Seniūnai – „prie ko ir ne prie ko“?

cikana vidas
Nuotr. Lukšių seniūnas Vidas Cikana sako, kad po socialinės srities reorganizacijos pasigenda pozityvaus valdininkų ir socialinės srities specialistų požiūrio į seniūnų atliekamą socialinį darbą su gyventojais.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Balandžio 2 d. vykusiame tradiciniame seniūnų pasitarime savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė prašė rajono seniūnų labiau įsitraukti į socialinės paramos teikimo ir paslaugų teikimo komisijų darbą ir suteikti reikiamą informaciją apie seniūnijų gyventojus.

Socialinės paramos skyriaus vedėja jau ne pirmą kartą seniūnų prašo padėti jų skyriaus darbuotojams suteikdami išsamius duomenis apie savo seniūnijų gyventojus. Socialinės paramos teikimo komisija nuolat svarsto pateiktus gyventojų prašymus dėl socialinių pašalpų skyrimo išimties tvarka, nagrinėja pateiktus gyventojų prašymus dėl įvairių kompensacijų. Svarstomi ir  gyventojų prašymai vienkartinei ar materialinei paramai gauti, skundai, gvildenami kiti su socialine parama susiję klausimai. Todėl, anot vedėjos, seniūnų bendradarbiavimas labai svarbus ir reikalingas, nes kartais dėl nepakankamos informacijos komisija turi atidėti svarstymą, o tada susilaukia nepatenkintų gyventojų priekaištų, kad jiems vėluoja reikalinga parama.

„Kada kalba eina apie mažesnes paramas, tada viskas yra išsprendžiama pačiose seniūnijose, tačiau jeigu kalbama apie kažkokias specifines, didesnės apimties paramas, tada iš seniūnijų duomenys atsiunčiami minėtai paramos komisijai ir ši sprendžia gyventojų aktualijas. Todėl čia yra labai svarbu, kad kažkas (socialinė darbuotoja ar seniūnas) atstovautų tiems prašymams, ko labai pasigendame“, – aiškino Socialinės paramos skyriaus vedėja.

Kalbėdama apie seniūnų atstovavimą, Socialinio skyriaus vedėja dėkojo Kidulių seniūnui Mindaugui Mykolaičiui, kuris šią „prievolę“ vykdo nepriekaištingai – jeigu komisijos svarstyme dėl tam tikrų priežasčių negali dalyvauti socialinė darbuotoja, tai seniūnas atvyksta pats.

Anot L. Pocevičiūtės, ta pati situacija ir su paslaugų teikimo komisija – senjorai išvyksta gyventi į globos namus, lieka jų turtas ir kiti formalumai, kuriais rūpinasi ši komisija ir neretai atsitinka taip, kad komisijoje senjorui niekas neatstovauja.

Kalbėdama apie socialinių paslaugų teikimą senjorams ir kitų socialiai pažeidžiamų visuomenės grupių gyventojams, Socialinės paramos skyriaus vedėja sako, kad „Šakių socialinių paslaugų centro“ socialinio darbuotojo padėjėjos taip pat pasigenda seniūnų pagalbos ypač tada, kai kalba eina apie itin sunkiai sergančius asmenis. Anot vedėjos, kartais pasitaiko tokių klientų, kai socialinio darbuotojo padėjėjos atvykusios į šeimą nežino ką daryti – pacientas serga sunkia psichikos liga, agresyvus, aplinka niūri, buitis nepavydėtina, o darbuotoja be jokios pagalbos tokioje situacijoje palikta viena. Vedėja prašo seniūnų, kad šie bent retkarčiais pasidomėtų apie tokių šeimų situaciją, užsuktų, pasižiūrėtų, kaip sekasi tokioms šeimoms ir su jomis dirbančioms socialinio darbuotojo padėjėjoms. Juolab, kaip sako L. Pocevičiūtė, kad tokių šeimų rajone nėra daug.

Išklausę Socialinės paramos skyriaus vedėjos kalbos, seniūnai, išskyrus Lukšių seniūną Vidą Cikaną, savo nuomonių nereiškė – nei pageidavimų, nei pastebėjimų nebuvo. V. Cikana kalbėjo apie tai, kad prieš kurį laiką į seniūniją atvykusi savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Ilona Šeflerienė aktualius socialinius klausimus su socialine darbuotoja aptarė „už seniūno akių“. Seniūnui pasidomėjus aktualijomis, jam buvo pasakyta – „čia ne seniūno reikalas“. Tačiau V. Cikana nesutinka su tokiu požiūriu į seniūno poziciją, kai kalbama apie socialines rajono problemas. Jo nuomone, seniūnai dirba itin daug socialinio darbo, kai sprendžia visas gyventojų problemas, nes jie yra arčiausiai žmogaus, geriausiai žino jų problemas ir t. t., tad seniūnas norėtų žinoti, kokios gairės yra socialiniame rajono gyvenime. Maža to, V. Cikana pastebėjo, kad pastaruoju metu į socialinių darbuotojų šventes seniūnai nėra kviečiami. Seniūnui apmaudu, kad rajone socialines paslaugas teikiančių specialistų požiūris į seniūnų veiklą pasikeitęs į neigiamą pusę.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.