Sportas be kaukės šakietei atsiėjo bauda ir paskyros dingimu

snieguole
Už rytinį bėgiojimą nusislinkus veido kaukę nuo nosies ir burnos šakietė Snieguolė „užsidirbo“ 250 eurų baudą. O jos asmeninėje paskyroje paviešinta istorija sukėlė tikrą pasipiktinimo pareigūnų elgesiu audrą. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ  - ŠERKŠNIENĖ

Bėgiojimas šakietei Snieguolei atsiėjo brangiai – jai teko pakloti 250 eurų baudą už tai, kad ankstų rytą bėgiodama pėsčiųjų ir dviračių taku Šakiai–Prūseliai buvo neprisidengusi burnos ir nosies veido kauke, kaip reikalauja karantino sąlygos, nors kaukę moteris turėjo.

Kas atsitiko ankstų balandžio 27-osios rytą, kai ją nubaudė pareigūnai, Snieguolė nedelsiant paskelbė savo paskyroje „Facebook“. Istorija iš karto sulaukė didžiulio susidomėjimo – žmonės dalinosi Snieguolės žinute, rašė daug komentarų. Tą patį pirmadienį į pavakarę moters „Facebook“ paskyra dingo. Pasak Snieguolės, apie tai, kad ji nebeturi savo „Facebook“ paskyros, jai pranešė kiti artimieji, kurie negalėjo su ja susisiekti. Kaip viskas vyko, Snieguolė sutiko papasakoti ir „Draugui“.  

„Kaip ir kasryt, išėjau pabėgioti ir Vasario 16-osios gatve patraukiau į pėsčiųjų taką link Prūselių. Čia dar mieste mane sustabdė į Gimnazijos gatvę sukdami su tarnybiniu automobiliu policijos pareigūnai ir pasakė – „užsidėkit kaukę“. Aš kaukę nešiausi rankoje. Užsidėjau, nors pasakiau, kad aš esu viena, aplink nėra žmonių, bet jie man atsakė, kad nesvarbu – toks įstatymas. Taigi, užsidėjau kaukę ir nuėjau“, – pasakojo apie pirmąjį susitikimą su pareigūnais Snieguolė.

Nueidama moteris dar mestelėjo repliką, kodėl patys pareigūnai sėdi automobilyje be kaukių, tačiau išgirdo atsakymą, kad automobilyje galima būti be jų. Pagal karantino sąlygas automobilyje kaukes rekomenduojama dėvėti asmenims, jeigu jie nėra vienos šeimos nariai, o pareigūnams nėra privaloma. Be to, kaip teigė Šakių rajono policijos komisariato viršininkas Aušrys Kvederevičius, stengiamasi dėl jų pačių saugumo per budėjimus skirti tuos pačius pareigūnus į vieną komandą.

 Anot moters, jos manymu, automobilyje buvo trys pareigūnai, nors ji nėra tuo tikra, nes automobilio langai yra užtamsinti. Bėgdama moteris pastebėjo, kad ir kiti take sportuojantys žmonės kaukes ant burnos ir nosies užsideda tada, kai sutinka kitą žmogų, o šiaip jas laiko žemiau smakro. Pasak Snieguolės, žmonės taip elgiasi dėl paprastos priežasties – sportuojant su kauke labai trūksta oro, nepatogu, o jeigu esi laukuose, miške, kelyje vienas, tai realiai niekam nekeli grėsmės. Moteris taip pat, pabėgusi šiek tiek keliu į priekį, vėl nutraukė kaukę nuo nosies, kad įkvėptų oro ir čia staiga ją vėl sustabdė tas pats pareigūnų ekipažas. Viskas įvyko maždaug po 20 minučių. Tiesa, moteris sako, kad ji jau buvo nubėgusi iki tos vietos, kur takas kerta mišką, o aplinkui nebuvo nė vieno žmogaus.

„Privažiavę pareigūnai pasakė, kad aš nepaisau jų įspėjimo ir surašys man protokolą. Aš jų labai gražiai prašiau nebausti ir klausiau, ką aš padariau – einu viena, jokio žmogaus aplink, miškas, koks čia nusikaltimas?“ – susigraudinusi pasakojo įvykių eigą moteris.

Moteris sako, kad siūlėsi būti vežama į komisariatą, užuot vietoje suforminus protokolą, nes ji norėjo išsiaiškinti, kokį nusikaltimą padarė, tačiau pareigūnai atsisakė. Moteris prie tarnybinio automobilio išsitraukė telefoną ir nufotografavo patrulių automobilį, save, tą taką, kuriuo bėgiojo, mišką. Netrukus visą istoriją paviešino savo „Facebook“ paskyroje. Keista, bet tą patį pirmadienį moters asmeninė anketa iš „Facebook“ dingo. Tarp komentatorių daugiausiai buvo besipiktinančių pareigūnų elgesiu: „kokį nusikaltimą ji padarė, juk buvo viena miške“... Taip pat komentarą parašė ir policijos atstovas, Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis, kuris rašė, kad neaišku, kur ir kaip darytos moters nuotraukos, gali būti, kad darytos tada, kada pačiai moteriai palanku.

„Aš sąmoningai fotografavau save ir kelią, ir patrulių automobilį, kad įrodyčiau, kur vyko veiksmas, kad tai buvo miškas, aplinkui jokių žmonių nėra“, – aiškino aplinkybes šakietė.

