Darbą oficialiai pradėjusi naujoji taryba ir meras nusiteikę statyti, o ne griauti

taryba nauja
Gerbti Konstituciją ir sąžiningai dirbti prisiekė 25 tarybos nariai ir išrinktasis meras Raimondas Januševičius. Taryboje dirbs aštuoni „valstiečiai“ ir tiek pat socialdemokratų, septynis mandatus turi konservatoriai, po vieną – Regionų partija ir komitetas „Už vieningus zanavykus“. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Balandžio 26-ąją į pirmąjį posėdį rinkosi 2023–2027 m. savivaldybės kadencijos taryba. Gerbti Konstituciją ir sąžiningai dirbti prisiekė 25 tarybos nariai ir išrinktasis meras Raimondas Januševičius, kuris, pasikeitus įstatymui, nebus tarybos narys. Naujai iškeptai valdžiai teks dirbti pagal naująjį Vietos savivaldos įstatymą, tad neneigia, kad iššūkių bus. Meras visus kvietė konstruktyviai diskusijai ir racionaliam darbui, o už palaikymą dėkojo žmonai Itanai.
 
Prisiekė ir žadėjo teisingus sprendimus

Į iškilmingą tarybos posėdį rinkosi ne tik išrinktasis meras, tarybos nariai, bet ir buvę rajono vadovai, dvasininkai, seniūnai, verslo atstovai, įstaigų vadovai, policijos ir priešgaisrinės tarnybos atstovai ir daugelis kitų. Visiems susirinkusiems net neužteko sėdimų vietų, tad posėdį kai kurie svečiai stebėjo stovėdami.

urbonas janusevicius
Išrinktajam merui Raimondui Januševičiui regalijas iškilmingai uždėjo pirmasis rajono valdytojas Juozas Urbonas (kairėje). D. Pavalkio nuotr.

Pirmąją posėdžio dalį vedė Šakių rinkimų komisijos pirmininkė Felicita Totoraitienė, išrinktus 25 tarybos narius abėcėlės tvarka kvietusi priesaikai. Tarybos nariai, padėję ranką ant Konstitucijos, prisiekė gerbti ir vykdyti Konstituciją ir įstatymus, sąžiningai ir garbingai atlikti savo pareigas ir susilaikyti nuo veiksmų, pažeidžiančių savivaldybės gyventojų teises ir viešuosius interesus. Kiekvienas individualiai galėjo rinktis priesaikos tekstą su žodžiais „Tepadeda man Dievas“ arba priesaiką baigti be jų. Trys tarybos nariai – Ričardas Lekavičius, Romas Pukinskas ir Ilona Šeflerienė – šių žodžių neminėjo. Paskutinis prisiekė išrinktasis meras, po priesaikos R. Januševičiui mero regalijas uždėjo pirmasis rajono valdytojas Juozas Urbonas. Jis merui ir tarybai linkėjo politinės brandos ir pabrėžė, kad rinkėjų lūkesčiai niekada nemažėja, o kylantys sunkumai, kad ir kokie jie bebūtų, nėra prielaida nevykdyti pažadų ar nepateisinti lūkesčių.

„Šiandien šventė, rytoj darbas“, – sakė jis.

Į tribūną sveikinimo žodžiui stojęs Vyriausybės atstovas Andrius Cechanavičius pasisakymą pradėjo nuo padėkos buvusiai valdžiai, mat, jo nuomone, praėjusi kadencija nepriklausomos Lietuvos istorijoje buvo viena sunkiausių – kilo pandemija, prasidėjo karas Ukrainoje. Išrinktajai valdžiai jis linkėjo teisingų sprendimų ir atkreipė dėmesį, kad merui, pasikeitus įstatymui, prisideda labai daug pareigų, jis tampa institucijos vadovu, tad linkėjo suformuoti gerą, dirbti padėsiančią komandą. Savivaldybės tarybą su nauju startu ir išrinktąjį merą su naujomis pareigomis sveikino ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

„Būtų labai gerai, jeigu jūsų visų partija vadintųsi Šakių rajonas ir dirbkite tai partijai visi“, – linkėjo LVŽS lyderis, po kurio į tribūną stojo ir kiti sveikintojai, netrūko linkėjimų sklandžiai dirbti, bendradarbiauti, palaimingų dienų, vienybės ir ramybės, kurios taip reikia visam pasauliui, linkėjo Šakių parapijos klebonas Vytautas Antanas Matusevičius.

