo keturi policijos patrulių ekipažai. Netrukus įtariamieji buvo surasti, du jauni vyrai buvo nuvežti į komisariatą, bet netrukus vieną teko paleisti, nes paaiškėjo, kad jis yra kandidatas į Šakių rajono savivaldybės tarybos narius. T. Liudžiui buvo nustatytas vidutinis girtumas, tačiau kandidatai į savivaldybių tarybų narius turi teisinę neliečiamybę, todėl T. Liudžių teko paleisti. Antradienį Vyriausioji rinkimų komisija panaikino „darbiečio“ neliečiamybę, policija pradėjo tyrimą dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.