Naujais mokslo metais kvepia ne visose mokyklose

grybo gimnazijaAgnė NAUMAVIČIŪTĖ

Skaičiuojant paskutines dienas iki mokslo metų pradžios kai kurios švietimo įstaigos baiginėja ar jau yra baigusios remonto darbus. Kitos vis dar sukasi pačiame darbų įkarštyje ir neaišku, ar mokiniai rugsėjo pirmąją pasitiks mokyklos suoluose.

Nuotr. Šiuo metu remontuojamas ne tik Lukšių Vinco Grybo gimnazijos sporto salės vidus, bet ir fasadas. Jei darbai nebus užbaigti iki rugsėjo pirmosios, problemų tai nesukels, mat kurį laiką mokiniai galės sportuoti lauke.

Gresia papildomos atostogos?

Kaip tėvai prieš kiekvienus naujus mokslo metus verčiasi per galvas stengdamiesi „apipirkti“ savo vaikus nuo galvos iki kojų, parūpinti jiems būtiniausių daiktų, taip mokyklų vadovai ir rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus specialistai rūpinasi, kad mokyklos mokslo metams būtų paruoštos tinkamai.

Prasidėjus vasaros atostogoms kiekviena ugdymo įstaiga iš sutaupytų lėšų stengiasi atlikti bent minimalius remonto darbus. Tiesa, kelios mokyklos šiemet tvarkomos iš esmės – tam skirtos šimtatūkstantinės sumos.

Kaip informavo Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas, daugiausiai, 140 tūkst. eurų, iš Švietimo ir mokslo ministerijos skirta Kriūkų mokyklai, kuri nuo rugsėjo mėnesio taps mokykla-daugiafunkciu centru. Pagrindinis ir bene svarbiausias darbas – nusidėvėjusių radiatorių ir vamzdžių keitimas, už likusius pinigus bus tvarkomos klasės. Tiesa, tiek mokyklos bendruomenei, tiek E. Pauliukėnui labiausiai neramu dėl to, jog darbai gali nebūti baigti iki rugsėjo pirmosios. Anot vedėjo, taip nutiko, nes darbuotis pradėta per vėlai – tik liepos mėnesį.

„Bet manau, kad viskas bus gerai ir iki rugsėjo pirmosios visi darbai bus pabaigti. O jei ir nebus, tai nieko baisaus. Praėjusiais metais „Varpo“ mokykloje mokslo metai taip pat prasidėjo šiek tiek vėliau, bet viskas susitvarkė“, – komentavo E. Pauliukėnas.

Lukšių Vinco Grybo gimnazijai iš ministerijos skirta 100 tūkst. eurų. Už šiuos pinigus mokykloje atliekamas sporto salės remontas: ji šiltinama, tvarkomas stogas, nusidėvėję langai keičiami į atsparius smūgiams. Tvarkoma ir sporto salės fasadinė dalis.

Tiesa, apie 10 tūkst. eurų pritrūko sporto salės grindų pakeitimui. Anot vedėjo, darbai, jei ir nebus atlikti iki mokslo metų pradžios, mokyklos bendruomenei netrukdys, mat mokiniai rudens pradžioje galės sportuoti lauke.

40 tūkst. eurų iš ministerijos buvo skirta Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijai. Šioje gimnazijoje darbai beveik pabaigti. Už gautas lėšas pakeistos nusidėvėjusios antro aukšto koridoriaus grindų plytelės.

Barzdų skyriui – žalia šviesa

Nemažai diskusijų sukėlusios Griškabūdžio gimnazijos Barzdų skyriaus problemos taip pat buvo sprendžiamos. Dar pavasarį vykusiame pasitarime, kuriame dalyvavo Barzdų bendruomenė, Griškabūdžio gimnazijos direktorius Arūnas Šalnaitis, E. Pauliukėnas, Barzdų seniūnas Remigijus Naujokaitis, rajono meras Juozas Bertašius, vargais negalais buvo priimtas sprendimas – skyriui žūtbūt reikalingas remontas.

Kaip tarė, taip padarė: iš rajono savivaldybės biudžeto skyrus 10 tūkst. eurų buvo sutvarkytas įėjimas į mokyklą, stogelis, laiptai, taip pat atliktas patalpų kosmetinis remontas, pakeisti klozetai, kriauklės. Verta pasidžiaugti, kad higienos pasas, dėl kurio buvo reikalingi šie atnaujinimai, taip pat gautas. Tiesa, per minėtąjį susirinkimą kone visa bendruomenė ir čia besimokančių vaikų tėvai teigė, kad kiek galės, patys prisidės prie remonto: kartu dirbs, padės. Tačiau „Draugo“ žiniomis, kai atėjo sutarta diena, nė vieno iš pagalbininkų nebeliko. Prie darbų prisidėti buvo žadėjęs ir pats meras...

Traukiamės, spaudžiamės...

Metų pradžioje vykusiame ugdymo įstaigų direktorių pasitarime J. Bertašius vadovams atvirai pasakė, jog per metus bus peržiūrėti visi ūkiniai švietimo įstaigų etatai, mat reikia „veržtis diržus“. E. Pauliukėno pasiteiravus, ar mokyklose vyksta kokios nors pertvarkos šioje srityje, vedėjas atsakė, kad kol kas vangokai. Kaip jis teigė, prie šio klausimo bus grįžtama naujaisiais mokslo metais.

Vykdant švietimo įstaigų tinklo pertvarkos planą, rajone nuo rugsėjo mėnesio uždaromas Sintautų pagrindinės mokyklos Beržynų pradinio ugdymo skyrius. Čia mokęsi ir darželį lankę vaikai keliaus į Sintautus. Taip pat Sintautų darželyje atidaroma papildoma priešmokyklinė grupė.

Permainų švietime yra ir daugiau. „Berželio“ mokykla nuo naujųjų mokslo metų taps lopšeliu-darželiu, nes sutrikusio intelekto vaikai nuo šiol bus perkelti į Gelgaudiškio „Šaltinio“ specialųjį ugdymo centrą. Beje, šiame centre dėl vaikų skaičiaus didėjimo atidaroma papildoma mišri priešmokyklinio ir ikimokyklinio amžiaus vaikų ugdymo grupė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.