VMI informuoja: gyventojai paramai skyrė rekordinę sumą

vmi paramos gavejai
Daugiausiai paramos pagal skirtingas veiklos sritis sulaukusių paramos gavėjų penketukai (už 2022 m. mokestinį laikotarpį).


Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) skelbia, kad šiemet 455 tūkst. gyventojų paramai skyrė rekordinę 29 mln. eurų sumą. Paramą, kaip ir pernai, išsidalino beveik 23 tūkst. gavėjų (paramos gavėjai – meno kūrėjai, politinės partijos, profesinės sąjungos bei susivienijimai). Praėjusiais metais 484 tūkst. gyventojų paramai skyrė beveik 27,6 mln. eurų. Rajone 177 paramos gavėjams skirta taip pat rekordinė suma – beveik 112 tūkst. eurų (pernai ši suma nesiekė nė 90 tūkst. eurų, ankstesniais metais būdavo 72–74 tūkst. eurų).
 
Jei žvilgteltume šalies mastu, kaip ir pernai, daugiausiai paramos sulaukė Ukrainai paramą renkanti VšĮ „Mėlyna geltona“ (1 mln. 859 tūkst. eurų), paramą skyrė daugiau nei 28 tūkst. žmonių, tačiau bendra suma ir rėmėjų skaičius kiek mažesnis nei ankstesniais metais. Antroje vietoje – onkologinėmis ligomis sergančius vaikus remianti Rimanto Kaukėno paramos grupė (696 tūkst. eurų), trečioje vietoje – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), sulaukę 611 tūkst. eurų paramos.

Rajone žmonės dosniausiai rėmė religines bendruomenes, švietimo įstaigas, bendruomenes, taip pat medžiotojų būrelius, sporto organizacijas. Pagal paramos dydį daugiausiai paramos iš pernykščio GPM buvo skirta Paluobių Šv. Angelų Sargų parapijai (5 tūkst. 78 eurai), antroje vietoje su beglobiais gyvūnais dirbantys VšĮ „Stebuklingi draugai“ (4 tūkst. 427 eurai), toliau rikiuojasi Šakių Šv. Jono Krikštytojo parapija (3 tūkst. 626 eurai), Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazija (2 tūkst. 886 eurai), Panemunių mokykla-daugiafunkcis centras (2 tūkst. 832 eurai), Šakių krepšinio klubas (2 tūkst. 739 eurai), kurį parėmė tik du asmenys.

Pagal skirtingas sritis sudarėme daugiausiai paramos sulaukusių penketukus, su kuriais kviečiame susipažinti pateiktose iliustracijose prie teksto.

Kaip žinia, paramą gyventojai gali skirti ne tik įvairioms organizacijoms, bet ir partijoms. Rajone 249 asmenys partijoms skyrė 6 tūkst. 369 eurus. Tradiciškai daugiausiai paramos sulaukė TS-LKD (2 tūkst. 961 euras), antroje vietoje – Lietuvos socialdemokratai (1 tūkst. 505 eurai), toliau rikiuojasi Lietuvos valstiečiai ir žalieji (709 eurai), Laisvės partija (516 eurų), Nacionalinis susivienijimas (283 eurai).

VMI informuoja, kad 600-iems tūkst. gyventojų bus išsiųsti informaciniai pranešimai apie jų pateiktų prašymų skirti dalį sumokėto pajamų mokesčio (GPM) paramai įvykdymą. Taip pat priduriama, kad šiemet nepavyko įvykdyti apie 8,7 tūkst. gyventojų prašymų, nes juose buvo nurodyti juridiniai asmenys, jau nebeturintys teisės gauti pajamų mokesčio dalies. Likusiems apie 500 gavėjų skirta 190 tūkst. eurų suma nepervesta, nes gavėjai nesusitvarkė su banko sąskaitomis susijusių klausimų arba nepateikė paramos gavimo bei panaudojimo ataskaitų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.