Prieš laiką gimusiems dvynukams – pagalbos ranka

keliasGintarė MARTINAITIENĖ

Keturnaujienoje gyvenantiems Kristinai ir Almantui savivaldybė skyrė vienkartinę septynių tūkst. litų paramą, už kurią bus nupirktas dviejų kambarių butas Būbleliuose, Kudirkos Naumiesčio seniūnijoje. Valdžia suskubo padėti šeimai, nes prieš laiką gimę dvynukai grįžo ne į jaukius namus, o į vienkiemyje esančią bakūžę be jokių patogumų.

Nuotr. Sodyba, kurioje viename iš kambarių glaudžiasi jauna daugiavaikė šeima, yra atokiau nuo kaimo, sunkiai pasiekiama, o ir pasiekus tinkamų gyvenimo sąlygų nerasi nė su žiburiu.

Gyvena be patogumų

Kristina ir Almantas gyvena pas vyro mamą vienkiemyje esančioje sodyboje. Kartu su jauna šeima gyvena ir Almanto mama bei brolis. Apie patogumus nėra nė kalbos, nes troba sena, be jokių patogumų, kiauru stogu, langais bei sienomis. Kurį laiką už įsiskolinimus net buvo atjungta elektra. Šalia esantis šulinio vanduo netinkamas naudoti, o ir pats šulinys faktiškai įgriuvęs, kaupiasi paviršiniai vandenys. Tenka vandenį neštis iš kaimynų, tačiau iki jų taip pat galiukas kelio. Svarbiausia tai, kad tokiomis sąlygomis turi gyventi ne tik jauna šeima, penkiametė Almanto ir Kristinos dukrelė, bet ir neseniai iš Kauno klinikų į šiuos namus parvežti du prieš laiką, rugpjūčio mėnesį, gimę dvynukai.
 
Butas yra, trūksta baldų

Sintautų seniūnija ilgokai mąstė, kaip padėti šiai šeimai, kur apgyvendinti. „Vietos tikrai mažai, sąlygos sudėtingos, svarbiausia, kad vanduo netinkamas naudoti, tad ten jie gali gyventi tik laikinai“, - aiškino Sintautų seniūnijos socialinė darbuotoja darbui su rizikos šeimomis Jurgita Urbonaitė. Ji pasakojo, kad buvo svarstomas ne vienas variantas, aptariamas ne vienas būdas, tačiau socialinio būsto šeimai rasti nepavyko. Galiausiai buvo nuspręsta pirkti dviejų kambarių butą Būbleliuose. Šiam sprendimui, pritarė ir rajono taryba, skyrusi septynių tūkst. litų vienkartinę paramą, Tačiau, pasak J. Urbonaitės, reikia sutvarkyti ne tik dokumentus, bet ir patį būstą, nes buvo trūkęs vandentiekio vamzdis, reikia baldų. „Šaldytuvą jau turime, nėra viryklės, labai reikia lovelių vaikams, nes miega vienoje, lopšio. Nežinau, gal atsiras galinčių padovanoti“, - kalbėjo visas pastangas dėl šeimos gerovės dedanti socialinė darbuotoja. Ji kalbėjo, kad nors mama ir turi kelis vežimėlius, nė vienas iš jų nepritaikytas dvynukams. Trūksta ir kitų baldų, nes esami gerokai susidėvėję.

Rūpestinga mama

Pati daugiavaikė mama taip pat pripažino, kad buitis nėra pati geriausia, bet moteris per daug nedejavo ir nesiskundė. Aišku, ji labiau norėjo būsto Sintautų seniūnijoje ar Keturnaujienoje, bet šiuo klausimu rajone galimybės itin ribotos. Tad moteris džiaugiasi sulaukusi savivaldybės paramos ir tikisi naujajame būste geresnių gyvenimo sąlygų. Pasak J. Urbonaitės, Kristina tikrai rūpestinga mama, kiek įmanoma besikabinanti į gyvenimą ir kiek gali bei sugeba besitvarkanti savo buitį. Penkiametė dukrelė lanko darželį Sintautuose, kur ją nuveža ir parveža mokyklinis autobusiukas. Sodyba yra atokiau nuo kaimo, nėra lengvai pasiekiama, ypač palijus, tad mergaitę iki autobusiuko apie kilometrą palydi ir pasitinka mama. Dabar didžiausias Kristinos rūpestėlis – mažyliai. „Sunkoka, nėra labai ramūs, keliasi kas tris valandas naktimis ir tikrai praneša, kai yra alkani, niurzga, pilvo diegliukai kankina. Na, kaip ir visi vaikai“, - motinystės džiaugsmais ir rūpesčiais dalijosi moteris.  

Mažyliai turi sveikatos problemų

Problemų yra ir daugiau, nors Kristina tikina, kad šiuo metu svarbiausia, jog berniukai jau namuose, o ne klinikose. Mažyliai turi sveikatos problemų. Vienas iš jų turi kirkšnies ir bambos išvaržą, jam reikalinga operacija. Kitam berniukui neužsidariusi širdies ovalinė anga. Kai jam sueis šeši mėnesiai, turės būti atlikti genetiniai tyrimai. Po trijų mėnesių dvynukus reikės vežti konsultacijai į Kauno klinikas dėl akių, ausų ir širdies. Kas mėnesį reikės tirti kraują, taip pat skiepyti. Mažyliams reikia geležies, vitaminų. Be to, ir pačiai mamai yra nustatytas tik 35 proc. darbingumo lygis, Almantas registruotas Darbo biržoje, o bendros šeimos pajamos, susidedančios iš socialinės pašalpos, vaikų išmokų ir šalpos pensijos neįgaliajam sudaro apie 1600 litų per mėnesį. Tad apie komfortabilesnį gyvenimą iš savo pajamų šeima gali tik pasvajoti. Kiek įmanoma, kaip kalbėjo J. Urbonaitė, šeimai ir toliau padės seniūnija - rūpinsis mažylių nuvežimu į klinikas, perkraustymu į Būblelius. „Paskui, kai jau viską sutvarkysime, šeimą perduosime Kudirkos Naumiesčio seniūnijai“, - kalbėjo J. Urbonaitė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.