Ilgai laukę dar palauks?

misko gatveje
Miško gatvės gyventojai raštus savivaldybės administracijai rašo nuo 2017-ųjų, tačiau ir po tiek metų vis dar susirašinėjama, o optimizmo sulaukti tvarkingos gatvės ne per daugiausiai. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Giedručių kaimo Miško gatvės gyventojai jaučiasi nusivylę ir mažų mažiausiai išdurti dar nuo to laiko, kai 2019-aisiais gatvės tvarkymui numatytos lėšos buvo permestos ne tik kitai gatvei, bet ir kitai seniūnijai – Kudirkos Naumiesčiui. Jie nepaliauja rašyti prašymų savivaldybės administracijai su viltimi, kad bus išgirsti, ir kelia retorinius klausimus, ar tikrai netaikomi dvigubi standartai ir visi yra girdimi vienodai.

Gyventojai skaičiuoja, kad raštus, norėdami atkreipti dėmesį į Miško gatvę, savivaldybės administracijai rašo nuo 2017-ųjų. Viltis turėti tvarkingą gatvę su paklotu asfaltu, įrengtu šaligatviu bei apšvietimu buvo sužibusi 2019 m., tačiau greitai ji buvo numarinta, mat lėšos, kurios jau buvo numatytos Miško gatvės asfaltavimui, buvo perkeltos Kudirkos Naumiesčio P. Mašioto gatvės asfaltavimui. Tuomet išsakyti persigalvojimo motyvai – Miško gatvėje, tiksliau, dalyje gatvės nėra reikiamų komunikacijų ir kol jų nebus – asfalto irgi nebus. Tačiau tiek tada, tiek dabar gyventojai laikosi pozicijos, kad buvo suklaidinti ir tarybos nariai, o paskleista informacija neatitiko tikrovės, mat inžineriniai tinklai yra, jų įrengimu rūpinosi patys gyventojai ir jie sako, kad vamzdžiai pakloti tokio diametro, kad prie jų galėtų jungtis ir čia ketinančių kurtis namų valdų savininkai. Šiais ir kitais Miško gatvės tvarkybos klausimais būta ir bendro valdžios atstovų bei Miško gatvės gyventojų susitikimo, tačiau vieniems kitų išgirsti nepavyko, o administracijos pozicija nepasikeitė – gatvė bus asfaltuojama tik tada, kai bus paklotos visos komunikacijos.

Nepadėjo ir gyventojų geranoriškas sprendimas neatlygintinai perleisti didesnes ar mažesnes savo sklypų dalis savivaldybės žinion tam, kad tik pavyktų tinkamai įrengti gatvę, mat esamas gatvės plotis atskirose vietose esą per mažas. Be to, gyventojai klausia, kodėl savivalda dėl inžinerinių klausimų praregėjo tik kalbant apie Miško gatvę ir tik 2019-aisiais.

Jau rašėme, kad UAB „Šakių vandenys“ dėl vandentiekio ir nuotekų šalinimo tinklų, savivaldybės buvo įpareigoti ir parengė techninį projektą, tačiau meras Edgaras Pilypaitis, atsakydamas gyventojams dėl gatvės kapitalinio remonto, patikino, kad šių metų biudžete statybos darbams lėšų nėra numatyta.

„Panašu, kad Šakių rajono savivaldybės administracijos vadovai ir pavaldiniai vadovaujasi liaudišku posakiu „Ilgai laukę, dar palauksit“, o kažkada išsakyti dideli planai bei gražūs pažadai kaip neišsipildė 2019 m., 2020 m., taip neišsipildys ir 2021 metais“, – nusivylimo savivaldybės administracijai bei Seimo nariams skirtame rašte neslepia gyventojai ir prisimena Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjo Arvydo Šlėderio žodžius, jog gatvės remonto darbai galėtų prasidėti dar 2020 m. rudenį, jei ne – tai 2021-aisiais iki Miško gatvės 11-uoju numeriu pažymėto namo esą tikrai bus paklotas asfaltas. Tačiau kaip gyventojams suprasti, kas teisus, o kas teisesnis, kai meras ir administracijos direktorius tikina, jog darbų dalimis niekas nedarys, o visiems bendrai lėšų neužtenka, tačiau skyriaus vedėjas pažadų negaili ir atskiroms gatvių atkarpoms (vienas jų duotas 2020-ųjų liepą „Šakių vandenyse“ vykusio susitikimo metu).