Dėl to dar po kelių valandų Snieguolė nuėjo į Šakių rajono policijos komisariatą ir norėjo pasikalbėti ir pasiaiškinti apie šį incidentą su kokiu viršesniu pareigūnu, bet komisariato viršininko nerado. Ją aptarnavo ir su ja pasikalbėjo dvi darbuotojos, galimai policijos pareigūnės, kurios moteriai patarė pirmiau susimokėti baudą, kad ji neišaugtų į didesnę sumą, o vėliau ji turinti teisę skųsti pareigūnų sprendimą pagal numatytas tvarkas. Snieguolė sako, kad kelyje sustabdžiusių pareigūnų ji asmeniškai nepažįsta ir su policija lig šiol neturėjusi reikalų. Savo anketoje „Facebook“ pamačiusi, kad kyla diskusijų audros ir žmonės masiškai dalinasi jos istorija, Snieguolė po keleto valandų padarė informaciją matomą tik savo draugams, o apie pavakarę sužinojo, kad ji paskyros „Facebook“ jau nebeturi... Moteris nežino, kas ir kaip, ar ji tik užblokuota, ar ištrinta. Neaišku, ir kas taip padarė.

„Aš po šio įvykio pasijutau labai pažeidžiama ir nesuprantu, kur ta riba yra, kai jau padarai nusikaltimą – kavinėje galėsiu nusiimt kaukę ir išgert kavos, kur aplink žmonės, o miške viena būdama nusiėmusi kaukę jau padariau nusikaltimą... Gal aš ir nebuvau teisi nusismaukusi kaukę, bet ar čia nebuvo žmogiškumo reikalas, kalbant apie pareigūnų elgesį. Kuo čia galima pasitikėti?“ – samprotauja Snieguolė.

Atsakomybė už buvimą be kaukių viešose vietose yra numatyta pagal LR Administracinių nusižengimų kodekso 45 str. 1-ąją dalį, kur  nurodytos veikos, kada sukėlus pavojų išplisti pavojingoms ar ypač pavojingoms užkrečiamosioms ligoms, padarytos karo, nepaprastosios padėties, mobilizacijos, karantino, riboto karantino metu <...> užtraukia baudą asmenims nuo 500 iki 1 tūkst. 500  eurų ir juridiniams asmenims – nuo 1 tūkst. 500 iki 6 tūkst.  eurų. Tiesa, moteris kaukę turėjo, bet tuo metu, kai antrą kartą sutiko pareigūnus, buvo ją nusismaukusi nuo nosies ir burnos, o, kaip pati sakė, prie pareigūnų akių ją pasitaisyti jai jau pasirodė beprasmiška.

Kaip laikraščiui teigė tiek tas pats R. Matonis, tiek Šakių rajono policijos komisariato viršininkas A.  Kvederevičius, policija neturi galių panaikinti žmonių „Facebook“ paskyras.

„Turėtų žmonės arba daug žmonių kreiptis į „Facebook“ administratorių, kad panaikintų kažkieno paskyrą, bet aš nemanau, kad tai buvo šis atvejis“, – sako Komunikacijos skyriaus vedėjas R. Matonis.

Vedėjas sako, kad kai moteris pasidalino istorija, reikėtų atkreipti dėmesį į kelias detales.

„Ji tame poste nerašė, kad buvo įspėta prieš kurį laiką, bet vėliau pripažino, kad buvo įspėta, o antra, ji rašo, kad buvo miške, nors visi žinome, kad tai pėsčiųjų ir dviračių takas. Skiriasi ir vietos, kur jai surašytas protokolas, ir kur ji daro nuotraukas“, – dėliojo įvykius R. Matonis.

Svarbiausia, anot pareigūno, Teisės aktuose nėra parašyta, kad policija turi įspėti žmogų, tiesiog savo vidinėje tvarkoje nusistatė, kad pareigūnai laikytųsi geranoriškumo principo ir pirmą kartą nepultų rašyti protokolų.

Įspėjimų skaičius iš tiesų keliomis dešimtimis lenkia surašytų protokolų skaičių. Pasak Šakių rajono policijos komisariato viršininko A. Kvederevičiaus, per praėjusią savaitę rajone surašyti 4 protokolai dėl karantino sąlygų pažeidimų, o įspėti 88 asmenys. Viršininkas sako, kad pats matė filmuotą pareigūnų medžiagą, kada moteriai buvo duotas įspėjimas, ir viskas ten vyko pagal tvarką, nors praktiškai įspėti žmonių dėl šio pobūdžio nusižengimų policija neprivalo.

„Beje, šią moterį policija turėjo teisę bausti ir už kitą nusižengimą – už teisėtų policijos pareigūnų nurodymų nevykdymą, bet pasirinko švelnesnį variantą, kur bauda yra mažesnė. Moteris buvo įspėta, o po 20 min. paaiškėja, kad ji nepaiso to pareigūno įspėjimo“, – sako A. Kvederevičius.

Komisariato viršininkas sako, kad pareigūnai tikrai nesivys nė vieno žmogaus, kuris bėgs mišku, bet čia, deja, buvo kita vieta – pėsčiųjų ir dviračių takas yra naudojamas daugelio žmonių ir tikimybė ten ką nors sutikti yra didelė, todėl pareigūnai patruliuodami viešose vietose jį stebi. A. Kvederevičius sako, kad žmonės retai sutinka su tuo, kad jie yra baudžiami, o policija irgi laukia, kad baigsis karantinas ir pareigūnai galės grįžti prie savo tiesioginių darbų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.