„Linkime, kad regalijos nepradėtų spausti nuo neapykantos, arogancijos, nepasitenkinimo. Kad jos kaip tik liudytų meilę, pagarbą kiekvienam rajono žmogui, nesvarbu, kokiam sluoksniui jis priklauso. Meras turi būti visų meras“, – LVŽS frakcijos vardu linkėjo Ilona Šeflerienė.

Išklausęs sveikinimų į tribūną stojo naujasis rajono meras, pripažinęs, kad tardamas priesaikos žodžius ir priimdamas mero regalijas jis jaučia didžiulę atsakomybę pateisinti rinkėjų suteiktą pasitikėjimą tiesioginiuose rinkimuose. Jis sakė sieksiantis, kad kiekvienas žmogus jaustųsi saugus ir gerbiamas, ragino daugiau bendradarbiauti ir bendrauti su gyventojais, administracijos darbuotojus kvietė racionaliam darbui.

„Ne deklaracijomis, o darbais ir poelgiais, pagalba ir dėmesiu žmogui, šeimai apibrėšime teisingus ir labai svarbius sprendimus, kad kraštas gražėtų ir klestėtų“, – kalbėjo meras ir už palaikymą dėkojo šeimai, gėlių puokštę įteikė žmonai Itanai.

koalicija pasirasymas
Daugumos koalicinis susitarimas buvo pasirašytas dar po pirmojo rinkimo turo, o prieš iškilmingą tarybos posėdį parašai sudėti ir ant daugumos veiklos programos. Socialdemokratai ir jų lyderis Darius Jakavičius (kairėje) viliasi būti lygiaverčiais partneriais, to esą su konservatoriais nebuvo. D. Pavalkio nuotr.

Suformuotos keturios frakcijos, pasirašytas daugumos susitarimas

Paskelbiama 20 min. pertrauka, jos metu prie mero nusidriekia sveikintojų eilė. Po pertraukos prasideda darbinė posėdžio dalis ir pirmieji formalūs darbai. Pirmasis apie suformuotą septynių narių frakciją praneša Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderis, frakcijos seniūnas ir buvęs meras Edgaras Pilypaitis. Jis paskelbia, kad TS-LKD šioje kadencijoje dirbs opozicijoje, o opozicijos lyderis bus būtent jis.

„Veikdami kaip savivaldybės opozicija vadovausimės šiomis veiklos kryptimis: savivaldybės valdymo skaidrumas, viešumas ir atsakomybė, sprendimų priėmimas, pagrindžiant juos tvariais finansavimo šaltiniais, dėmesys savivaldybės strateginio 2023–2025 m. plano priemonių vykdymui, gyventojų įtraukimas į sprendimų priėmimą, atstovavimas viešajam interesui ir atskaitomybė, bendradarbiavimas su valstybės institucijomis, nevyriausybinėmis organizacijomis ir užsienio savivaldybėmis“, – su veiklos kryptimis supažindino opozicijos lyderis ir iškart į Kontrolės komiteto pirmininkus delegavo Artūrą Varankevičių, į Etikos komisijos pirmininkės pareigas siūlė Rasitos Grincevičienės kandidatūrą, Antikorupcijos komisijos pirmininku siūlė Dainių Grincevičių. Minėtos pozicijos pagal įstatymą ir priklauso opozicijai. Be to, E. Pilypaitis perskaitė frakcijos siūlymą dėl jo delegavimo į Marijampolės plėtros regiono kolegiją, nes, frakcijos manymu, „būtų tikslinga išnaudoti šio tarybos nario sukauptą kompetenciją vadovaujant šiai tarybai praėjusioje kadencijoje“. Taip pat TS-LKD frakcija jį nariu siūlė deleguoti į Savivaldybių asociacijos narių atstovų suvažiavimą.

Apie suformuotas frakcijas ir darbą daugumoje praneša ir LVŽS (seniūnas Tomas Skaizgirys), bei socialdemokratai (seniūnė Raminta Jakelaitienė). Socialdemokratų lyderis Darius Jakavičius primena, kad daugumos koalicinis susitarimas buvo pasirašytas po pirmojo rinkimų turo, kovo 8 d. Kiek daugiau nei pusvalandį prieš iškilmingą posėdį „valstiečių“ ir socialdemokratų frakcijų nariai parašus sudėjo ir ant tarybos daugumos veiklos programos, kuri, kaip joje rašoma, pasirašyta suderinus partijų programines nuostatas bei siekiant bendro tikslo kartu dirbti rajono gyventojų labui.

