Kol vieni ryžtingai inicijuoja sutarties nutraukimą, kiti baiminasi pasekmių

gentvilas uztvanka
Dar 2022 m. vasarą užtvanką Kudirkos Naumiestyje apžiūrėjo ir aplinkos ministras Simonas Gentvilas. Jis teigė, kad ministerija būtų nusiteikusi finansuoti užtvankos griovimą, tačiau tokių veiksmų neleidžia imtis keblūs užtvankos priklausomybės klausimai. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Savivaldybės tarybos dauguma nusprendė inicijuoti sutarties nutraukimą su UAB „Lithidro“, kuri jau 14 metų yra išsinuomojusi užtvanką Kudirkos Naumiestyje. Diskusijų tarp tarybos narių šia tema netrūko, o atėjus laukui balsuoti užlūžo sistema, tad posėdžio metu padaryta pertrauka. Visgi aštuoni tarybos nariai šiuo klausimu išvis nebalsavo, viena susilaikė, nes nuogąstaujama, kad tokiam sprendimui trūksta platesnių diskusijų ir baiminamasi, ar savivaldybė neįsivels į teisminius ginčus.

Nors šia tema rašyta ne kartą, visgi reiktų priminti, kad nuomos sutartis su Edvardu Griškeliu (vėliau pakeista į UAB „Lithidro“) buvo sudaryta dar 2009 m. rugpjūtį. Sutarties nuostatos dėl nuomos mokėjimo, hidroelektrinės pastatymo termino ir kitų sąlygų buvo keičiamos keletą kartų (2010 m., 2011 m., 2017 m., 2019 m.), tačiau hidroelektrinė nebuvo pastatyta nei žadėtais 2012 m., nėra jos ir dabar, per tiek metų nesulaukta ir jokio nuomos mokesčio (nuo 2013 m. privalėjo mokėti beveik 33 tūkst. eurų per metus). Tad savivaldybė ne tik kad negavo jokios naudos, bet nykstantis statinys, jeigu dar jį galima taip vadinti, kelia grėsmę, kadangi minėtoje vietoje ypač šiltuoju metų laiku nevengia rinktis jaunimas. Anot mero Raimondo Januševičiaus, jau čiuožia ir krantinė, o investicijų imtis neina. Tad R. Januševičius kreipėsi į Kauno apygardos prokuratūrą su prašymu imtis veiksmų bei priemonių viešojo intereso gynimui, o sulaukus atsakymo, kad nuomos sutartis vykdoma netinkamai ir raginama ją nutraukti, ir buvo parengtas sprendimo projektas tarybai inicijuoti sutarties nutraukimą.

„Mes iš esmės už tai, kad sutartis su „Lithidro“ būtų nutraukta, bet būdas, kuriuo dabar siūloma, projekte išdėstyti žingsniai yra rizikingi“, – teigė opozicijos lyderis Edgaras Pilypaitis, dar komiteto posėdyje nuogąstavęs, kad nebūtų įsivelta į teisinius ginčus, kaip kad buvo nutraukus sutartį (ir patyrus didelių nuostolių) su UAB „Antano Rinkevičiaus valymo įrenginiai“.

Juolab, kaip svarstė E. Pilypaitis, prokurorė nurodo sutartį nutraukti vienašališkai, o savivaldybės tarybai parengtame projekte nurodoma, kad pirmiausiai nuomininkui bus siūloma sutartį nutraukti šalių susitarimu. Atsisakius tokios galimybės būtų prašoma nuomininko pervesti dvejų metų nuomos dydžio sumą į savivaldybės banko sąskaitą arba pateikti banko garantiją šiai sumai, o jeigu ne – kreiptis į teismą dėl nuomos sutarties nutraukimo.

„Šalių susitarimas yra sąlygų kėlimas vienas kitam. Juk turbūt nebus taip, kad paskambinsit telefonu, jeigu jums atsilieps, ir jūs pasakysit, kad sveiki, vyrai, būkim geri, nusitraukim šalių susitarimu sutartį. Taip nebus. <...> Reiškia, jeigu tu, žmogau, nesutinki draugiškai nutraukt, tada tu mums mokėk, o jeigu nemoki, tada einam į teismą, o kai nueisim į teismą...“ – mintimis posėdžio metu dalijosi tarybos narė Rima Rauktienė ir pripažino negalinti balsuoti už, jaustųsi blogai ir balsuodama prieš, nes atviravo nežinanti kelio, koks būtų geriausias ir savivaldybė nepatirtų nuostolių, kad ta 14 metų besitęsianti bėda pagaliau būtų užbaigta.

Be to, jos nuomone, gavus prokurorės išaiškinimą klausimo sprendimas inicijuotas per greitai, mažai laiko įsigilinti į medžiagą.

„Kiek kainuos šios sutarties nutraukimas? Ar ne per daug skubame?“ – teiravosi Ričardas Lekavičius, tarybos posėdyje apskritai kėlęs retorinį klausimą, ar po visa šia situacija nėra kažkas paslėpta ir nėra kažkokio intereso, nes ir tada sutartis pasirašyta „valstiečių“, ir dabar valdžioje tos pačios partijos atstovai.

Beje, kaip žinia, gana painūs ir priklausomybės klausimai – nors užtvanka išnuomota „Lithidro“, bet šalia esantis šašlykinės pastatas priklauso fiziniams asmenims iš Tauragės, kurie bent jau anksčiau tvirtino, kad dalis užtvankos priklauso ir jiems.
Meras R. Januševičius teigė į samprotavimus nesileisiantis ir nekart kartojo tą pačią frazę, kad nieko nedaryti negalima. Pasigirdus E. Pilypaičio replikai, kad tiesiog nežinoma, kas daroma, R. Januševičius patikino, kad „žinom, ką darom ir kuria kryptim einam“.

Visgi atėjus laikui balsuoti pastrigo sistema, tad meras juokavo, kad ir ji neatlaiko tokio sudėtingo klausimo.

„Šitai sistemai 14 metų, kaip ir šitai sutarčiai, apie kurią kalbame, reiškia, atnaujinimo ir kardinalaus peržiūrėjimo turėsime ir šiai sistemai“, – sakė meras.

Tad po pertraukos susirinkus į posėdį už parengtą sprendimo projektą balsavo 15 tarybos narių, aštuoni, tai yra opozicija ir R. Lekavičius, nebalsavo išvis, o R. Rauktienė susilaikė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.