Žmonės tikisi ne pažvyruotų, o asfaltuotų kelių

kelio darbai zvirkelis
Lietuvos automobilių kelių direkcija skelbia, kad šiais metais sudarė sutarčių už maždaug 9 mln. eurų beveik 100 km blogiausių valstybinės reikšmės kelių su žvyro danga šalyje remontui.

Remontai atliekami blogiausios būklės valstybinės reikšmės keliuose su žvyro danga, kuriuose jau beveik nėra profiliuojamo žvyro dangos sluoksnio arba jis yra labai plonas, o žvyro pagrindai silpni. Tokiuose keliuose dažniau atsiranda duobių ir nelygumų, o pravažiavus sunkesniam transportui, dažnai danga pralūžta. Tokiais atvejais kelias tampa ypač sunkiai pravažiuojamas. Dažniausiai tai pasireiškia pavasario polaidžio metu, kai minėti keliai susilpnėja dėl įmirkusios kelio konstrukcijos, todėl šiuo metų laiku, norint išvengti kelių gadinimo, turi būti ribojamas sunkiojo transporto eismas. 2021 m. sausio mėnesio duomenimis, Lietuvoje buvo apie 5,8 tūkst. km valstybinės reikšmės kelių su žvyro danga.
 
Prieš porą mėnesių rajono savivaldybės administracijai važinėjant po seniūnijas ir bendraujant su gyventojais, pasigirdo kita nuomonė apie žvyrkelių tvarkymą – žmonės nori ne žvyrkelio, o asfaltuotų kokybiškų kelių. Lukšių seniūnijoje gyventojai taip pat užvertė rajono vadovus klausimais, kada bus asfaltuojamas kelias Lukšiai–Griškabūdis. Esą juo vyksta intensyvus eismas, nes ta 11 km žvyrkelio atkarpa yra intensyviai naudojama dėl to, kad nereiktų važiuoti aplinkui per Šakius. Be to, žvyrkelio kokybė buvo prasta – jame dažnokai išsimuša duobės, atsiranda įgriuvų.  

Šakių krašto vietos veiklos grupės pirmininkas Juozas Dainelis išreiškė nuogąstavimą, kad jeigu žvyrkelis bus pažvyruotas, tai vėliau asfalto nesulauks ilgai... Rajono vadovai gyventojams negalėjo pateikti konkrečių pažadų, nes didžioji dalis žvyrkelių yra ne savivaldybės, o Kelių direkcijos nuosavybėje.

Neseniai darbai minėtame kelyje pradėti.

Lietuvos automobilių kelių direkcija buvo skelbusi konkursą kelio remonto darbams nupirkti, konkursą laimėjo UAB „Alkesta“. Įmonė ir tvarko dvi žvyrkelio atkarpas, kurių ilgis yra po du kilometrus. Čia bus sustiprinta žvyro danga – pilama skalda. AB „Kelių priežiūra“ Šakių padalinio vadovas Vidmantas Diržius sako, jog tie žvyrkelio ruožai, kurie bus sutvarkyti, bus žymiai kokybiškesni, nes ten pilama net 15 cm skaldos sluoksnis. Taip įrengiamas išlyginamasis skaldos pagrindo sluoksnis ir atstatomas viršutinis žvyro dangos dėvimasis sluoksnis. Šie darbai kelio savininkui atsieis per 300 tūkst. eurų.

Į Kelių direkciją prieš kurį laiką kreipėsi ir Panovių krašto gyventojai – jie pageidautų bent vieno išvažiavimo iš šio kaimo asfaltuotu keliu, nes yra keturi keliai, bet visi – žvyrkeliai. Labiausiai gyventojai pageidautų asfalto dangos kelyje Išdagai–Valakbūdis nuo Naudžių kaimo, iki kurio pernai buvo nutiesta 5 km asfalto dangos kelio, be to, šis kelias yra arčiausias į Šakius. Deja, gyventojai iš Kelių direkcijos gavo nedaug žadantį atsakymą – jų kelias yra 13-tas pagal prioritetų sąrašą mūsų rajone laukiančių asfaltavimo žvyrkelių. Teoriškai paskaičiavus pagal dabartinius tempus kelias asfalto galėtų sulaukti po 13 metų. Kelių direkcija kasmet rajone išasfaltuoja po vieną stambesnį objektą. Šiuo metu baigiami asfaltavimo darbai kelyje nuo Kidulių į Bunikių kaimą. Čia šiais metais nutiesta taip pat beveik 5 km asfalto dangos. Tiesa, panoviškiams iš Kelių direkcijos atsiųstame atsakyme suteikiama vilties, kad prioritetai bus peržiūrėti po 2024 m. Situacija dar gali pasikeisti, jeigu būtų sulaukta didesnio finansavimo kelių asfaltavimui.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.