Naujasis Plokščių seniūnas: „Viskas priklauso nuo tavo ūkiško požiūrio“

bendoraitis danas
Prie Plokščių seniūnijos vairo stojęs Danas Bendoraitis  įsitikinęs, kad seniūnas – didelio ūkio šeimininkas. Jo noras turėti gražias ir tvarkingas viešąsias erdves. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Liepos 18 d. Plokščių seniūno pareigas pradėjęs eiti Danas Bendoraitis, susitikus pokalbiui, tvirtino, kad pirmieji darbai buvo pažintis su seniūnija bei jos žmonėmis. Naujasis seniūnas atskleidė turįs viziją-tikslą – įrengti automobilių stovėjimo aikštelę prie gausiai turistų lankomos Vaiguvos upės-gatvės.

Plokščių seniūnei Laimutei Miliūnienei palikus pareigas, prie šios seniūnijos vairo stojo šakiškis D. Bendoraitis. Pokalbio pradžioje D. Bendoraitis neslepia susikrovęs įvairių darbo patirčių bagažą: daugiau kaip 13 metų jis dirbo policijos, vėliau penkerius metus – pasienio pareigūnu. Neslepia, kad teko ragauti ir mokytojo bei aplinkosaugininko duonos.

„Pirmieji mano darbai buvo pažintis su seniūnijos teritorija. Nesu vietinis, netgi visų seniūnijos ribų nežinau. Be abejo, ir pažintis su žmonėmis. Kas į seniūniją ateina, pats nuvažiuoju susipažinti. Jau lankiausi visose trijose žemės ūkio bendrovėse. Jų vadovus iš anksčiau pažinojau. Kol kas pradžia, visi geranoriškai priima. Kaip bus toliau, matysim“, – sako naujasis Plokščių seniūnas.

Kodėl nusprendė dalyvauti Plokščių seniūnijos seniūno konkurse? D. Bendoraitis atvirauja, kad pastaruosius metus tiesiog ieškojo darbo. Neslepia, dalyvavo ne viename konkurse, taip pat ir į Gelgaudiškio seniūnus.

„Be abejo, siekdamas seniūno pareigų gerai apsvarsčiau, kas pačiam būtų arčiau prie širdies, kur jaučiuosi galįs kažką nuveikti, kur mano kompetencijos galėtų pasitarnauti. Tikiuosi, čia pasibūti“, – šypsosi pašnekovas.

„Manau, kad seniūno darbas – kaip tvarkytis nuosavame ūkyje. Tik seniūnija – gerokai didesnis ūkis. Tiesiog esi to ūkio šeimininkas. Ir viskas priklauso nuo tavo ūkiško požiūrio: kaip tu tvarkaisi, kaip biudžetą planuoji, skirstai. Viskas kaip namuose, tik seniūnija – su daug žmonių, su kuriais reikia bendrauti. Be to, vienas seniūnas visko nepadarys. Kartu dirbant galima daug nuveikti“, – įsitikinęs D. Bendoraitis.

Jis priduria, kad tęs buvusios seniūnės pradėtus darbus ir idėjas.

„Atvažiavęs čia dirbti pamačiau, kad tai puikus, prižiūrimas miestelis. Tikrai ateinu ne griauti, kas yra sukurta gero, kardinaliai kažką pakeisti, o tęsti, kurti. Be abejo, tvarkytinų vietų yra, kaip ir visur. Yra nemažai žvyrkelių, o lietinga vasarėlė yra pridariusi bėdų – atsirado daug duobių“, – sako seniūnas.

Jis atskleidžia turįs viziją-tikslą – įrengti automobilių stovėjimo aikštelę prie gausiai turistų lankomos Vaiguvos upės-gatvės.

„Kol kas labai sudėtinga su jos įgyvendinimu. Kadangi yra privati žmogaus žemė, norint įrengti automobilių stovėjimo aikštelę, manau, reikės tartis ir ieškoti sprendimo“, – mano seniūnijos vadovas.

Plokščių seniūnijoje – 733 gyventojai. Seniūnija suskirstyta į Kubilių, Plokščių ir Voniškių seniūnaitijas.  

„Manau, privalumas šios seniūnijos yra tai, kad yra trys didelės žemės ūkio bendrovės ir kaimo žmonės turi darbą“, – seniūnijos privalumus vardija pašnekovas.

D. Bendoraitis atvirauja, kad gyvenime daro taip, kaip liepia jo sąžinė, širdis.

„Aš domiuosi viskuo, ir politika taip pat. Visgi manau, kaip valstybės tarnautojui vienas iš principų yra politinis neutralumas. Manau, kad darbo su politika nereikėtų painioti, – tikina naujasis seniūnas. – Be abejo, savo nuomonę turėti reikia. Ją išsakyti –  irgi reikėtų. Bet, manau, svarbiausia yra išklausyti kito nuomonę.“

Tokias mintis išsako seniūnas neatsitiktinai, mat į jį jau kreipėsi ir seniūnijos gyventojai dėl konflikto, iškilusio tarp kaimynų.

„Šiame darbe išklausyti gyventojų nuomonių teks nemažai. Visada stengsiuosi atsiliepti į gyventojų prašymus. Ne viską galima skubiai išspręsti ir visiems iškart padėti, todėl seniūnas gali patarti, nukreipti žmogų į kompetentingas institucijas“, – sako D. Bendoraitis.

Anot seniūno, seniūnijos kolektyvas nėra didelis. Supranta, kad su keliais darbininkais teks prižiūrėti nemažai viešųjų erdvių, taip pat ir panemunę. Pasiteiravus, galbūt Nemuno upę reiktų tinkamai išnaudoti, D. Bendoraitis įsitikinęs, kad Nemunas nėra labai žmonių pageidautina vieta poilsiui, labiau pamėgta žvejų. Jis atskleidžia, kad ir pats mėgsta žvejoti. Kitas pomėgis – knygos. D. Bendoraitis prisipažįsta , kad įsimintiniausia perskaityta knyga – Ben Elton romanas „Du broliai“.

O kas sudėtingiausia sėdus į seniūno kėdę?

„Be abejo, ateini į naują sferą. Daug yra dalykų, kurių nežinai. Yra paprastas būdas – klausti. Tarybos posėdžio metu susipažinau su kai kuriais kolegomis. Neabejoju, kad prireiks ir jų patarimų ar pagalbos, – sako pašnekovas. – Ateidamas į šias pareigas šiek tiek nerimavau – o kaip priims žmonės...“

Jo nuomone, galbūt geriau, kai įstaigos vadovu tampa žmogus iš pašalės, tuomet vadovo nesaisto jokie ryšiai, asmeniškumai ir pan.

Teiraujamės, ko palinkėtų sau ir ar nesigaili tokio pasirinkimo?

„Sau palinkėčiau – kantrybės. Šiandien dėl tokio pasirinkimo nesigaliu. Puikus kolektyvas, puikūs aplinkui žmonės. Kaip bus rytoj – nežinau“, – šypsosi seniūnas.

Pokalbio pabaigoje naujasis seniūnas kviečia į Plokščių miestelio šventę, kuri vyks rugpjūčio 6 d., bei Porciunkulės atlaidus, sako – švenčių metu bus ir artimesnė jo pažintis su seniūnijos žmonėmis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.