Tėvynainius žadinantys „Ryto garsai“ prie radijo imtuvų prikaustė šakiečius

radijasGiedrė PLEČKAITYTĖ

Praėjusį penktadienį, gandrų išskridimo dieną, populiariausios Lietuvos radijo laidos „Ryto garsai“ kūrybinė grupė Šakiuose užbaigė vasaros žygį po šalį. Daugumai lietuvių puikiai žinomi laidos vedėjai po viešnagės Šakiuose sakė sugriovę stereotipus apie Zanavykijos krašto žmones. Šakiečiai džiaugėsi turėję progą iš arti pamatyti laidos kūrybinę virtuvę bei neslėpė meldę Dievo palaimos laidos kūrėjams.

Nuotr. Penktadienį Lietuvos radijo populiariausia laida „Ryto garsai“ Šakiuose baigė vasaros keliones po šalies miestus. Laidos kūrybinė grupė džiaugėsi svetingu šakiečių priėmimu.


Sujudino Šakius

Saulėtą penktadienio rytą Šakių miesto centre esančioje V. Kudirkos aikštėje įsikūrė jau aštuntus metus vasaromis po šalį važinėjanti populiariausios Lietuvos radijo laidos „Ryto garsai“ kūrybinė grupė.
 
Šiuo apsilankymu Zanavykijos sostinėje – Šakiuose laidos kūrėjai, šiemet aplankę net septynis miestus, baigė išvažiuojamąsias transliacijas. Penktadienio laidą tiesiogiai per radiją ar internetą klausiusieji išgirdo išties informatyviai, įvairiapusiai ir įdomiai nušviestą Šakių krašto gyvenimą. Apie rajono gyvenimą vienas po kito mintimis dalijosi žinomi visuomenės veikėjai, politikai, ūkininkai ir žodžio kišenėje neieškantys šakiečiai. Įpusėjus laidos transliacijai, po truputį rinkosi ištikimiausi jos klausytojai. Šie neslėpė, jog Lietuvos radijas jiems yra tiesiog gyvenimo dalis. Kaip tvirtino Šakių seniūnas Alfonsas Jakas, jo gyvenime nėra nė vienos dienos be radijo laidos „Ryto garsai“ ir, žinoma, pačių žmonių. Džiugiai nusiteikusi transliaciją stebėti atvykusi šakietė Eugenija teigė: „Prieš ateidama čia primiausiai užsukau į bažnyčią pasimelsti už Lietuvos radiją ir jos darbuotojus. Radijas man - mano gyvenimo dalis. Be radijo negaliu nė vienos dienos jau nuo jaunų dienų. Su laida „Ryto garsai“ keliuosi kiekvieną rytą. Didžiausias malonumas išklausyti visas žinias. Džiaugiuosi galėdama matyti, kaip kuriama laida“. Jaunas Kudirkos Naumiesčio gyventojas Mindaugas taip pat neslėpė savo simpatijų Lietuvos radijui ir Šakiuose viešėjusiai laidos „Ryto garsai“ kūrybinei grupei. Jaunuolis patikino, jog būtent šio radijo profesionalūs žurnalistai jį įkvėpė Klaipėdos universitete pradėti žurnalistikos studijas.

Arčiau žmonių

Kaip teigė „Ryto garsų“ prodiuserė Ilona Rūkienė, laidos kūrybinei grupei būti arčiau žmonių galimybė atsirado prieš aštuonerius metus, kai buvo gauta nauja, šiuolaikiška kilnojamoji studija. „Nupsrendėme važiuoti arčiau žmonių. Pirmosios išvažiuojamosios laidos buvo transliuojamos iš kabinetų. Paskui pasiryžome eiti dar arčiau žmonių.  Išėjome į aikštes, į tas miesto gatves, kur nuo pat ryto vyksta judėjimas, kur automobilių srautai. Mes siekiame, kad transliacija būtų gyva. Mes važiuojame arčiau savo klausytojų, gilinamės į jų problemas“, - teigė prodiuserė.

