Bendruomenės kreipia mintis į ateitį

Lina POŠKEVIČIŪTĖ  

Vasario 19 d. rajono bendruomenių atstovams buvo pristatytos naujienos, kurios aktualios vietos bendruomenėms. Bendruomeniečiai pasidalino, kokiomis nuotaikomis gyvena patys.

Susitikimą inicijavusi Reda Kneizevičienė, Seimo nario Simono Gentvilo patarėja, daugiau kaip 20 metų dalyvaujanti bendruomeniniame Lietuvos gyvenime, pristatė rengiamus įstatymų pakeitimus, kurie yra susiję su nevyriausybinių organizacijų (NVO) veikla. Ji pabrėžė, kad pavasario sesijai bus rengiama Labdaros paramos įstatymo pataisa siekiant biudžetines įstaigas išbraukti iš šio įstatymo paramos gavėjų, tuomet 1,2 proc. nuo Gyventojų pajamų mokesčių (GPM) atitektų NVO sektoriui.
„Dažnai bendruomenėms, vykdančioms projektus, viešieji pirkimai tampa dideliu galvos skausmu. Vienos agentūros, kurios administruoja paramą, tvirtina, kad NVO yra perkančioji, kitos, kad neperkančioji organizacija“, – aiškino R. Kneizevičienė, informavusi, kad bus siekiama įstatymo suvienodinimo.
 
Susitikime dalyvavusi Šakių bendruomenių centrų asociacijos pirmininkė Grina Šnirpūnienė visgi apgailestavo, kad valdžiai nerūpi, kas darosi kaime, ką bendruomenės veikia.

„Seniūnaičiai savivaldos įstatyme turi savo vietą, ten numatyta ir jų funkcijos, ryšiai su valdžia ir kita. O kuriam įstatyme bendruomenės rado savo vietą? Mes blaškomės tarp nevyriausybinių ir bendruomeninių organizacijų įstatymų. Dirbam visuomeninį darbą, bet to įvertinimo žmogui pasigendam. Mes neturim tos vietelės, kur galėtume būti“, – svarstė G. Šnirpūnienė.

„Manau, kad bendruomenė yra mažoji savivaldybė. Tikrai turėtų daugiau į bendruomenes atkreipti dėmesio didžioji, tikroji savivaldybė“, – kalbėjo Lepšių kaimo kraštiečių bendruomenės pirmininkė Ona Baltrušaitienė.

Į diskusiją įsijungęs ilgametis Panovių kaimo bendruomenės centro pirmininkas, savivaldybės tarybos narys Bernardinas Petras Vainius ragino neprarasti entuziazmo.

„Aš nematau kažkokių esminių dalykų, tų, kurių neitų išspręsti rajono savivaldoje kartu. Tiek meras, tiek administracijos direktorius į bendruomenes žiūri gana pozityviai. Svarstydami komitetuose biudžetą, palikom galimybę ir paramai bendruomenių projektams. Aišku, tokio progreso, koks buvo prieš dešimt metų, kai  kūrėsi bendruomenės, ir ankstesnių finansavimo šaltinių nebeliko. Bet gal ir gerai, kad nenuėjom tuo keliu ir neprisikūrė bendruomenės darbo vietų. Kaip būtų reikėję išlaikyti tas darbo vietas per pandemiją?“ – svarstė B. P. Vainius.

Kad bendruomenės žmonės nepamiršti ir per karantiną, pasakojo jau dešimt metų Briedžių bendruomenės centrui vadovaujanti Dalija Černeckienė, anot jos, su žmonėmis dažnai susiskambinama. Ji pasidžiaugė gražiu bendradarbiavimu su seniūnaičiu Sigitu Augustinu Markevičiumi, su kuriuo pasitaria dėl kelių valymo, pasirūpina ir vienišais kaimo žmonės.

Bendruomenių centrų vadovai, ypač tie, kurie neseniai stojo prie bendruomenių vairo, padėkojo ir G. Šnirpūnienei už pagalbą įvairiais klausimais, bendruomenių telkimą. Bendruomenės šiuo metu rengiasi teikti paramos paraiškas jų veiklai finansuoti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.