Varpiečiai mokytojai mitingavo prie Vyriausybės rūmų

Birželio 18 dieną Vilniaus Katedros aikštėje būriavosi daugiau nei tūkstantis mokytojų, atvykusių iš visos Lietuvos. Tarp jų ir aštuoniolika Šakių „Varpo“ mokyklos pedagogų. Gedimino prospektu pasiekę Vyriausybės rūmus jie surengė mitingą, kurio metu išsakė savo reikalavimus. Jei į juos nebus atsižvelgta, dar šį rudenį mokyklų darbą gali paralyžiuoti neterminuoti streikai.
 
„Šiandien kiekvienas pats turi pasirūpinti savimi ir tik nuo to priklauso mūsų gerovė. Politikai, teisėjai ir aukštieji valstybės pareigūnai pasirūpino, kad būtų atkurti jų buvę didžiuliai atlyginimai – po protesto akcijų ėmė kilti statutinių pareigūnų algos. Nesėdi rankų sudėję ir kiti – medicinos, kultūros darbuotojai, pensininkai. Tuo tarpu pedagogai kol kas laukia, kol jais pasirūpins kiti“, - sakė mitingo organizatoriai - Lietuvos švietimo profesinės sąjungos ir Lietuvos švietimo įstaigų profesinės sąjungos atstovai.

Planuojant 2015 metų valstybės biudžetą, Švietimo ir mokslo ministerija, atsižvelgdama į daugkartinius profesinių sąjungų raginimus, pateikė siūlymus, kuriuos įgyvendinus nuo 2015 metų sausio 1 dienos pradėtų didėti pedagogų atlyginimai. Tačiau, pasak profsąjungų vadovų, mokytojų atlyginimų didinimui neskuba pritarti Finansų ministerija, aiškios pozicijos tuo klausimu nėra išsakęs ir Vyriausybės vadovas Algirdas Butkevičius. Toks neapibrėžtumas gali nusitęti iki rudens, kol bus ruošiamas ateinančių metų biudžeto projektas. Tylėdami ir laukdami palankių valdžios sprendimų pedagogai labai rizikuoja, kad ir ateinančiais metais jų atlyginimai ne tik nedidės, bet ir dėl mažėjančio mokinių skaičiaus dar labiau mažės.

Švietimo darbuotojus vienijančios profsąjungos iki rugsėjo mėnesio reikalauja daugiau nei 400 Lt padidinti mokinio krepšelį ir grąžinti jį į prieškrizinį lygį, mažinti mokinių skaičių klasėse, palaipsniui didinti švietimo finansavimą, su profesinėmis sąjungomis paruošti ilgalaikę pedagogų atlyginimų kėlimo programą, kuri pradėtų veikti nuo 2015 m. sausio 1 d., iki 2015 metų rugsėjo sudaryti palankias sąlygas mokytojui į pensiją išeiti nuo 55 metų. Jei šie reikalavimai nebus vykdomi, spalio 1 dieną planuojama skelbti įspėjamąjį, o nuo lapkričio – neterminuotą streiką. Mokyklos stabdys darbą, kol nebus įvykdyti reikalavimai.

Nepaisant to mitingavusiems mokytojams pasirodęs švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis nieko nepažadėjo. Algos bus didinamos pagal išgales, tačiau greičiausiai ne nuo ateinančių metų, kaip buvo reikalaujama. Dėl mažiausio per visą Nepriklausomybės laikotarpį švietimo finansavimo Lietuvą perspėjo ir tarptautinės organizacijos.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.