Dėl tilto per Orijos upelį šaukiasi pagalbos

Seniūnaitė Lina Liudžiuvienė, kaip ir kiti vietos gyventojai, įsitikinusi, kad tilto per upelį būklė yra prasta ir norėtų, kad būtų tvarkoma nors viršutinė tilto dalis. D. Pavalkio nuotr.

Prūselių kaimo (Šakių sen.) gyventojai, sužinoję, tiksliau, perskaitę apie lėšas (100 tūkst. eurų), skirtas toje pačioje seniūnijoje esančio tilto per Siesartį Girėnuose remontui, prašo gelbėti ir tiltą per Orijos upelį, tvirtindami, kad tilto būklė ypač prasta. Tačiau pirmiausiai tenka aiškintis, kas yra tilto savininkas: savivaldybė, „Via Lietuva“ ar jis visgi bešeimininkis. Ir kas tuomet imsis jį gelbėti?

Laiške redakcijai gyventojai rašo, kad Prūselių kaime tiltu per Oriją „važinėja keleivinis autobusas, dviratininkai, pėstieji, dar šis kelias veda ir į kitą kaimą, važiuoja trumpesniu keliu į Jurbarką... Kiekvieną pavasarį būklė nekokia... Šlaitai nuplauti, mašinos slenka pakraščiais“. Juolab kad jeigu lėšų buvo rasta vienam seniūnijos tiltui, galbūt atsiras ir kitam.

Parodyti Prūseliuose esantį tiltą per Oriją paprašome Prūselių–Plieniškių–Ritinių seniūnaitės Linos Liudžiuvienės, kurios nuomone, tilto konstrukciją turi apžiūrėti ir įvertinti specialistai. Seniūnaitė jau kreipėsi ir į melioracijos specialistus, tačiau išgirdo, kad tiltas nėra jų balanse.

„Tiltas greičiausiai statytas dar kolūkio laikais. Tai ir dokumentų gal jokių nebuvo. Per tiltą važiuoja sunkiasvorė ir ūkininkų technika, mokyklinis, keleivinis autobusai. Žvyras nuo lietaus išplaunamas, tilto kraštai jau slenka, tilto turėklai seniai remonto nematę. Turėklų kai kurios dalys yra nulūžusios, todėl remtis į jį yra jau pavojinga. Čia šlapiu metu atsiranda didžiulės provėžos, šiuo metu, laimei, kelias nugreideriuotas“, – tilto būklę apibūdina seniūnaitė.

L. Liudžiuvienė pasakojo, kad gyventojai sunerimę dėl tokios tilto būklės ir kreipėsi į ją, kad reikia ieškoti galimybės tiltą remontuoti, kol neatsitiko kokia nelaimė.

„Jei sutvarkytų tiltą, tai gal tuos kelis metrus nuo gyvenvietės iki tilto ir išasfaltuotų. Manau, rinksim gyventojų parašus ir kreipsimės į savivaldybę, kad rastų lėšų tilto sutvarkymui“, – tikino seniūnaitė.

Dar vienas akibrokštas stebina: iš vienos pusės Orijos upelio krantai švarūs, išpjauti krūmai, o kitoje – krūmais užžėlę.

Kreipiamės ir į melioratorius, mat jų turtas yra tiltai, pralaidos, grioviai ir kiti statiniai. Pasak savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo reikalų skyriaus vyriausiojo specialisto melioracijai Rimanto Vaičiūno, minėtas tiltas nėra savivaldybės melioracijos statinių apskaitoje.

„Kai dar 1962 m. greta Orijos upelio buvo vykdytas melioracijos projektas, planuose minėtą tiltą rodė jau kaip esamą. O dėl vandens telkinyje augančių krūmų – yra ruošiamas melioracijos įstatymo pakeitimas, kur žemių naudotojai, į kurių žemę įmatuoti melioracijos grioviai, juos turės ir prižiūrėti. Mes taip pat, įgyvendindami projektus, griovio remontą ir rekonstravimą, iškertam krūmus, sutvarkom drenažo žiotis, pralaidas. Tačiau artimiausiu metu minėto Orijos upelio atkarpos tvarkymas nenumatytas“, – tikino R. Vaičiūnas.

Jo tvirtinimu, minėto tilto būklė nėra labai bloga, apatinė betoninė tilto konstrukcija nėra avarinė, reikėtų tvarkyti tik viršutinę tilto dalį: turėklus, paviršinio vandens nubėgimą.

Šakių seniūnas Daliaus Jasevičius įsitikinęs, kad minėtu tiltu turėtų rūpintis melioratoriai, kad jų apskaitoje turėtų būti toks statinys.

„Reikės pasiaiškinti, kas tuomet tilto savininkas. Juk melioratorių tie upeliai, tilteliai. Mes, seniūnija, tiltų neprižiūrim. Kiek man teko važiuoti per minėtą tiltą, jo važiuojamoji dalis yra tikrai gera“, – kalbėjo seniūnas.

Minėtas tiltas per Oriją yra kone ant ribos „Via Lietuva“ (buvusi Lietuvos automobilių kelių direkcija – red. past.) priklausančio rajoninio kelio Šakiai–Prūseliai ir savivaldybės vietinės reikšmės žvyrkelio Ritiniai–Prūseliai, kurį prižiūri Šakių seniūnija.

Kas minėto tilto per Oriją ties Prūseliais savininkas, visgi pavyko išsiaiškinti. Visus taškus ant „i“ sudėjo savivaldybės Ūkio ir investicijų skyriaus specialistė Aušra Slidziauskienė.

„Dokumentuose yra suformuota vandens pralaida, o ne kažkoks tiltas. Ir jinai priklauso savivaldybės keliui Ritiniai–Prūseliai. Pats kelias įregistruotas, pralaida tampa kelio dalimi. Seniūnas tiesiog turi kreiptis dėl pralaidos remonto“, – aiškino A. Slidziauskienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.