Investicijų į gatves rezultatai jau matomi konkrečiuose objektuose

striupu gatveje darbai
Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Kiekvieną savaitę savivaldybės specialistai zuja po rajone remontuojamas gatves – atėjus rudeniui čia darbai nestojo, priešingai, tik įsibėgėja, o darbų eigą reikia sužiūrėti ir spręsti iškylančias problemas. Šįmet į rajono kelių ir gatvių infrastruktūrą investuota kaip niekada daug, o atnaujinto ar naujo asfalto sulauks ir tos rajono vietos, kur investuojama nebuvo ištisus dešimtmečius.

Kaip ir kiekvieną savaitę, taip ir šią tvarkomus objektus apžiūrėti išvyko savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjo pavaduotojas Aurimas Staugaitis kartu su administracijos direktoriumi Dainiumi Grincevičiumi. Džiugu, kad visą vasarą gatvėse trukę darbai kai kur jau baigti – matyti realus rezultatas. Šįmet iš viso į susisiekimo infrastruktūrą (gatvės, šaligatviai, apšvietimas) investuota iš Kelių plėtros ir priežiūros programos (KPPP) 2 mln. eurų, o iš Europos Sąjungos projektinių ir savivaldybės lėšų, skirta dar 630 tūkst. eurų.

Vienas iš daugiausiai šįmet investicijų sulaukusių – Gelgaudiškio miestas, čia iš miestelių projektų programos jau beveik baigta remontuoti garsioji turgaus aikštė, kurios kapitalinio remonto darbai užtruko dėl rangovų neatsakingumo. Iš šio projekto lėšų miesto Vakarų gatvėje taip pat jau paklotas trinkelių šaligatvis. Be to, šio projekto lėšos leido gelgaudiškiečiams gerokai atsinaujinti Mokyklos gatvėje daugiabučių namų kvartalą, kur tarp namų įrengtas apšvietimas, o netrukus čia atsiras dviejų vaikų žaidimų aikštelių įrenginiai. Be projekto investicijų, šiame kvartale investavo ir savivaldybė, skirdama lėšas Mokyklos gatvės dangai atnaujinti. Kartu išasfaltuotos ir trys prie daugiabučių esančios automobilių stovėjimo aikštelės bei atvestas ir beveik baigtas atnaujinti gatvės apšvietimas, savivaldybė tam skyrė dar šiek tiek papildomų lėšų. Dabar Mokyklos gatvės daugiabučių namų kvartalas atrodo iš tiesų neatpažįstamai – čia anksčiau styrojo suskeldėjęs asfaltas, o vakarais ir rytais gatvė merdėjo tamsoje. Beje, kalbėdamas apie apšvietimo klausimą administracijos direktorius yra atviras.

„Galima viską padaryti, o apšvietimui nereikia didelių pinigų – čia viskas priklauso nuo seniūno iniciatyvos. Gyventojai turi išreikšti norus, ko jiems reikia, o tada reikalauti seniūno, kad būtų padaryta“, – sako D. Grincevičius.

Apžiūrėję Gelgaudiškio centrą, administracijos atstovai pasuko į šios seniūnijos teritoriją, kur gyventojai metų metais prašo išasfaltuoti dvi gatves, vedančias į Skaistakaimio kaimą. Gera žinia, anot A. Staugaičio, kad Nemuno g. ir Skaistakaimio gatvės dalis jau suprojektuota, o nuo kitų metų, tikėtina, čia prasidės realūs asfalto įrengimo darbai. Tik tiek, kad gyventojams teks apsišarvuoti kantrybe, nes 1km 200 m gatvių ilgio atkarpą žadama sutvarkyti per trejus metus, o lėšos tam (daugiau kaip 500 tūkst. eurų) bus numatytos KPPP.

Darbai tęsiami ir Plokščiuose Bažnyčios gatvės atkarpoje, kur šią vasarą rangovams UAB „Parama“ juos teko sustabdyti dėl atsivėrusio šlapio grunto, o projektuotojams teko pasukti galvą, kaip sutankinti į statų kalną pro pat bažnyčią einančios gatvės dalies grunto pagrindą. Tačiau, anot Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjo pavaduotojo A. Staugaičio, regis, išeitis rasta ir netrukus kapitalinio gatvės remonto darbai Plokščiuose bus baigti. Tiesa, rangovai dar svarsto, kaip tokioje stačioje atkarpoje racionaliau papilti ir išlyginti asfalto dangą, kad nenukentėtų kokybė.

Dar vienas svarbus gatvių infrastruktūros objektas, kuris galų gale irgi pagaliau bus tvarkomas, – tai Ilguvos kaimo Dvaro gatvė. Čia asfalto dangos žmonės laukia jau ilgai, o dabar per trejus metus žadama daugiau kaip 2 km ilgio gatvę-kelią galų gale išasfaltuoti. Kriūkų seniūnijoje Gerdžiūnų kaime šįmet atnaujintas Nykos gatvės asfaltas, o kitais metais bus tvarkoma ir Kriūkų Smėlio gatvė, kur asfalto nė nebuvo, čia bus daromas kapitalinis gatvės remontas.

Važiuodami iš Kriūkų administracijos atstovai prasuka pro Lukšių seniūnijoje ką tik baigtą asfaltuoti Plynių kaimo Plynių gatvę, kur atnaujinta asfalto danga, taip pat apžiūri ir Liepalotų kaimo Ąžuolų gatvė, kur kitąmet atsiras asfaltas.

Tačiau bene daugiausiai darbų šįmet nuveikta ir dabar daroma Šakių mieste, Girėnuose ir Giedručiuose, kur gyventojai daug metų gyveno prie žvyro dangos gatvių. Nors šios gyvenvietės yra vienos seniausių, tačiau investicijų pačiam miestui ir jo priemiesčiams visada buvo pagailėta. Jau rašėme, kad šią vasarą atnaujintas Girėnų kaimo Girėnų gatvės asfaltas. Dabar UAB „Parama“ darbuojasi gretimoje Dzūkų gatvėje, kur taip pat bus paklotas asfaltas. Čia darbus trukdo atsivėręs drėgnas gruntas. Darant pagrindą asfaltui teks pasukti galvą, kaip racionaliau jį sutvirtinti. O kitoje Girėnų pusėje tvarkomoje Striūpų gatvėje, kur atnaujinta asfalto danga, dirba UAB „Kauno tiltai“. Čia darbus užbaigti trukdo patys gatvės gyventojai. Darbų vykdytojas informavo administracijos direktorių D. Grincevičių, jog žada kreiptis į policiją dėl vieno aktyvaus gatvės gyventojo, kuris nuolat koneveikia darbininkus, moko juos, kaip reikia dirbti, ir vadina įvairiais necenzūriniais žodžiais. Ši rangovų įmonė rajone darbuojasi pirmą kartą.

Investicijų jau sulaukė ir Giedručių kaimas – dulkėtais žvyrkeliais buvusios Draugystės ir Lauko gatvės bus išasfaltuotos. Lauko gatvė asfaltuojama  etapais  – kol kas tai tik atkarpa tarp Draugystės ir Giedručių gatvių. Kapitaliniam šių gatvių remontui trimetėje programoje numatyta per 300 tūkst. eurų, o rangos darbai jau intensyviai vyksta ir bus baigti kitais metais..

Šie išvardyti objektai – tik maža dalis, kur darbai baigti jau šiais metais ar bus netrukus pradėti tvarkyti. Nemažai darbų buvo atlikta ir pačiame miesto centre, bet apie tai jau esame rašę anksčiau.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.