Mitingo atgarsiai vis dar netyla

mitingas atgarsiai
Gintarė MARTINAITIENĖ
Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Išsekus praėjusį penktadienį vykusio savivaldybės tarybos posėdžio darbotvarkės klausimams, vėl prabilta apie šiuo metu išties aktualią ir ypač socialinėje erdvėje aptarinėjamą sveikatos pertvarką. Nepamirštas ir Šakiuose vykęs mitingas.

Pirmasis, sulaukęs kolegos prašymo paaiškinti, kaip čia yra iš tikrųjų, prabilo meras Edgaras Pilypaitis. Jis darkart pakartojo jau ir anksčiau girdėtą informaciją, kad kol kas dėl pertvarkos yra tik projektiniai paskaičiavimai ir siūlymai, viskas vyksta tik diskusiniame lygmenyje. Be to, jis atkreipė dėmesį, kad pokyčiai vyksta ir kitose, ne tik sveikatos srityje. Kai kurie skaičiukai, sakė jis, taip priremia prie sienos, kad visi pripažįsta, jog tokioj situacijoj nieko nedaryti negalime, bet ką ir kaip daryti, reikalingas glaudus dialogas.

„Šiame etape mes pritartume siūlymui sujungti pirminę priežiūrą, tai yra ambulatorijas, Vaikų ligų skyrių pervesti į dienos stacionarą“, – patikino rajono vadovas, atkreipęs dėmesį, kad iš principo šis skyrius labai panašiai dirba ir dabar.

Be to, akcentavo E. Pilypaitis, jau ne pirmus metus šiame skyriuje suteiktos paslaugos nepadengia išlaidų. Ir nors savivaldybės tarybos sprendimais nuo 2017 m. ligoninei netolygumams dengti pervedama tam tikra suma pinigų, ji niekada nebuvo tokia, kokios reikia iš tikrųjų. Netolygumus dažnai įstaiga priversta dengti pelningų paslaugų sąskaita.

Kalbėdamas apie Chirurgijos skyrių, E. Pilypaitis darkart pabrėžė, kad pozicija nesikeičia: „Esame principiniai nutarę, kad niekada to siūlymo iš steigėjo pusės, kad atsisakome chirurginių paslaugų, nėra ir negali būti.“

Dėl kitų dalykų, kalbėjo meras, reikia mobilizuoti pajėgas ir poreikius, identifikuoti juos ir pateikti būsimam europiniam ir regioniniam finansavimui, kad laiku būtų nupirkta tokia įranga ir priemonės, kokios bus reikalingos išplečiamoms sveikatos priežiūros namuose paslaugoms teikti.

Reaguodamas į po savivaldybės langais vykusį mitingą, meras sakė, kad jam atsirasti nebuvo net pagrindo, o retorika buvo kurstanti bei žeminanti.

Tokios pačios nuomonės ir vicemeras Darius Jakavičius, tikinęs, kad visa priešprieša buvo nukreipta ne tik į rajono vadovą, bet į visą savivaldybės tarybą.

„Mus visus siūlė vyti lauk“, – atkreipė dėmesį vicemeras ir pridūrė, kad organizatoriai už renginio retoriką turėtų prisiimti atsakomybę.

Nors renginio organizatorėmis prisistatė neabejingos mamos, D. Jakavičiaus pastebėjimu, iniciatyva labiau buvo neabejingų vyrų.

„Manau, esame atviri diskusijoms ir galime kalbėtis su neabejingomis mamomis ar tėčiais, bet dalyvauti tokiame renginyje, kur dialogo nereikia, išlaikykim sveiką protą“, – kalbėjo vicemeras.

Vienas iš mitinge dalyvavusių tarybos narių buvo Tomas Skaizgirys, jis tarybos posėdžio metu patikslino, kad dalyvavo kaip tėtis ir galimas Chirurgijos skyriaus pacientas.

„Man šitoj vietoj nerūpi politiniai reikalai“, – teigė jis ir sakė manantis, kad renginyje tarybos nariai turėjo dalyvauti gausiau ir girdėti, ką žmonės kalba.

„Stebime viešąją erdvę ir suprantame, kad pradedame nueiti gerokai per toli, atsiradusios įtampos neduoda jokios teigiamos naudos. Prieiname prie smurto ir patyčių. Prie gero nenuves tokie epitetai“, – kalbėjo T. Skaizgirys, pridūręs, kad nepalaiko renginyje skambėjusių epitetų, bet čia pat, kreipdamasis į kolegas tarybos narius, patikino, jog „čia esantys mažai prisidėjo, kad išliktų reikalingi skyriai, jaukios kaimo mokyklos“.

Jis ragino dėti pastangas, kad komentarai neįžeistų kito žmogaus, turinčio kitą nuomonę, esantį kitokios rasės ar orientacijos, tikėjimo, keliskart pakartojo frazę, kad kaip šauksi, taip atsilieps.

Atrodo, kad darbo dėl atgarsio vis neprarandančio mitingo turės ir policija. Mitingo metu nekart nuskambėjo frazės, kad meras grasino renginio organizatorėms. Tarybos posėdžio metu E. Pilypaitis sakė: „Noriu atsakingai pareikšti, kad nepažįstų šių moterų, neturiu jokių kontaktų, kaip būčiau galėjęs susisiekti ir grasinti. Jeigu turima kitokių žinių, tai turi būti arba parodyta, arba patvirtinta, arba paneigta.“ Todėl jis informavo kreipęsis į policiją ir, jo žiniomis, tyrimas yra pradėtas.

Viešoje erdvėje taip pat buvo galima išvysti vieną kitą pasisakymą, kad mitingo dalyviams tenka varstyti policijos komisariato duris. Kaip žinia, leidimas mitingui išduotas nebuvo, žmonės negalėjo būriuotis į didesnes nei 15-os žmonių grupes. Praėjus porai dienų po mitingo, dalyviai ėmė skelbti informaciją „Facebook“, jog jiems dabar tenka vaikščioti į apklausas policijoje. Šakių rajono policijos komisariato viršininkas Aušrys Kvederevičius patikslino, jog iš tiesų policija yra pradėjusi administracinę teiseną, nes buvo gautas pranešimas iš savivaldybės administracijos, jog prie savivaldybės vyko galimai nelegalus mitingas.

„Tokiu atveju visada pradedama administracinė teisena, vertinamos aplinkybės, aiškinamasi, ar yra pagrindas patraukti asmenis administracinėn atsakomybėn, ar nėra pagrindo pradėti tyrimo. Bet tai įprasta praktika, gavus bet kurį pranešimą“, – patikslino A. Kvederevičius.

Sprendimą, ar bus pradėtas tyrimas, anot viršininko, priims šią bylą tiriantys pareigūnai, o šiuo metu renkama medžiaga. Pareigūnai atlieka tyrimą, ar per mitingą buvo laikomasi tam tikrų taisyklių, pavyzdžiui, atstumų, nesibūriavimo, renkami įrodymai, kas ir kada kokį prašymą dėl mitingo organizavimo pateikė, tikslinamos detalės.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.