Pilname iššūkių kario kelyje – 26 mūsų rajono jaunuoliai

sauktiniai
Pirmoji šauktinių diena kariuomenėje prasidėjo nuo atsivežtų daiktų patikrinimo: mūsiškiai (iš kairės) Deividas Ufartas, Mindaugas Michailovas ir žymus rajono sportininkas Modestas Masteika tai patyrė savo kailiu. L. Poškevičiūtės nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ  

Rugpjūčio 5 d. Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Kęstučio motorizuotajame pėstininkų batalione (Tauragės r.) nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą pradėjo ir 26 jaunuoliai iš Šakių rajono, tarp jų – keturios merginos. Iš Jurbarko Karo prievolės skyriaus ankstų rytą atvežti mūsų rajono jaunuoliai tvirtino, kad nori išbandyti save ir patirti naujų iššūkių.

Apie batalioną

Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Kęstučio motorizuotasis pėstininkų batalionas įsikūręs Sakalinės miške šalia Tauragės. Ankstų pirmadienio rytą pasitikęs bataliono ryšių su visuomene skyriaus viršininkas kpt. Kęstutis Danaitis po batalioną praveda savotišką ekskursiją. Iš štabo užsukame į trečios pėstininkų kuopos patalpas, kurios išskirtinės, nes čia įkurta poilsio erdvė ir biblioteka kariams – tai žurnalisto Dovydo Pancerovo dovana. Šiame pastate gyvens iki 200 karių. Toliau mums rodo erdvias valgyklos patalpas, kuriose vienu metu pamaitinama 200 žmonių, batalione yra sporto salė, medicinos punktas, kuriame suteikiama pirmoji medicininė pagalba. Greitu metu duris atvers naujos kareivinės, į kurias bus perkelti kariai iš laikinų, konteinerinių patalpų.

„Privalomąją karo tarnybą savo noru atlieka ir merginos, jos bus apgyvendintos atskiruose kambariuose, turės atskirus dušus ir tualetus, tačiau daugiau išskirtinių sąlygų moterims karėms nėra suteikiama“, – aiškino kapitonas.

Teiraujamės, kas laukia karių tuos devynis mėnesius. Kpt. K. Danaitis sako, kad tarnyba prasidės nuo bazinių karinių mokymų, kurie truks tris savaites, rugpjūčio 23 d. kariai prisieks Lietuvai, po kario priesaikos jie savaitgaliais bus išleidžiami į namus. Pasak pašnekovo, vėliau tarnybos metu kariai susipažins su technika ir ginkluote, dalyvaus pratybose. Anot pašnekovo, apie 20 proc. batalione atitarnavusių karių pareiškia norą pasilikti profesinėje karo tarnyboje.

Vyravo rimtis

Iš viso pirmadienį į Kęstučio batalioną atvyko beveik 500 šauktinių iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Kėdainių, Tauragės, Šiaulių, Šilalės, Šilutės bei kitų Lietuvos miestų ir miestelių.

Atvykę jaunuoliai atrodė rimti, kai kurie sunerimę, o kai prasidėjo atsivežtų daiktų patikrinimas, kuomet Karo policijos pareigūnų keturkojis naršė po krepšiuose sudėtus higienos reikmenis, rūkalus, drabužius ir kitus daiktus, daugelis stovėjo sustingę. Toliau atsižvelgiant į jaunuolių įgytas specialybes, jų pageidavimus, šauktiniai paskiriami į tam tikras kuopas (pėstininkų, sunkiosios ginkluotės, štabo ir tiesioginės paramos).

sauktiniai2
Savanorės (iš kairės) Diana Augustaitytė, Ema Dabašinskaitė ir Auksė Grudzinskaitė atvykusios į tarnybos vietą nerimavo, tačiau šypsojosi ir sakė, kad nori išbandyti save. L. Poškevičiūtės nuotr.

