Penkiakovė – sudėtingas ir iššūkių reikalaujantis sportas

krungolcasBalandžio 23 dieną Šakių „Žiburio“ gimnazijoje lankėsi ir su vyresniųjų klasių moksleiviais savo  sportine patirtimi dalijosi Edvinas Krungolcas – garsus Lietuvos penkiakovininkas, pasaulio čempionas, triskart Europos čempionas, keturiskart pasaulio taurės laimėtojas ir Pekino vasaros olimpinių žaidynių prizininkas. Į gimnaziją atvykęs šiuolaikinės penkiakovės atstovas visus patraukė nuoširdumu ir paprastumu.
 
Nuotr. Garsus Lietuvos penkiakovininkas Edvinas Krungolcas mielai dalijosi su gimnazistais savo sportinės karjeros patirtimi.
 
Susitikimas su gimnazistais prasidėjo nuo sportininko išsamaus pasakojimo apie tai, kas per sporto rūšis yra penkiakovė. Nors tai yra daug valios bei kruopštaus pasirengimo reikalaujantis sportas, tačiau daugkartinis  čempionas sako, jog iššūkių nebijo. Šiuolaikinę penkiakovę sudaro: fechtavimas, plaukimas, jojimas ir kombinuotos rungytys. Čempionas moksleiviams trumpai pristatė, kokia technika šiose varžybose yra naudojama ir kaip aplamai jos vyksta. E. Krungolcas mielai dalijosi su mokiniais savo asmenine patirtimi, pasakojo, kaip jam sekėsi siekti sportinės karjeros.  Per visą susitikimą sportininko veide švietė šypsena. Svečias juokavo, sąmojingai atsakinėjo į klausimus. Gimnazistus domino daug kas: ką mėgsta valgyti, ar turi talismaną, kaip saugojasi nuo traumų. Paklaustas, kuri penkiakovės rungtis yra jam mėgstamiausia, sportininkas paaiškino, jog atsakyti tiksliai labai sunku, nes visos penkios rungtys yra savaip įdomios. Galbūt fechtavimas kelia daugiausia emocijų, nes tai yra dvikova, kai susiduri su priešininku akis į akį, kai reikia pasirodyti, kuris gudresnis, judresnis – visa tai kelia azartą. Paklaustas apie išskirtines penkiakovininko savybes, sportininkas jų neįvardijo, o pabrėžė, kad 80-90 procentų sėkmės priklauso nuo darbo, tad net ssportininko namuose kabo lotyniškas posakis, kuris teigia, kad darbai atneša šlovę, o gerus rezultatus lemia tik meistriškumas. Taip pat sportininkas pabrėžė, jog norint kažko pasiekti, reikia ugdyti savo stiprią valią. Sportininkas sakė, jog pasiekta tiek pergalių turbūt padėjo prieš kiekvienas svarbias varžybas vartoma Ničės knyga ,,Taip kalbėjo Zaratustra“. „ Kai kiti laisvu laiku klausosi muzikos ar dar ką nors veikia, aš tuo metu paskaitau – tai man padeda atsipalaiduoti“,- pasakojo E. Krungolcas. Anot jo, reikia nepamiršti trijų dalykų: tu gali tai padaryti, tau reikia tai padaryti ir aš noriu tai padaryti. „Norint kažko pasiekti, tai pirmieji du punktai turi nublankti prieš trečiąjį“,- sėkmės formule dalijosi čempionas. Dvidešimt metų atidavęs penkiakovės sportui E. Krungolcas sako, jog svarbiausia, kad tavimi patikėtų treneris. Tai yra didžiausia paskata sportuoti ir nemesti vos tik pradėjus. Beje, Edvino sportinė karjera taip pat prasidėjo nuo to, kai paskambinęs treneris jį pasikvietė į treniruotes. Nuo ankstyvos jaunystės mėgęs aktyvų sportą jaunuolis šia sporto šaka taip susižavėjo, jog jai vėliau paskyrė ilgus metus.

Sportininkas atvyko su dviem kolegomis: šiuolaikinės penkiakovės, sporto treneriu Pauliumi Aleksandarvičiumi ir Generolo P. Plechavičiaus jaunojo kario mokyklos vyr. instruktoriumi, Kyumeikan Japonijos kovos meno kendo intstruktoriumi Ričardu Žilaičiu. Gimnazijos svečiai moksleiviams prasitarė, jog vasarą mūsų rajone Voverių kaime bus organizuojamos triatlo varžybos, kuriose kviečiami dalyvauti visi, besidomintys lengvąja atletika.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.