Tad gyventojai kelia retorinius klausimus, ar tikrai administracija netaiko dvejopų standartų, nes keliaudami po rajono kaimelius ir miestelius mato gatves su nauja danga, įrengtais takais ar gatvės apšvietimu ir svarsto, ar išties visur įrengtos komunikacijos.

„Ar tose gatvėse po naujai paklota asfalto danga tikrai įrengtos visų inžinerinių tinklų komunikacijos? O jeigu kokios nors komunikacijos ten ir įrengtos, tai kiek joms metų? Ar tikrai nereikės greitu laiku jų remontuoti dėl jų amžiaus ir griauti naujai paklotos asfalto dangos? Ar bus pakankamas tų inžinerinių tinklų našumas, jei už poros metų šalia esamų vartotojų atsiras nauji? Juk šios priežastys ir lėmė, kad 2019 metais buvo nuspręsta atsisakyti Miško gatvės tvarkymo darbų ir „nueita ūkišku keliu“, investuojant lėšas į projektą, pagal kurį dabar nerandama lėšų suprojektuotų darbų apimtis įgyvendinti. O įgyvendinus parengtą Miško gatvės projektą, inžinerinių tinklų infrastruktūra būtų įrengta penkiolikai namų ūkių, kuriuose gyvenama nuolatos, keturiems naujakuriams bei mažiausiai aštuoniems gyvenamąją paskirtį turintiems sklypams“, – dėstoma rašte ir atkreipiamas dėmesys, kad 2021-ųjų vasarį savivaldybės tarybai buvo pateikta ir keista Vietinės reikšmės kelių priežiūros ir plėtros programa, todėl gyventojai prašo tikslinti šią programą ir visą Miško gatvės investicijų sumą išdėstyti 2021–2023 metų laikotarpiui lygiomis dalimis ir gatvės tvarkymo darbus pradėti dar šįmet.

Mero atsakymas gyventojų optimistiškai nenuteikia.

„Gatvės kapitalinio remonto darbus tikimasi pradėti 2022 m. ir tam tikslui programoje preliminariai yra suplanuotos lėšos, tačiau 2021 m. jokie remonto darbai tikrai neprasidės“, – rašo meras.

Kitaip sakant, ratas sukasi – jei 2021 m. neprasidės darbai, susiję su inžinerinių tinklų paklojimu, tai gyventojai mano, kad 2022 m. meras vėl galės teigti, kad gatvės be inžinerinių tinklų asfaltuoti negalima.

Į gyventojų prašyme iškeltas problemas reaguodama Seimo narė Irena Haase siūlė organizuoti susitikimą, jai šiuo klausimu pritarė ir Seimo narys Giedrius Surplys, tačiau meras atrašė, kad „administracija savo iniciatyva susitikimo su Miško gatvės gyventojais neorganizuos, kadangi visa aktuali informacija ir visos aplinkybės yra visiems žinomos ir suprantamos“.

Tačiau gyventojams taip neatrodo ir neatsakytų klausimų ne vienas ir ne du, o neaiškių aplinkybių dar daugiau. Gyventojai svarsto, kad jų situacijoje galima pritaikyti ir dar vieną žinomą posakį, kad kai nori kažką padaryti, ieškai galimybių, o kai nenori – priežasčių pateisinti neveiklumą. Tik ar taip ir kitos valdžios nebus sulaukta, kai bus vėl kiti pažadai ir kiti planai, parodys laikas.

O štai Kazlų Rūdos savivaldybė džiaugiasi Vyriausybės skirtais 1,42 mln. eurų Kazlų Rūdos–Višakio Rūdos kelio I ir II etapų vykdymui. Apie tai, kad reikėtų drąsiau ir lanksčiau dirbti, labiau bendrauti ir bendradarbiauti su Vyriausybe, dar tarybos posėdžio metu pastabas išsakė opozicija, žėrė priekaištų dėl vadinamųjų „kovidinių pinigų“, kurie, jei būtų norėta įsisavinti, galbūt galėtų būti nukreipti ir Miško gatvės sutvarkymui, ir ne tik...

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.