Kalbiname keletą mūsiškių. Gelgaudiškietis Edvinas Bondarenko yra baigęs studijas Lietuvos sporto universitete, į kariuomenę nusprendęs eiti savanoriu. Jis čia tikisi rimtų išbandymų.

„Jaučiuosi šiandien gerai, ramiai. Šitą batalioną pasirinkau, nes arčiau namų“, – nedaugžodžiavo Edvinas.

Jo žemietis Gabrielius Kamaitis šaukimą į kariuomenę gavo tik baigęs mokyklą. Prie pokalbio prisijungęs dar vienas mūsų kraštietis Deimantas Čekauskas tvirtino, kad kariuomenės reikalai jam artimi, jis yra šaulys.

Pakalbiname ir mūsiškes merginas. Devyniolikmetė Auksė Grudzinskaitė iš Veršių šį batalioną pasirinko, nes sudomino tai, kad batalionas miške.

„Galvoju pabaigusi tarnybą toliau likti kariuomenėje arba stoti į policiją“, – svarstė mergina. Jančiškė Diana Augustaitytė ir šakietė Ema Dabašinskaitė – pažįstamos. Abi baigusios Šakių „Žiburio“ gimnaziją svarstė studijuoti arba stoti į kariuomenę, bet, pasak Emos, pasirinko tarnybą kariuomenėje.

„Tikiuosi kariuomenėje sustiprėti tiek morališkai, tiek fiziškai“, – prisipažino Ema.

Kidulietė Saulė Karusytė tvirtino, kad į kariuomenė ėjo, nes nori išbandyti save, jei patiks, liks kariuomenėje.

„Aš labai vertinu emigrantus, kurie savanoriais ateina atlikti tarnybos. Ir dar noriu pasakyti, kad mums besilankant Šakių mokyklose jaučiasi, kad čia skiriamas didelis dėmesys moksleivių patriotiniam ugdymui. Galbūt todėl daug jaunimo pas mus į kariuomenę ateina savanoriais“, – tvirtino bataliono ryšių su visuomene skyriaus civilių ir kariškių bendradarbiavimo vyriausiasis specialistas Darius Stanaitis

Grįžta disciplinuoti

„Labiausiai batalione laukiami savanoriai, nes jei ateina jaunuolis be motyvacijos, būna labai sudėtinga“, – kalbėjo Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Kęstučio motorizuotojo pėstininkų bataliono vadas, plk. ltn. Vytis Andreika, šiam batalionui pradėjęs vadovauti šių metų sausio mėnesį.

Jis neslėpė, kad kariuomenėje disciplina vienas iš svarbiausių dalykų. Anot jo, kariai jos laikosi, nes nori savaitgaliais išvažiuoti namo.

„Ar turėtų jaunuolis tarnauti Lietuvos kariuomenėje? Aišku, taip. Pirmas dalykas – tai tu tapsi vyru... išmoksi disciplinos, naudoti ginklą, suteikti kitam kariui pirmą medicininę pagalbą,  komunikuoti su kitais“, – tikino bataliono vadas ir pridūrė, kad džiaugiasi merginomis, net 13 jų šiemet batalione pradeda karės kelią.

„Kai jos yra būryje tarp vyrų, visi vyrai turi pasitempti... karė eina su tokio pat svorio kuprine, nešasi tokį patį ginklą. Merginos yra labai motyvuotos, jos ir užduotis dažniausiai įveikia visas, jei kuriai sunkiau – vaikinai padeda. Jie per devynis mėnesius pasidaro komanda ir vėliau po tarnybos palaiko ryšius“, – pasakojo bataliono vadas.

Anot jo, visgi svarbiausia kariuomenės misija parengti karius, kad, kilus grėsmei, jie apgintų Valstybę.

Iš viso Kęstučio batalione tarnybą pradėjo 470 jaunuolių, iš jų 180 atėjo savanoriškai, per 200 patekusiųjų į sąrašus panoro atlikti tarnybą pirmumo tvarka, likusieji pašaukti privalomai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.