„Mūsų pamatinė filosofija – statyti, o ne griauti“, – rašoma programoje, kuri pagal skirtingas sritis suguldyta į keturis lapus.

izganaitis peleckis
Pasirašant tarybos daugumos veiklos programą prie stalo sėdėjo ir būsimas administracijos direktorius Vytautas Ižganaitis (kairėje), ir antrasis vicemeras Egidijus Peleckis. D. Pavalkio nuotr.

Beje, paliekant tarybos posėdį ir nusikeliant būtent į rytinį programos pasirašymą, šiuo žingsniu džiaugėsi abiejų partijų lyderiai. R. Januševičius sutiko, kad pradžia nebus lengva, bet jeigu tarp koalicijos partnerių bus toks sutarimas, koks yra dabar, jis vylėsi ne tik ketverių sėkmingų šios kadencijos metų, bet ir dar daugiau.

„Turime pasitikėjimą ir turime pateisinti lūkesčius <...>. Nesame genijai, nesu ir aš. Be jūsų patarimo, papeikimo ar pasakymo, gal ne ten sudedate prioritetus, gal ne taip pasielgėte, nieko nebus. Kalbamės. Visada į protingą, argumentuotą kompromisą pasirengęs eiti“, – koalicijos partneriams kalbėjo R. Januševičius ir ragino kartais prilaikyti arklius, elgtis apgalvotai ir kitiems nesuteikti progų juos špilkuoti.

Darbo patirties savivaldybės administracijoje turintis Bernardinas Petras Vainius darbus pradėti siūlė nuo inventorizacijos ir susižiūrėjimo, kas yra kas. Nors tarybos posėdžio metu viešai nepristatytos jokios konkrečios kandidatūros pareigoms užimti, pasirašius tarybos daugumos veiklos programą D. Jakavičius pasidžiaugė, kad už stalo sėdi naujasis administracijos direktorius Vytautas Ižganaitis („valstiečių“ kandidatas). Kaip žinia, abu vicemerai bus socialdemokratai, tad, be D. Jakavičiaus, dar vienu mero pavaduotoju turėtų tapti dabar jau buvęs „Varpo“ mokyklos direktoriaus pavaduotojas Egidijus Peleckis. Jis socialdemokratų sąraše rinkimuose buvo įrašytas 21-uoju numeriu.

Įvardytos ir dar dvi R. Januševičiaus dešiniosios rankos – mero padėjėjos pareigas turėtų eiti „valstiečio“ Tomo Skaizgirio sutuoktinė Vaida Skaizgirienė, kuri daugiau dirbs su komunikacija, o teisiniais klausimais patarėjos pareigas eis buvusi Gelgaudiškio darželio vadovė Vilma Vidrienė. Ji iš darbo pasiprašė būti atleista 2019m. vasarį, o pagrindine tokio sprendimo priežastimi tada įvardijo tuometinio mero E. Pilypaičio susidorojimą su ja.

januseviciaus patarejos
Raimondo Januševičiaus komandoje dirbs ir patarėja bei padėjėja. Šias pareigas užims Vilma Vidrienė (kairėje) ir Vaida Skaizgirienė. D. Pavalkio nuotr.

Vieningai patvirtinami tik komitetai

Tačiau grįžkime į tarybos posėdį. Pradėjus darbą vienbalsiai patvirtinamos komitetų sudėtys. Pagal skaičių didžiausiame Finansų ir rajono plėtros komitete dirbs konservatoriai R. Grincevičienė ir E. Pilypaitis, „valstiečiai“ Ramūnas Kaunas ir Mantas Puskunigis, socialdemokratai R. Jakelaitienė ir Aušrelė Pukinskienė bei jokiai frakcijai nepriklausantis, su Regionų partija į tarybą išrinktas R. Lekavičius. Sveikatos ir socialinių reikalų komitetui priklausys konservatoriai Vaidas Balčiūnas ir Gerda Dobrovolskytė, socialdemokratai Rimgaudas Juozas Lebedžinskas ir Aušra Jakavičienė bei „valstiečiai“ T. Skaizgirys ir I. Šeflerienė. Švietimo, kultūros ir sporto komitete darbuosis „valstiečiai“ Jonas Bakas ir Irma Bartkutė, socialdemokratai D. Jakavičius ir B. P. Vainius bei su politiniu komitetu „Vieningi zanavykai“ į tarybą išrinkta ir jokiai frakcijai savęs nepriskyrusi tarybos narė R. Rauktienė. Ūkio ir verslo komitetui priklausys socialdemokratai Martinas Eimutis ir R. Pukinskas, konservatoriai D. Grincevičius ir A. Varankevičius bei „valstiečiai“ Giedrius Pulokas ir Valdas Stankūnas.

