Nelegaliai veistus ir pardavinėtus šuniukus atidavė prieglaudai

suo nojus
Pričiuptas nelegalia veikla užsiimantis Degutinės gyventojas šešis tvarte buvusius šuniukus ir voljere laikytą kalę padovanojo Kauno gyvūnų prieglaudai „Nojus“. Prieglaudos „Nojus“  nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Kaune įsikūrusi gyvūnų prieglauda „Nojus“ paskelbė, jog Šakių rajone demaskuota nelegali šunų veisykla, o joje rasti šeši mėnesio laiko šuniukai ir jų mama konfiskuoti bei šiuo metu glaudžiasi jų prieglaudoje. Pasirodo, po to, kai nelegaliai šunelius veisęs ir pardavinėjęs gyventojas sulaukė inspektorių vizito, pats pasiryžo juos atiduoti prieglaudai.

Prieš dvi savaites Kauno gyvūnų gerovės namai (prieglauda „Nojus“) paskelbė, jog Šakių rajone konfiskuota šuniukų šeima: 5–6-erių metų amžiaus kalė ir šeši jos mažyliai, gimę dar Kūčių išvakarėse, gruodžio 23 dieną.

„Gyveno jie tikrai prastomis tvarto sąlygomis ir buvo pardavinėjami kaip Belgų aviganiai Malinua šuneliai. Gėda ir apgailėtina, kad dar randama Lietuvoje irštvų, tokių kaip ši“, – skelbiama prieglaudos „Nojus“ oficialioje „Facebook“ paskyroje.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Marijampolės departamento vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius Rinaldas Bašinskas patikino, kad Šakių rajone, Degutinės kaime, inspektoriai išties per patikrinimą rado žmogų, kuris nelegaliai veisė ir pardavinėjo mišrios veislės šuniukus.

„Gavom skundų, kad nelegaliai prekiaujama šuniukais. Patikrinus skundai pasitvirtino, nes nuvykę į vietą iš tiesų radome šešis šuniukus ūkiniame pastate, o jų mamą uždarytą voljere, taip pat tame kieme yra laikomi dar du šunys, kalė ir patinas. Žiauraus elgesio su gyvūnais neužfiksavome – šuniukai buvo pašerti, gražūs, o jų mama sulysusi dėl to, kad neseniai susilaukė vaikų, žindė. Jeigu vietoje būtume radę ir žiaurų elgesį su gyvūnais, tada į patikrinimą būtų tekę kviesti ir Šakių savivaldybės administracijos atstovą, kuris turėtų organizuoti šunų paėmimą iš to ūkio“, – pasakojo įvykių eigą R. Bašinskas.

Anot inspektoriaus, ūkio ir šunelių šeimininkas, pamatęs, kad kieme apsilankė VMVT tarnybos inspektoriai, suprato, kad tai jau „nieko gero nežada“ ir, ko gero, norėdamas išvengti didesnės administracinės atsakomybės, pats geranoriškai padovanojo šuniukus ir jų mamą prieglaudai.

„Padovanojimui mūsų tarnyba jokios įtakos nedarė, jis pats savo noru nusprendė taip pasielgti. Žiauraus elgesio su gyvūnais pažeidimų tame ūkyje nenustatėme jokio, tik buvo gyvūnų laikymo pažeidimai: šuniukams drėko kojos ūkiniame pastate, buvo per maži voljeriukai šunims laikyti, vienas šuniukas jau parduotas ar padovanotas nežinia kam, o šeimininkas slėpė apie tai informaciją. Šuniukai dar per maži pardavimui – parduoti galima nuo dviejų mėnesių, o šitie šuniukai buvo vos penkių savaičių, kai radome. Parduodant ar dovanojant jau reikia mikročipo“,– vardijo rastus pažeidimus nelegalioje veisykloje vyriausiasis inspektorius R. Bašinskas.

Inspektorius pabrėžė, kad kol mažyliai buvo pas šeimininką, jiems specialaus žymėjimo mikroschema (čipu) nereikėjo, tačiau parduodant šuniukus (ar dovanojant) juos reikia suženklinti.