Prodiuserė I. Rūkienė patvirtino, jog laida „Ryto garsai“ visuomet buvo pati populiariausia radijo laida. „Čia nuskamba naujausios žinios. Visa naujienų tarnyba prisideda prie laidos kūrimo. Yra šeši vedėjai ir laidos prodiuseris. Kasdien transliuojama laida yra labai gyva“, - kalbėjo I. Rūkienė, pridurdama, jog tiesioginės transliacijos vyksta vis iš kito Lietuvos miesto ar miestelio.

Pradžioje išgasdino

Šiemet septintą ir paskutinį objektą – Šakius aplankiusios laidos kūrėjai sako, kad kiekvieno vizito metu Lietuvą atranda iš naujo. „Lietuva – maža šalis, bet kokia ji įvairi. Rodos, miestus skiria tokie nedideli atstumai, bet taip viskas skiriasi. Visur vis kitokie žmonės. Čia ypatingas kraštas. Kaip mes anonse ir pabrėžėme, čia yra turtingų ūkininkų kraštas. Ir tas jaučiasi. Visur labai tvarkinga“, - įspūdžiais dalijosi I. Rūkienė. Beje, transliacijos išvakarėse Šakiuose apsilankę žurnalistai stebėjosi miesto vakarine tyla. Jų pastebėjimu, šeštą valandą vakaro miestas kaip išmiręs – nėra žmonių. „Žinote, vakare norėjome išgirsti gatvės žmonių nuomonę, mieste nesutikome nė vieno žmogaus. O prie parduotuvės „Maxima“ sustabdyti žmonės nenorėjo iš viso kalbėti. Tai man net sugedo nuotaika. Pagalvojau, kas čia mūsų laukia Šakiuose?“ - pasakojo prodiuserė. Tačiau transliacijos rytą, kai žmonės vienas po kito skverbėsi pasisakyti, išankstinė nuomonė greitai pasikeitė. Pasak jos, šakiečiai nustebino aktyvumu, ypač aktyvūs pasirodė Sudargo krašto gyventojai.  

Tad kokius įspūdžius iš Šakių išsivežė žmones kalbinusieji laidos vedėjai? „Šiemet apvažiavome beveik visą Lietuvą ir pagaliau mes Šakiuose. Pats Šakiuose esu buvęs ne kartą. Mano tėtis yra kilęs iš šio rajono. Mus nustebino miesto ramybė, saugumas. Vakare  pasivaikščiojome, atrodė, kad  niekas niekur neskuba, nėra lėkimo, kaip sostinėje“,- teigė laidos vedėjas Arūnas Matusas. Žurnalistas manė puikiai pažįstąs zanavykus, tačiau penktadienį buvo dar kartą nustebintas. „Viskas prasidėjo nuo dovanų. Puse septynių, kai startavo laida, viena moteris pavaišino obuoliais, paskui kita atnešė sūrio, pomidorų... Iš Šakių parsivežame gerą kraitį ir gerus įspūdžius“,- stereotipus apie suvalkiečių pavydą paneigdamas džiaugėsi laidos vedėjas. Tuo pačiu vedėja Alvyda Bajarūnaitė pridūrė, kad žmonės jų laidoje atsiskleidė. „Iš šono atrodo, kol žmogaus nepakalbini, jis susimąstęs, piktas. Kai jį  pakalbini, atsiskleidžia -  iš karto matai kitą žmogų. Šakiečiai yra linksmi, atviri, nuoširdūs“, - sakė A. Bajarūnaitė. Pasak jos, įstabiausia tai, kad zanavykai, priešingai nei kituose Lietuvos miesteliuose, nesiskundžia gyvenimu. „Gal ir turite problemų, bet Lietuvai to nepasakojote“, - juokėsi laidos vedėja.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.