Seniūnų dėmesys ir šventoriams, ir kapinėms

tvora paluobiai
Nuotr. Dar pernai Griškabūdžio seniūnijos seniūnas Saulius Naumavičius užsimojo iš naujo aptverti Paluobių kaimo civilines kapines.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Atšilus orams pats metas kibti į darbus seniūnijose. Nieko nelaukę kai kurie seniūnai skuba pabaigti dar pernai pradėtas tvarkyti kapinių tvoras, pjauti, genėti medžius, šluoti ir tvarkytis aplinką.

Dar pernai Griškabūdžio seniūnijos seniūnas Saulius Naumavičius užsimojo iš naujo aptverti Paluobių kaimo civilines kapines.

Nė hektaro neužimančių kaimo kapinių medinė tvora buvo paliesta laiko – vietomis sugriuvusi, sutrūnijusi. Seniūnijos pastangomis praeitą vasarą buvo nuimta ir pakeista nauja medine, nudažyta tvora nedidelis 0,79 ha užimantis kapinių plotelis. Šį pavasarį seniūnijos pastangomis darbai vyksta toliau – aptveriama prie kapinių esanti Paluobių Šv. Angelų Sargų bažnyčia. Kiek atsieis bažnyčios ir kapinių tvoros atnaujinimas, seniūnas sako neskaičiuojantis, nes darbus dirba seniūnijos darbuotojai ir žmonės, kurie privalo atidirbti už gautas pašalpas, o medieną seniūnija turi išsipjovusi iš pernai pašalintų ne vietoje augusių medžių. Praeitą savaitę tvoros tvėrimo darbus šventoriuje pradėję vyrai sako juos netrukus ir užbaigsiantys, nes senus tvoros stulpelius nuimti ilgai netrunka, o naujus montuoja jau impregnuotus ir nudažytus.

Dėmesį šventoms vietoms, jų sutvarkymui kas metai stengiasi parodyti visi seniūnai. Lukšių seniūnas Vidas Cikana sako, kad vos tik orai leido, jis su savo darbininkais pirmiausia ėjo į kapines atstatyti ten nugriuvusių apleistų paminklinių akmenų, kurių buvo ir Lukšių kapinėse, ir kitose seniūnijos kapinaitėse.

Civilinių kapinių tvora bus atnaujinta ir Slavikuose – čia, anot seniūnės Ritos Grigaitienės, „darbininkai jau į pabaigą su tvoros darbais“, o plotas išties didelis – kapinės užima 2,18 ha. Kadangi dar liks medienos, seniūnės žvilgsnis krypsta į Žiūrių kaimo kapines, kur vos 0,21 ha plotą užimančių senųjų kaimo kapinių tvora taip pat laukia savo eilės. Be kapinių tvorų atnaujinimo, dar baigiami Slavikų seniūnijos pastato stogo skardinimo darbai, o atėjus pavasariui, pasak seniūnės, yra ir kitų aplinkotvarkos darbų.

Gelgaudiškio seniūnas Vincas Dabravolskis taip pat žada netrukus grįžti prie civilinių kapinių tvoros tvėrimo. Seniūnijos darbuotojai dar pernai pradėjo tverti 2,74 ha kapinių teritoriją, tačiau atėjus šalčiams darbus reikėjo atidėti. Anot seniūno, šįmet darbuotojams teks dirbti toje kapinių pusėje, prie kurios privažiuoti su technika neina, tad reikės daugiau žmonių rankų darbo, tačiau ši dalis nėra labai didelė ir netrukus kapinių tvorą žadama baigti tverti.

Gražinti kapines šiltuoju metų sezonu žadama ir Kudirkos Naumiestyje. Čia dar pernai seniūno Algimanto Baubonio pastangomis buvo inicijuotas kapinių tako atnaujinimas trinkelėmis. Atšalus orams darbai sustojo, tačiau seniūnas žada šią vasarą prie pradėtų darbų grįžti. Taip pat seniūnas sako, kad pirmiausia su darbuotojais dės pastangas, jog kuo greičiau būtų įrengta ir sutvarkyta didesnė automobilių stovėjimo aikštelė prie 5,3 ha plotą užimančių kapinių, nes čia dažnai automobilių parkavimui pritrūksta vietos.

Šakių naujosiose kapinėse šiais metais turėtų būti įrengtas vandens gręžinys, kurio gyventojai tikisi ir laukia jau keletą metų. Tiesa, vandens žmonės gali pasisemti ir iš čia pat esančios kūdros, tačiau ji kartais išsenka, tad gyventojai jau ne pirmus metus prašo kapinėse įrengti „žmonišką vandentiekį“. Naujo gręžinio įrengimui savivaldybės taryba iš šių metų biudžeto skyrė 5 tūkst. eurų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.