Rajono moksleiviai – puikūs savo krašto tarmių ir etnokultūros puoselėtojai

tarmes
Nuotr. Plokščių mokyklos-daugiafunkcio centro moksleiviai gegužės 31 d. dalyvaus respublikinėse varžytuvėse „Atverk tautos lobynų gelmes“.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Balandžio 28 d. į Zanavykų muziejų rinkosi tarmių puoselėtojai – čia vyko etnokultūros projekto „Mūsų lobynai“ Suvalkijos regiono varžytuvės, kuriose puikiai pasirodė mūsų rajono tarmių žinovai.

Jau ne pirmus metus Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras šalyje organizuoja etnokultūros projektą „Mūsų lobynai“, kurį sudaro varžytuvės „Atverk tautos lobynų gelmes“ ir mokinių, gebančių kalbėti tarmiškai, varžytuvės „Tarmių lobynai“. Šiais metais projektas skiriamas Tautinio kostiumo metams.

Pirmieji dėl kelialapio į respublikinį turą varžytuvėse „Tarmių lobynai“ stojo I–IV klasių moksleiviai. Penki Šakių „Varpo“ mokyklos moksleiviai tarmiškai skaitė mūsų krašte užrašytus tautosakos kūrinius. Vieni su jauduliu, kiti drąsiau pasakojo, kaip broliai seserį dabojo, kaip Onelė arklį šešku palaikė, ir kitokių įdomių nutikimų. V–VIII klasių varžytuvių dalyviai rėžė kvieslio oraciją, pasakojo apie Zanavykijos kraštą.

Varžytuvėse „Atverk tautos lobynų gelmes“ dalyvavo dvi komandos – Marijampolės savivaldybės Sasnavos pagrindinės mokyklos (mokytojos Rūta Venckevičienė, Stefanija Navickienė) bei Plokščių mokyklos-daugiafunkcio centro (mokytojos Rasita Gokdere, Asta Grigaitienė). Pirmiausia komandos turėjo prisistatyti. Plokštiečiai didžiuodamiesi pasakojo apie gimtąjį kraštą – Plokščius, Vaiguvos upę-gatvę ir šventą šaltinėlį. Sasnaviškiai savo miestelį pristatė deklamuodami mokytojos S. Navickienės sukurtus eilėraščius apie Sasnavos miestelį ir vis kartojo: „Sasnava – čia gimiau, gyvenu ir augu.“

Bene labiausiai Lietuvos etnografinių regionų savitumą atspindi tautiniai rūbai, juos dalyviams ir reikėjo pademonstruoti. Plokštiečiai Liveta Macijauskaitė ir Eimantas Jansavičius vėlgi su pasididžiavimu rodė merginų dėvimų marškinių išsiuvinėjimus bei vaikino čeverykus ir austinę liemenę bei skrybėlę. Sasnaviškiai papasakojo, kuo skyrėsi zanavykų ir kapsų tautinis kostiumas, demonstravo suvalkietiškas tulpių raštais išaustas prijuostes. Dar komandos pamokė tradicinių žaidimų: Sasnavos pagrindinė mokyklos moksleiviai kvietė visus įsijungti ir kartu pažaisti žaidimą „Anoj pusėj putino“, o plokštiečiai – žaidimą „Grybų raut“.

Paskutinė rungtis – kulinarinio paveldo pristatymas. Sasnaviškiai suvaidino pasaką, kaip atsirado sviestas, bei pasakojo, kaip sviestą pasigamindavo mūsų senoliai. Plokštiečiai taip įdomiai pasakojo, kaip pasigaminti zanavykišką skilandį ir kaip gerai išrūkyti lašinukus, kad kitiems dalyviams tiesiog seilės tįso...

Varžytuvių metu moksleivius vertino komisija, o jos pirmininkė Gražina Kadžytė, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto etnologė, jauniausius dalyvius nuolat drąsino, vyresniesiems negailėjo patarimų, kaip dar geriau pasiruošti respublikinėms varžytuvėms.

„Džiaugiuosi jumis visais, kad tą gražią zanavykų tarmę puoselėjat. O iš jūsų pasakojimų dar daugiau apie Suvalkijos kraštą sužinojom. Siūlau paieškoti ir į programą įtraukti savo krašto atlikėjų dainų, parodykite, kaip mokate dėvėti savo krašto tautinį kostiumą. O jeigu vaikinas jau skrybėlę nukėlė, tai turi plaukus persibraukti...“ – patarimų negailėjo etnologė.

Suvalkijos regioną respublikinėse varžytuvėse atstovaus jaunieji kultūros puoselėtojai – Šakių „Varpo“ mokyklos trečios klasės mokinė Žemyna Vasaitytė ir tos pačios mokyklos penktos klasės mokinys Liutauras Mureika. Komanda nugalėtoja – Plokščių mokyklos-daugiafunkcio centro moksleiviai pristatys savo krašto istoriją ir tradicijas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.