Skyriaus susirinkime – ir partijos aktualijos, ir kritikos strėlės koalicijos partneriams

konservatoriai bal
Skyriaus nariai vienbalsiai nusprendė, kad kituose rinkimuose partijos kandidatas į merus bus dabartinis rajono vadovas Edgaras Pilypaitis. G. Martinaitienės nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Šeštadienį į visuotinį susirinkimą rinkosi Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Šakių skyriaus nariai. Tik pačiam merui, skyriaus pirmininkui Edgarui Pilypaičiui nebalsavus už save, buvo vienbalsiai pritarta jo kandidatūrai ateinančiais metais vyksiančiuose merų rinkimuose. Susitikimo metu apžvelgta politinė situacija, renginio neaplenkė ir bendrapartiečiai svečiai.

Susirinkimas, kaip jau tapę tradicija, prasidėjo sugiedojus „Tautišką giesmę“, tylos minute pagerbti tiek mūsų šalies žuvę Laisvės kovotojai, tiek dabar žiauriame kare krintantys ukrainiečiai. Dar viena šios partijos tradicija, kad susirinkimas pradedamas partiečio Mečislovo Švabo invokacija. Šįkart jis daugiausiai kalbėjo apie Dievo ir žmogaus santykį, savęs suvokimą ir tai, kad žmonija vis labiau tolsta nuo Sutvėrėjo, ragino mąstyti, kodėl gyvename lyg užsitęsusioje Didžiojo penktadienio kančioje.

Skyriaus pirmininko pavaduotojas Algirdas Klimaitis informavo, jog tarybos posėdyje buvo nutarta siūlyti jau „kažkiek apšaudytą, kažkiek sužeistą kandidatą“ į merus – dabartinį rajono vadovą, kurio kandidatūrai pritarė 58 iš 59 susirinkime dalyvavusių narių, nes už save nebalsavo tik E. Pilypaitis tikindamas, kad tai būtų nesolidu. Tačiau jis teigė tikrai negalintis pasakyti, kad eina ir jau viską žino, juolab kad Seimui priėmus Konstitucijos pataisą dėl tiesioginių merų rinkimų jų funkcijos dar tik dėliojamos. Meras teigė, jog atstovauti yra viena, bet kai reikia atliepti žmonių lūkesčius, kurie skirtingi, jau kas kita. Visgi jis sakė, kad ši partija jį užsiaugino, save įvardijo kaip kartais ne visai sukalbamą, nepalenkiamą, bet ne veidmainį ar pataikautoją ir kitokiu būti nežadėjo, nesvarbu, kokie įstatyminiai įgaliojimai būsią.

„Į kompromisą su sąžine neisiu“, – apie vertybines pozicijas kalbėjo E. Pilypaitis ir dėkojo savo komandai, o prisimindamas praėjusį penktadienį vykusį tarybos narių balsavimą „dėl sovietinių balvonų“ jis pripažino – „faktiškai šiame kare esame vieni“.

„Ar ne į lubas atsimušė ir socialdemokratai, nes Blinkevičiūtės gražūs parypavimai iš Briuselio nebeveikia, partijos reitingai nebekyla, dėl to, matyt, tam tikra desperacija, nes reikia būti matomiems, reikia užimti kažkokią poziciją, bet jeigu tai susitapatinimas su balvonais, tai apgailėtina“, – jau vėliau ir apie bendrą politinį lauką bei nuotaikas sakė E. Pilypaitis.

Apskritai susirinkimo metu nekart užsiminta apie koalicijos partnerius socialdemokratus, prognozuota, kad, ko gero, jų kandidatas rinkimuose bus ne kas kitas, o irgi skyriaus pirmininkas, vicemeras Darius Jakavičius. Tiesa, meras svarstė, kaip vertinti vicemero poziciją bei tokius partnerius, kai dar trečiadienį žadama parama vienu iš klausimų, o penktadienį nuomonė kardinaliai pasikeičia, užsiminta, kad galbūt verta tai aptarti net skyriaus taryboje. Pasvarstyta, ir koks bus Mindaugo Basčio vaidmuo rinkimuose, tačiau laikas parodys, kalbėjo E. Pilypaitis, „kiek tos sąsajos gajos, kiek pažadai tikri ir kiek geba apsivalyti nuo buvusių įtakų“.

