Rajono kampeliuose snūduriavusį jaunimą išbudino mobiliojo darbo komandos

jaunimas ruosiasi
Šilgalių jaunimas pluša gražindamas Slavikų buvusių kultūros namų salę – čia jie nusprendė organizuoti išleistuvių šokius ir surengti šventę ne tik sau, bet ir visiems smagiai praleisti vakarą norintiems Šakių rajono jaunuoliams. Šakių AJC nuotr.


Agnė KEREIŠIŪTĖ

Kai 2019 m. buvo žengti pirmieji žingsniai  įgyvendinant projektą „Mobilusis darbas su jaunimu“, šio veiklos buvo vykdomos tik Griškabūdyje. Bėgant laikui projektas augo – dabar mobiliosios komandos vyksta net į šešias rajono seniūnijas, išsiplėtė ir pačių darbuotojų ratas. Šiandien jie sako, kad per trejus veiklos metus susikaupė ne tik gausybė kartu su jaunimu įgyvendintų idėjų, nudirbtų darbų, bet ir užsimezgė graži draugystė su seniūnijų administracijomis bei bendruomenių centrais – vietinis jaunimas pasijuto mylimas, svarbus ir įvertintas.

„Labai smagu, nes žinia jau sklinda, vis daugiau žmonių žino, kas tas mobilusis darbas“, – sako Šakių atviro jaunimo centro darbuotoja Judita Ambrasienė, kaip pavyzdį pateikdama Kiduliuose nutikusį nuotykį – užsukusi į degalinę pakabinti į susitikimus su mobiliąja komanda kviečiančio plakato, iš kasininkės ji sulaukė klausiamo žvilgsnio, tačiau, nespėjus tarti nė žodžio, situaciją puolė aiškinti čia buvęs klientas, pareiškęs, jog tai labai šaunūs užsiėmimai, į kuriuos su dideliu malonumu keliauja jo vaikai.

J. Ambrasienė džiaugiasi, jog į  vykdomą veiklą dėmesį atkreipė ir rajono savivaldybė, šiais metais skyrusi 16 tūkst. eurų finansavimą, suteikusį galimybę sudaryti antrą mobiliąją komandą – prie iki tol besidarbavusių Zitos Jakaitienės ir Sandros Pavalkės prisijungė Jolita Puskunigienė ir Kristina Damijonaitienė. Naujosios darbuotojos pradėjo važinėti į  Žvirgždaičius, Barzdus ir Sintautus. Anot J. Ambrasienės, prieš tai projektas buvo vykdomas tik Jaunimo reikalų agentūros skiriamomis lėšomis, buvo lankomas Kudirkos Naumiesčio, Kidulių ir Šilgalių (Slavikų sen.) jaunimas.

Pasak darbuotojų, projektui startuojant naujose vietovėse, dideliu iššūkiu tampa jaunimo pritraukimas. Tam į pagalbą jos pasitelkia vietines pajėgas – socialinius darbuotojus, bendruomenių centrų atstovus, kurie jaunimą drąsina ir ragina atvykti į pirmuosius susitikimus. Vėliau viskas įsivažiuoja savaime – anot J. Ambrasienės, kartą per savaitę vykstančiuose susitikimuose vidutiniškai lankosi po 10 jaunuolių.

Na, o planuojant veiklas, išmonės netrūksta nei darbuotojoms, nei pačiam jaunimui – susitikimų metu  žiūrimi filmai, žaidžiami stalo žaidimai, tvarkoma aplinka, traukiama į žygius, kalbamasi, diskutuojama, įgyvendinamos jaunuolių iniciatyvos, kuriomis darbuotojos itin džiaugiasi bei didžiuojasi.

„Vieną dieną žygiavome iš Šilgalių į Slavikus, ten vaikai pamatė šašlykinę ir  užsinorėjo tokią pas save pasidaryti – iš karto tapo aišku, ką per kitą susitikimą veiksime. Jie patys su karučiu atsivežė akmenų, maišė, betonavo. Šiemet keli vaikai iš Šilgalių grupelės baigia mokyklą, tai norėjo ne tik sau, bet ir kitiems šventę padaryti. Jiems gimė idėja Slavikuose suorganizuoti šokius – važiavo, remontavo Slavikų salę, keitė grindų dangą, dekoracijas darėsi. Pagalvojo, kad būtų smagu pasikviesti muzikos grupę, tam rinko lėšas. Jie nori, kad jų kaimelyje atsirastų kas nors naujo, ir stengiasi dėl to“, – pasakoja Z. Jakaitienė.

Visgi, anot darbuotojų, kiekvienos lankomos seniūnijos jaunimas yra labai skirtingas, dinamiškas, tad  ir darbas reikalauja prisitaikymo bei suvokimo, jog ne visuomet viskas vyks pagal planą.

„Yra seniūnijų, kuriose sunkiau rasti kontaktą, yra ir tokių, kur tik galvok, ką daryti, nes to molio, iš kurio galima ką nors numinkyti, – be galo daug. Būna ir tokių dienų, kai niekas neateina – atvažiuoja komanda ir tuščia būna, nieko neranda“, –  pasakoja J. Ambrasienė.

Pašnekovės teigimu, projekto nebūtų įmanoma įgyvendinti be vietinių seniūnų ir seniūnaičių palaikymo, kurie ne tik suteikia patalpas, rūpinasi jų šildymu žiemą, bet ir noriai priima jaunimo idėjas, padeda jas realizuoti.

„Vaikai susiduria su seniūnijos administracija ir pamato, kad tie seniūnai nėra kažkur toli, jie tiesiog žmonės, nori padėti ir prisidėti. Slavikų seniūno Valdo Dumčiaus palaikymas yra nerealus – Šilgalių jaunimas per seniūno gimtadienį net sveikinimų filmuką siuntė, liepukų priskynę nunešė, nes sirgo jis tuo metu. Kiduliuose organizavome sporto šventę, labai daug padėjo seniūnė Renata Švelnytė –  ji ateidavo į mūsų susirinkimus, tardavosi su jaunimu. Žvirgždaičiuose seniūnė Giedrė Snudaitienė taip pat labai įsilieja į veiklas, jei renginį organizuojame, tai visuomet dalyvauja. Įvairiose veiklose, ypač sprendžiant transporto klausimus, tikrai reikia pagalbos. Toks seniūnų požiūris vaikus motyvuoja – jie stengiasi dėl savo krašto, o juos pastebi, įvertina“, – džiaugiasi J. Ambrasienė.

Gerosios patirtys uždega noru veiklą plėsti. Nors tam erdvės apstu, tačiau galimybes varžo riboti finansai.

„Gelgaudiškyje yra Atvira jaunimo erdvė, Šakiuose yra Atviras jaunimo centras, dar šešiose seniūnijose lankosi mobilusis darbas, bet rajone iš viso turime 14 seniūnijų, tad yra kur augti. Manau, kad daugiausia dėmesio reikia skirti toms vietovėms, kurios labiausiai nutolusios nuo miesto, jose praktiškai nėra jokio užimtumo“, – sako Šakių atviro jaunimo centro darbuotoja, pridurdama, kad projektas „Mobilusis darbas su jaunimu“ yra priklausomas nuo Jaunimo reikalų agentūros ir Šakių rajono savivaldybės skiriamų lėšų, tad, ar veiklos plėsis, ar  siaurės, lemia šios institucijos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.