Daugiau diskusijų kilo dėl papildomo klausimo, kuriuo buvo prašoma nustatyti penkių mero politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojų skaičių. E. Pilypaitis siūlė kompromisinį trijų pareigybių skaičių, nes pasigedo konkretesnių paskaičiavimų ir sakė, kad biudžete nėra paskaičiuotas algų padidėjimas šiems darbuotojams. Be to, jis priminė žadėjęs, kad valdymo aparatas nesipūs ir siūlymą įvardijo neatsakingu, nors D. Jakavičius replikavo esą neatsakinga buvo šio klausimo netraukti į ankstesnės tarybos posėdžio darbotvarkę. R. Grincevičienė nustebo, kad įrašyta ir tarybos posėdžio sekretoriaus pareigybė, nors šį darbą atlieka Inga Kanapeckienė, kovą posėdžiavusios tarybos buvo priimtas struktūros pakeitimas numatant jame Tarybos veiklos administravimo skyrių, kuris padėtų savivaldybės tarybai ir merui įgyvendinti įstatymo nuostatas.

„Ar bus priimtas naujas žmogus? Kokios jo funkcijos ir pareigos?“ – apie tarybos sekretoriaus pareigybę klausė R. Grincevičienė.

R. Januševičius trečiadienį keliskart pabrėžė esą I. Kanapeckienė turi didžiulį darbo krūvį, tad galbūt galima suprasti, kad ji sulauks pastiprinimo, bet konkrečiai atsakyta nebuvo. Po R. Rauktienės prašymo, tai kokios gi tos penkios pareigybės, meras įvardijo, kad du vicemerai, patarėjas ir padėjėjas (kuriuos įvardijo pasirašius tarybos daugumos veiklos programą) bei minėta tarybos sekretorės pareigybė. Įsiterpęs Vyriausybės atstovas aiškino, kad nieko blogo, jei tvirtinamas maksimalus pareigybių skaičius, galbūt jos visos nebus užimtos. Tad 17 balsavus už, vienam susilaikius ir opozicijai balsavus prieš, pareigybių skaičius buvo patvirtintas.

Jau šiandien meras suplanavęs susitikti su visomis frakcijomis ir frakcijoms nepriklausančiais tarybos nariais, o artimiausias posėdis, kuriame turėtų būti tvirtinami vicemerai bei administracijos direktorius, suplanuotas gegužės 5 d.

Tylus protestas

Beje, valandą prieš iškilmingą naujosios kadencijos tarybos posėdį meninę-politinę akciją „Kada bapkės už Veršius?“ alėjoje prieš savivaldybę surengė Laisvės partijos Šakių skyriaus lyderis Mantas Aleksa. Šešiuose molbertuose jis kabino plačiai nuskambėjusias galimo balsų pirkimo skandalo frazes, ištartas, vėlgi galimai, nes tyrimas tebevyksta, Vaido Zimnicko. Cituojamas Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymas ir primenamas R. Januševičiaus atleidimas iš kultūros centro vadovo pareigų bei klausiama, ar supainiojęs interesus jis, nepraėjus trejiems metams nuo atleidimo, tikrai galėjo kelti savo kandidatūrą į merus.

„Tai protesto forma be triukšmų, žmonių, giljotinų, mėšlų. Tikslas parodyti, kad žmonės stebi, mato, kas vyksta, ir yra už sąžiningus rinkimus“, – apie sumanymo prasmę kalbėjo M. Aleksa.

aleksa protestas
Meninę-politinę akciją „Kada bapkės už Veršius?“ alėjoje surengęs Laisvės partijos Šakių skyriaus lyderis Mantas Aleksa sakė, kad tikslas parodyti, jog žmonės mato ir stebi, kas vyksta, ir yra už sąžiningus rinkimus.  D. Pavalkio nuotr.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.