Viena po kitos ištinkančios krizės ir ekstremalios situacijos (paminėtas ir karas, pabėgėlių krizė, hibridinės atakos, pandemija), kalbėjo meras, tampa naująja mūsų realybe ir akivaizdu, kad joje dar turėsime gyventi.

„Aiškiai pamatome, kas yra lyderiai, gebantys telkti ir įkvėpti visuomenę, o kas inertiški, savitikslio kapitalo lipdytojai, kas imasi veiksmų ir tikrų pokyčių, o kas tampa bejėgiai, vos situacija ima nebetilpti į įvairių aprašų rėmus“, – teigė E. Pilypaitis, apžvelgęs ir rajone vykstančius darbus, įgyvendinamus projektus bei vylęsis, kad likę paskutinieji kadencijos metai netaps neefektyviais, pigaus turinio ir trumpalaikio rezultato prasme siūlymais.

Seimo narė Irena Haase pripažino, kad TS-LKD į valdžią išrenkama tuo metu, kai šalį užpuola krizės ir jas reikia pažaboti, likviduoti, tad ji nemano, kad bus lengva ir ateityje.

„Bus visaip“, – sakė ji ir gyrė dabar dirbančią administracijos komandą.

Svečiuose viešėjęs partijos vykdomasis sekretorius Martynas Prievelis kalbėjo apie gana neblogus reitingus, gana palankų nacionalinį foną ir palankias tendencijas. O rinkimai Šakiuose, anot svečio, bus tikrai partijos prioritetų viršūnėje, ragino tam mesti kuo didesnes pajėgas. Tai paliudijo ir jo kolega Vykintas Vaitkevičius, patikinęs, kad partijos rinkimų mašina jau užkurta, ieškoma geriausių, stipriausių ir galinčių laimėti kandidatų. Visgi, jo nuomone, rinkimai didmiesčiuose ir tokiuose miestuose kaip Šakiai skiriasi, čia ramiau. O štai ypač didesniuose miestuose vykstančią kovą stebėti bus išties įdomu.

Ne vienas iš svečių palietė ir Ukrainos temą, I. Haase pasidžiaugė, kad Seimas priėmė rezoliuciją ir pasmerkė Rusiją bei jai padedančią Baltarusiją, tęsiamą karinę agresiją, įvykdytus ir tebevykdomus karo nusikaltimus. Priimtais dokumentais, aiškino Seimo narė, siekiama karo veiksmus laikyti genocidu, raginama tarptautinę bendruomenę dar labiau palaikyti karo kamuojamą šalį, o Jungtinių Tautų Organizaciją imtis veiksmų ir užtikrinti neskraidymo zoną virš Ukrainos ir pan. Imtasi ir siūlymo drausti Georgijaus juostos ir „Z“, „V“ simbolių demonstravimą.

M. Prievelis tikino, kad infliacinį spaudimą reikėtų vadinti tikraisiais vardais, nes „susiduriame su Putino infliacija“, tačiau pasidžiaugė, kad esame pavyzdys daugeliui, nes esame pirmoji šalis Europos Sąjungoje be rusiškų dujų. Nuskambėjo raginimai nenustoti remti Ukrainos, išlikti vieningiems.

Susirinkimo metu sudainuota „Ilgiausių metų“ A. Klimaičiui, kuris prieš dieną šventė savo gimtadienį, sveikinimai skriejo ir naujiems partijos nariams – Jūratei Kairaitienei ir Antanui Mačiuliui.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.