„Šiuo atveju vyko neteisėta veikla – šunų veisimas be VMVT tarnybos suteikto veterinarinio patvirtinimo ir įregistravimo. Mes surašėme protokolą, akte įrašėme, kad veisti šunis šiam šeimininkui yra draudžiama, o vasario 17 d. svarstysime jo elgesį ir skirsime nuobaudą“, – aiškino VMVT Marijampolės departamento vyriausiasis inspektorius.

Pasak inspektoriaus, prieglaudos atstovai norėjo išvežti ir dar du kieme šeimininko laikytus šunis, tačiau tam VMVT tarnyba nematė pagrindo.

Vasario 4 d. ta pati prieglauda „Nojus“ paskelbė, kad mažyliai auga ir jaučiasi gerai, jiems buvo sulašintas preparatas, veikiantis išorinius ir vidinius parazitus, o šunelių amžius pasiekė šešias savaites. Pasiteiravus prieglaudos savanorių, koks tolimesnis šių šuniukų likimas, jie sako, kad kol kas tai nėra aišku. Prieglaudos atstovai komentuodami situaciją sakė, jog juos bendradarbiauti šioje situacijoje ir priimti į savo prieglaudą šunelius paprašė organizacija „Lietuva – gyvūnams“, kuri rūpinasi gyvūnų gerove visoje šalyje. Beje, vienai iš šios organizacijos narių pasidalinus „Nojaus“ prieglaudos informacija „Facebook“ apie Šakių rajone paimtus šunelius, komentatoriai nepagailėjo kritikos. Po video medžiaga pasipylė daug neigiamų komentarų: „Kas čia buvo negerai – šuniukai gražūs, pašerti, guli ant šieno, kodėl reikėjo juos paimti?“; „Jeigu blogos sąlygos, kodėl nepaėmė ir tvarte buvusios ožkos?“; „Senyvo amžiaus žmogus prisidūrė prie pensijos, o kažkam dėl to gaila“; „Dabar prieglauda prašo paramos tiems šuneliams išlaikyt“;, „Prieglauda pati parduos šunelius – taip jie užsidirba“; „Organizuota mafija“ ir kt. Organizacijos „Lietuva – gyvūnams“ savanoriai, pamatę tokius neigiamus komentarus, sako, kad Lietuvoje yra žmonių, kurie vis dar nesupranta, jog šuo turi gyventi normaliomis sąlygomis, turi būti prižiūrėtas, o ne „pririštas prie būdos“, kaip vis dar daugelis supranta. Be to, anot savanorių, veisiant šunis reikia laikytis ir daugiau reikalavimų: ne tik tinkamų gyvūnų laikymo sąlygų, bet ir registravimo bei kitų, ką minėjo inspektorius, komentuodamas šitą atvejį. Anot gyvūnų teisių aktyvistų, sutramdyti nelegalius veisėjus padėtų tik priverstinis gyvūnų ženklinimas.

VMVT vyriausiasis inspektorius R. Bašinskas sako, kad jam, kaip inspektoriui, kuris atsakingas už gyvūnų gerovės klausimus, kartkartėmis tenka lankytis Šakiuose. Rudenį jis dalyvavo patikrinime Šakiuose Tulpių gatvėje, kur šunų daugyklą šturmavo taip pat gyvūnų teises ginantys savanoriai, o vėliau ši istorija nuvilnijo per visą šalį. Sausio mėnesį inspektoriui teko lankytis Giedručiuose, kur tarnyba gavo skundą dėl žiauraus elgesio su gyvūnais, o konkrečiau – dėl netinkamo elgesio su avimis. Pasak inspektoriaus, viena iš avių buvo kažkada susižalojusi koją ir šlubavo, todėl šeimininkui teko pašalinti ne tik visus prietaisus, kad daugiau taip neatsitiktų, bet ir kitus per patikrinimą ūkyje rastus pažeidimus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.